Archive for the 'My books, my humps' Category

Viata amoroasa

Wednesday, March 11th, 2009

“Yaarah este o tanara casatorita si indragostita. Casatorita cu Yoni, un barbat de incredere, dar insipid. Indragostita de Arie, personaj fascinant, plin de magnetism sexual si de contraste, prieten din tinerete al tatalui ei. Ruptura interioara se adanceste zi de zi, sub actiunea coroziva a minciunii si vinovatiei, pana cand Yaarah pierde contactul cu realitatea. Este complet subjugata vointei lui Arie, obsesiei sexuale care ii bruiaza gandurile, dar si trecutului - caci acest barbat are acces la secretele tragice ale familiei ei. In vreme ce Yoni pleaca singur la Istanbul, Yaarah devine prizoniera erotica a lui Arie. Treptat, nuantand dezvaluirile lui socante prin propriile descoperiri, ea reface un scenariu de familie marcat de pasiuni distructive.”

Cam asta ar fi pe scurt “actiunea” din romanul Viata Amoroasa a scriitoarei Zeruya Shalev. Extrem de subtila in psihologia personajelor sale, Shalev scrie un roman in care sinceritatea si autoiluzionarea sunt la fel de violente. Bestseller international, tradus in peste douazeci si cinci de tari, romanul a fost inclus in prestigioasa lista Der Spiegel a celor mai bune douazeci de romane din ultimii patruzeci de ani si distins cu numeroase premii, printre care Premiul Asociatiei Editorilor (Israel, 1997) si Premiul ACUM (Israel, 1997). A aparut la Humanitas, in colectia raftul Denisei si costa 28,8 lei. Puteti citi un fragment din primul capitol pe LiterNet.

Eu unul, pana la Arnon Grunberg (Nesuferitele zile de luni si Istoria calvitiei mele) nu am mai citit niciun scriitor evreu care sa scrie in stil testimonial, intim si voyeuristic raportandu-se la lumea inconjuratoare de care este subjugat (in cazul lui Arnon, promiscuitatea liberala a Amsterdamului in anii ‘80), din perspectiva interna a culturii, comunitatii si religiei din care face parte. Iar experienta mea cu Grunberg a fost absolut excelenta - tipul este savuros si nihilist, un soi de Chuck Palahniuk circumcizat si cu cipilica kippah pe chelie. Din cate am inteles, Shalev practica acelasi stil, prin urmare acord (rezervat) tot creditul acestui roman si o sa va mai povestesc despre el, dupa ce-l citesc.

Inapoi la argument

Thursday, December 4th, 2008

In dialog cu Horia-Roman Patapievici, istoricul Neagu Djuvara dezvolta ipoteza originala si controversata conform careia intemeietorul primului stat medieval romanesc, Neagoe Basarab, era de origine cumana - un “barbar necesar” istoriei noastre.
 
Neagu Djuvara a uimit prin lansarea unei ipoteze originale in cartea sa Thocomerius – Negru Voda. Un Voievod de origine cumana. “Scenariul“” propus care a starnit controverse este urmatorul: “Cand in 1238–1240 cumanii din Episcopatul Milcovului si din Muntenia noastra trec Carpatii pentru a se pune la adapost de navala mongola in regatul ungar, nu toti vor fi acceptat sa fie colonizati pe valea Tisei Mijlocii. Multi - fiind deja amestecati cu romanii sau chiar de-a binelea romanizati – vor fi ales sa ramana printre romani, si la nord, si la sud de Carpati. Coborator dintr-un asemenea neam, Negru Voda – cu posesiuni si la nord, si la sud de Carpati - izbuteste sa se impuna altor capetenii romane, sa se aseze la Campulung si, unificand intregul tinut intre Carpati si Dunare, sa fie recunoscut Mare Voievod – deocamdata tot vasal al regelui Ungariei.”

Audiobook-ul Inapoi la argument cu Neagu Djuvara a aparut la editura Humanitas si costa 30 de lei.

