Archive for the 'd-events' Category

Inima Copiilor pentru Marie Curie

Tuesday, July 14th, 2009

Ultima expozitie de animale vii

Wednesday, December 3rd, 2008

Cu Mac Chicken si Fredo si Pid’jin de data asta. :) Mai jos, comunicatul:

MUZEUL NAŢIONAL de ISTORIE NATURALĂ ”GRIGORE ANTIPA” invită publicul bucureştean să viziteze EXPOZIŢIA de ANIMALE VII, cea mai nouă, dar şi ultima expoziţie temporară din programul acestui an, dedicată celor mai spectaculoase rase de păsări şi mamifere crescute de către participanţii la concursurile naţionale şi europene de profil.

Expoziţia va fi deschisă în intervalul 4 – 7 decembrie, între orele 10,00-17,00 şi prezintă peste 150 de exemplare de găini de rasă, porumbei aparţinând diferitelor rase şi varietăţi coloristice, fazani, păuni, papagali şi iepuri din cele mai frumoase rase europene.

Evenimentul are ca scop prezentarea raselor de păsări de importanţă economică şi ornamentală şi promovarea celor care au dispărut sau mai există în număr foarte mic în crescătoriile particulare din România. Creşterea şi educarea oricărui animal viu este pe cât de dificilă pe atât de aducătoare de bucurie şi satisfacţie; creşterea şi înmulţirea unor rase şi specii de păsări, obţinerea de noi „linii” de păsări de rasă prin import de ouă ca şi conservarea purităţii raselor autohtone, ar permite o prezenţă mai activă a crescătorilor români la concursurile europene şi internaţionale, manifestări care, în multe ţări din lume, atrag anual mii de participanţi, dar şi un public numeros.

Astro shooting ratat

Monday, December 1st, 2008

Va mai aduceti aminte de astro shooting-urile cu Catalin? Pe 5 februarie am fost pe pod la Izvor unde am testat echipamentul si am pozat conjuctia Venus&Jupiter si Luna. Apoi, pe 21 februarie, am prins eclipsa totala de luna. Pe 4 iulie, indiferent cit de mult am cercetat cerul, nu am putut localiza cea mai subtire semiluna posibila la acel moment, dar am dat peste o chestie dubioasa, cu mari sanse de a fi chiar el. Un OZN! :D Climaxul s-a produs, evident, in Siberia, la Leninskoie, pe 1 august, unde am tras eclipsa totala de soare (una dintre fotografiile lui Catalin fiind aleasa NASA Picture of the Day de agentia spatiala americana). Episodul V al acestei astro-saga (astro-sagi?!) trebuia sa se intimple astazi, de ziua nationala (La multi ani! si La multi bani! sanatate si virtute, dragostea sa ne uneasca intr-o hora romaneasca!, cum euforic scria un contemporan pe mess), cind Catalin m-a invitat sa pozam ceva similar cu asta - cica in seara asta fenomenul va fi si mai frumos decit pe 30 noiembrie. Ohhh daa, banuiesc ca va fi superb… mai ales acolo unde nu va fi, precum in Bucuresti, o nenorocita de ceata! :(

Ghidul hipermarketurilor verzi din România

Friday, November 28th, 2008

Greenpeace România lansează în cadrul campaniei de eficienţă energetică, Ghidul Hipermarketurilor Verzi.  Acest ghid ierarhizează hipermarketurile din ţara noastră în funcţie de importanţa pe care acestea o acorda încălzirii globale şi implicit reducerii emisiilor de CO2, prin politica pe care o au faţă de eliminarea becurilor cu incandescenţă de pe piaţă. Pentru a produce aceeaşi cantitate de lumină, becurile cu incandescenţă consumă cu 80% mai multă energie comparativ cu becurile economice.