Ghidul crestinului ortodox de azi

Friday, November 14th, 2008

Ghidul parintelui-profesor Vasile Raduca s-a nascut din intrebarile noastre, ale celor lipsiti de sansa unei educatii religioase: intrebari cu raspunsuri simple, despre prescriptiile crestine pentru viata de fiecare zi, si intrebari dificile, despre sensul acestor prescriptii si dogma care le-a generat. Explicate cu rabdare si interpretate din perspectiva vremurilor de azi, stravechile norme ale Bisericii ortodoxe devin usor de inteles si, poate, usor de urmat.

La re­cen­saman­tul facut acum cati­va ani, ro­manii s-au de­cla­rat in ma­rea lor ma­jo­ri­ta­te cres­tini or­to­docsi. Ex­pe­rien­ta de pre­ot m-a facut sa con­stat ca un nu­mar re­strans de oa­meni stiu de ce sunt cres­tini, un nu­mar inca mai re­strans stiu de ce sunt cres­tini or­to­docsi, iar altii, mult mai putini, stiu cum sa se com­por­te in ca­li­ta­te de cres­tini or­to­docsi. Din­tre cei care se con­si­de­ra cres­tini prac­ti­canti, nu pu­tini prac­ti­ca un cres­ti­nism pro­priu, ca si cum in­tr-o so­cie­ta­te care isi pro­pu­ne sa pri­va­ti­ze­ze to­tul am pu­tea pri­va­ti­za pana si via­ta re­li­gioa­sa. Prac­ti­ca­rea vie­tii cres­ti­ne la multi frati de-ai nostri este, de mul­te ori, di­fe­ri­ta de ceea ce in­va­ta Bi­se­ri­ca. Pe de alta par­te, alti cres­tini or­to­docsi con­si­de­ra ca prac­ti­ca­rea vie­tii cres­ti­ne este res­pon­sa­bi­li­ta­tea cle­ru­lui, Bi­se­ri­ca ne­fi­ind alt­ce­va de­cat o in­sti­tu­tie care pres­tea­za ser­vi­cii re­li­gioa­se po­pu­la­tiei. Me­ri­ta pre­ci­zat fap­tul ca in­tre­gul conti­nut al aces­tei lu­crari este pro­vo­cat de ras­pun­su­ri­le pe care am in­cer­cat sa le dau, in­tr-un lim­baj sim­plu si, sper, adec­vat, in­tre­bari­lor sau cel putin unei se­rii de in­tre­bari puse de cei pre­o­cu­pati de via­ta cres­ti­na.” Parintele Prof. Dr. Vasile RADUCA

 

Audiobookul in lectura autorului are o durata de o ora si 17 minute, a aparut la Editura Humanitas si costa 30 de lei. Fraza subliniata de mine mi se pare semnificativa pentru situatia in care se gaseste crestinismul ortodox in Romania, astazi. Iar aici nu ma refer numai la cei care se considera practicanti, ci si la marea majoritatea a tinerilor, in general, la cei care au atitudini, pro, neutre sau chiar ostile vizavi de biserica si religie. Sunt o gramada de oameni care nici macar nu au citit Biblia, dar emit fara nicio retinere pareri si critici despre ortodoxie. Fara a avea o minima cultura religioasa, e foarte lesne sa tabloidizezi institutia bisericii, sa pui semnul egalitatii intre religie si diversi reprezentanti mai mult sau mai putin onorabili ai ei. Pe de alta parte, sunt multi, la fel de ignoranti, care se duc la biserica ca vitele la pasune, pur si simplu pentru a indeplini un ritual social. Si pentru unii, si pentru ceilalti e simplu si confortabil sa traiasca cu certitudini, astfel au mintea odihnita si nu-si mai bat capul cu tot felul de probleme. In mod ironic, daca ne intoarcem privirea spre virful piramidei si analizam un pic vietile sfintilor vom vedea ca absolut niciunul nu a avut un trai simplu - cu totii au avut o existenta dramatica, zbuciumata, bintuita de incertitudini, dileme si lupte.

Nesuferitele zile de luni

Monday, November 3rd, 2008

Cavalcada existentei tanarului Arnon incepe dupa ce renunta la liceu pentru o viata diurna petrecuta la slujbe plicticoase si una nocturna, marginala, pe strazile din Amsterdam, unde sexul e moneda de schimb. Ca sa-si omoare timpul, bate barurile si restaurantele hotelurilor la moda si pleaca fara sa-si plateasca nota, vrea sa incerce toate cocteilurile din lume, frecventeaza prostituate nu cu mult mai in varsta sau mai experimentate decat el. In periplul lui inocent si aparent fara tinta, se ascund tristetea si angoasele unui tanar caruia sensibilitatea exacerbata ii alimenteaza setea de aventura. Si, fiindca viata familiala ii este refuzata (traiul alaturi de un tata alcoolic si o mama care sparge farfurii la nervi are accente de umor negru à la Woody Allen), Arnon incearca sa-si gaseasca fericirea suindu-se din mers in caruselul comediei umane si sperand intr-un final fericit.

Romanul lui Arnon Grunberg, Nesuferitele zile de luni, al carui synopsis l-ati citit mai sus, a fost tradus in 15 tari si a castigat premiul “Anton Watcher” pentru debut. A aparut si in Romania, la editura Humanitas si costa 23 de lei.

Nesuferitele zile de luni

A rupe tacerea

Tuesday, October 14th, 2008

“A vrea sa guvernezi inseamna paranoia. Si orice om politic care incepe ca membru in consiliul municipal si termina ca sef de stat este un paranoic. [...] Puterea ar trebui data oamenilor care nu iubesc puterea.

Sunt asemeni lui Iov, omul care, pierzand divinitatea, priveste spre golul ramas si nu mai intelege nimic. Singura forta ce-mi ramane este refuzul. Refuzul de a ma supune, de a accepta sa dau libertatea pe liniste, pe anestezie - acest pact modern cu diavolul pe care atatia oameni din tarile oprimate il fac «pentru a fi lasati in pace»”.

Eugene Ionesco, A rupe tacerea, convorbiri cu Andre Coutin. A aparut la Humanitas si costa 17 lei.

10.000 de lire sterline pentru un miau!

Friday, October 10th, 2008

Pe pisoiul de mai sus il cheama Jean si are 13 ani. Pe grasa nasoala de linga el nu conteaza cum o cheama. Conteaza ca isi iubeste tare mult pisica… pisica care a racit zdravan, apoi si-a pierdut mieunatul. In locul mieunatului obisnuit, Jean incepuse sa mormaie ceva neinteligibil (de parca ar putea intelege cineva ce naiba tot spun pisicile?!). Apoi, a amutit de tot. Dupa citeva saptamini, mitza a fost dusa la spital, iar doctorii veterinari i-au pus verdictul - o paralizie a laringeului. Nu va panicati: Jean nu a ramas mut! Grasa a scos din cont 10.000 de lire sterline si a platit o operatie in urma careia mitzului i-a revenit mieunatul. Ain’t that cute? But is wrooong!!!

Apropo de mitze. Aseara citeam Iubita mea, Sputnik de Haruki Murakami. Pe la jumatatea romanului e o analogie simbolica foarte frumoasa intre o poveste cu o pisica foarte speriata de ceva imperceptibil simturilor umane (pisica se suie intr-un copac si nu se mai da jos niciodata de acolo) si o situatie reala. Murakami e big fan pisici (in Kafka pe malul marii, unul dintre personaje vorbeste la propriu cu pisicile. Alt personaj este un odios cat serial killer). Poate stia grasa aia ceva :P

Cronicarul sportiv

Wednesday, October 1st, 2008

Richard Ford, unul dintre cei mai apreciati scriitori americani contemporani, detinator al premiilor Pulitzer si PEN/Faulkner, apare pentru prima oara in limba romana la Editura Humanitas Fiction, cu romanul Cronicarul sportiv. Publicat in douazeci de tari si nominalizat in 1987 la PEN/Faulkner Award, acesta este primul roman al trilogiei lui Richard Ford, care i-a impus eroul-fetis, Frank Bascombe. Jurnalist sportiv si scriitor ratat, Bascombe este, alaturi de Harry Angstrom, zis Rabbit, al lui John Updike, unul dintre personajele emblematice ale romanului american contemporan. Celelalte doua romane ale trilogiei, Independence Day si The Lay of the Land, sunt in curs de traducere si vor aparea tot in colectia “Raftul Denisei”. Cele trei romane vor fi ecranizare in curand - o miniserie al carei erou este Frank Bascombe va fi realizata de canalul HBO.

Nascut in anul 1944, in Jackson, Mississippi, Richard Ford a studiat la Universitatea din Michigan, completandu-si studiile cu un masterat in literatura, la Universitatea din California. Printre romanele publicate se numara: A Piece of My Heart, The Ultimate Good Luck (1981), Wildlife (1990), Independence Day (1995) - singurul roman american care a primit deopotriva Premiul Pulitzer si PEN/Faulkner Award for Fiction (1995) - si The Lay of the Land (2006). Richard Ford este autorul mai multor volume de povestiri de succes, de asemenea premiate. E cunoscut si ca editor al unor prestigioase antologii: Best American Short Stories (1990), Granta Book of the American Short Story (1992), Granta Book of the American Long Story (1998) si New Granta Book of the American Short Story (2007).

Cronicarul sportiv

Brida: Coelho vinde ocultismul la kilogram

Monday, September 29th, 2008

Inclusiv in Romania, pe cit de tare a fost iubit (mai ales de gagici), pe atit de violent a fost ocarit si stigmatizat. Pentru ca este un caz mai special, a avut parte de trei rinduri de critici:

1.) cei (mai multi) care nu l-au citit deloc sau au parcurs o singura carte de-a sa, dar s-au revoltat pentru ca in mass media a fost asociat si confiscat de catre VIP-uri, vedete si vedetutze, guriste, prezentatoare, modele, pitzipoance si creatori de moda. Si, desigur, Razboinicul Luminii (din Pipera), unicul si inegalabilul Jiji. Asadar, sa ai o atitudine anti-Coelho insemna sa fii cool, sa fii true pentru ca te delimitezi automat de toata cohorta pestrita a show-biz-ului romanesc. Nu conteaza ca tu nu ai habar despre ce dracu’ scrie omul ala acolo si nu intelegi cam nimic din borhotul de simbolism si misticism pe care ti-l ofera generos, in portii consistente (de mai ca ti se apleaca) in toate nuvelele sale.

2.) cei care i-au contestat calitatile literare. Aici vorbim de o critica elevata (desi, in marea ei parte, nu mai putin neinitiata fata  de cei din prima categorie), de domni si doamne care semneaza in Dilema veche, in Ziarul de Duminica, Idei in dialog, Romania Culturala etc. Ei nu contesta (neaparat) ocultismul / obscurantismul lui Coelho, ci calitatea acestuia de scriitor. De altfel, una dintre cele mai nasoale critici care i se aduc lui Paulo Coelho pe plan international este aceea ca manuscrisele sale originale + prima editie a cartilor (cea in limba materna) sunt cam varza - mustind de greseli gramaticale, situatii ilogice si asocieri dintre cele mai neinspirate. Mare parte din faima brazilianului se spune ca a fost construita si pe baza unor editori destepti si traducatori excelenti, care si-au luat si anumite libertati fata de scrierile originale. Desi, citeodata, exista si mici scapari. In Brida, de exemplu, in traducerea romaneasca aparuta saptamina trecuta la Humanitas, la un momentdat o vrajitoare merge pe o “poteca uscata acoperita de frunze umede“! umeda acoperita cu frunze uscate. Hait! :D

(more…)

Maestrul de go

Monday, September 15th, 2008

In aceasta cronica romanesca a unei partide istorice in care se infrunta un venerabil maestru si un tanar jucator talentat, Yasunari Kawabata surprinde ciocnirea dintre traditia Japoniei imperiale si modernizarea adusa de secolul XX. Dincolo de eticheta subtila a jocului - expresie sublimata a spiritului japonez - si de respectul ceremonios al celor doi adversari, se desfasoara un duel simbolic, ce nu poate avea decat un deznodamant tragic. Maestrul de go se dovedeste astfel o elegie a disparitiei unei lumi milenare in fata invaziei prezentului pragmatic. Romanul a aparut la editura Humanitas si costa 21,9 lei.

Yasunari Kawabata s-a nascut la Osaka, in 1899. In 1924 a absolvit Universitatea Imperiala din Tokio. A debutat in 1925 si doi ani mai tarziu a devenit cunoscut prin nuvela Dansatoarea din Izu (Izu no odoriko), iar in 1948 si-a castigat definitiv notorietatea cu romanul Yukiguni (Tara zapezilor). Este primul scriitor japonez care primeste Premiul Nobel, in 1968, motivatia juriului fiind “maiestria lui literara, care exprima cu mare sensibilitate esenta spiritului japonez”. S-a sinucis in aprilie 1972, la doi ani dupa moartea prietenului sau, scriitorul Yukio Mishima.

Maestrul de go

Poveste despre dragoste si intuneric

Thursday, August 28th, 2008

Cel mai cunoscut romancier israelian contemporan, Amos Oz, isi impleteste istoria personala cu istoria Israelului intr-o insolita si seducatoare autobiografie: Poveste despre dragoste si intuneric. Editura Humanitas Fiction publica romanul la sfarsitul lunii august in colectia “Raftul Denisei”. Considerata cea mai importanta carte a celebrului scriitor, Poveste despre dragoste si intuneric (aparuta in 2002) a primit pana acum zece distinctii literare internationale, printre care Premiul France Culture in 2004 si Premiul Goethe in 2005, si a fost publicata in peste douazeci si cinci de tari.

Scriitorul ne poarta intr-o calatorie prin copilaria si adolescenta lui petrecute pe strazile toropite de caldura din Ierusalimul anilor ‘40-’50, prin istoria neasezata a Israelului aflat la rascrucea vremurilor si prin tumultul vietii de familie alaturi de o mama romantica si visatoare si de un tata logic si sobru, antrenati in nesfarsite discutii intelectuale. Prins intre cele doua lumi, cea dinauntrul si cea din afara caminului parintesc, copilul Amos simte greutatea trecutului si a prezentului apasandu-i umerii, iar prin ochii lui de martor inocent si curios luam parte la nasterea unei natiuni.

Ecranizarea cartii este preconizata pentru 2009 si va fi regizata de Natalie Portman. Pentru proiectul filmului, Portman, care debuteaza astfel in cariera de regizor, a semnat contractul cu Participant Media, casa de productii care a adus pe marile ecrane Tom Wilson’s War, An Inconvenient Truth, Good Night and Good Luck sau Syriana.

Amos Oz (n. 1939) este cel mai important prozator si eseist israelian, in prezent profesor la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva. S-a nascut la Ierusalim, parintii sai fiind originari din Polonia si Rusia. La cincisprezece ani se stabileste in kibbutzul Hulda si o cunoaste pe viitoarea sa sotie. Dupa absolvirea Facultatii de Filozofie a Universitatii Ebraice din Ierusalim revine in kibbutz, unde practica agricultura si preda la liceul local pana in 1986, cand se muta cu familia in orasul Arad de pe tarmul Marii Moarte. Prima sa carte de povestiri, Acolo unde urla sacalii, apare in 1965, fiind urmata de romanul Altundeva poate (1966). In 1967 lupta in Razboiul de Sase Zile, iar in 1973 participa la Razboiul de Yom Kippur. De la succesul rasunator al romanului Sotul meu, Michael  din 1968, pina in prezent scriitorul continua sa publice nenumarate romane, povestiri, eseuri literare si politice.

Poveste despre dragoste si intuneric