La solicitarea Greenpeace România de a elimina de pe piaţă becurile cu incandescenţă într-un termen cât mai scurt, hipermarketurile au răspuns diferit: Ikea a anunţat eliminarea de pe piaţă a becurilor cu incandescenţă începând cu luna septembrie 2009, Plus a stabilit ca termen luna august 2010 iar Auchan, Cora şi Selgros Cash&Carry vor vinde doar becuri economice începând cu anul 2011. La polul opus se află Metro, care a declarat că nu va elimina de pe piaţă becurile cu incandescenţă decât în situaţia adoptării unor prevederi legale care să solicite acest lucru. De asemenea, hipermarketurile: Billa, Bricostore, Mr. Bricolage, Gima, Hornbach, La Fourmi, Mega Image, Penny XXL nu au furnizat niciun răspuns oficial la repetatele solicitări venite din partea Greenpeace România. Acest lucru indică superficialitatea cu care aceste hipermarketuri tratează atât problema încălzirii globale, cât şi solicitările oficiale venite din partea unei organizaţii, care au rămas fără răspuns până în ziua de azi.         

Aceeaşi solicitare de eliminare a becurilor cu incandescenţă de pe piaţă a fost adresată de organizaţia Greenpeace hipermarketurilor din mai multe ţări. Cea mai mare receptivitate au avut-o ţările din vestul Europei, în special cele din Marea Britanie, unde nu mai puţin de 13 hipermarketuri au anunţat eliminarea de pe piaţă a becurilor cu incandescenţă în intervalul 2009-2011.

Problema încălzirii globale devine din ce în ce mai serioasă. Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) estimează că energia globală consumată se va dubla până în anul 2050. Aceasta înseamnă din ce în ce mai mulţi combustibili fosili consumaţi, care vor genera creşteri enorme de CO2. Dacă nu intervenim în acest proces, temperatura medie globală va creşte cu până la 5°C în timpul acestui secol, generând ieşirea de sub control a schimbărilor climatice. Pentru a preveni acest lucru, creşterea temperaturii medii globale nu trebuie să depăşească 2°C. Acest lucru este posibil doar prin reducerea emisiilor de CO2 cu 50% până în anul 2050.

Centura de fortificatii a Bucurestiului, de la extaz la agonie

Monday, November 10th, 2008

Ieri, canalul european de docu-drame istorice Viasat History a organizat la Mogoşoaia o lecţie de istorie eveniment despre “centura de fortificaţii a cetatei Bucuresci”, în cadrul proiectului regional “Istoria, la picioarele noastre”. Invitaţii - elevi de liceu, jurnalişti, pasionaţi de istorie – au avut ocazia să afle despre locuri şi întîmplări puţin cunoscute, într-un mod inedit. Locaţia în sine, demonstraţiile militare fidele perioadei de început de secol XX, materialele de prezentare concepute special pentru eveniment, filmuleţele documentare proiectate direct pe pereţii fortului, obiectele distribuite - specifice domeniului militar, precum şi prânzul cazon oferit la final - clasica fasole cu cârnaţi - au constituit elemente care au dat culoare evenimentului.
 
„Obiectivul nostru este să arătăm tinerilor că istoria nu este numai subiectul unor cercetări ştiinţifice, ci şi ceva viu, ce ne înconjoară. Am încercat să realizăm acest lucru printr-o lecţie de istorie locală „pe teren”, în cadrul Bateriei 1-2 Mogoşoaia, unde, împreună cu Asociaţia de Reconstituire Istorico-Militară Tradiţia Militară şi cu suportul Statului Major General, am căutat să redăm temporar caracterul militar al obiectivului şi viaţa sa cazonă la sfârşitul secolului XIX” a spus Cristina Călinoiu, coordonator marketing şi vânzări Viasat World Pay-TV România.

VIASAT HISTORY face apel la autorităţi şi la opinia publică pentru includerea Centurii de fortificatii a Bucurestiului pe lista monumentelor istorice, pentru a fi valorificate şi protejate. Iată doar cateva argumente în acest sens:

- în epocă, fortificaţiile bucureştene constituiau o mândrie a poporului român; sistemul dispunea de cel mai nou armament al momentului şi prezenta multe elemente avangardiste pentru vremea respectivă;
- acelaşi tip de construcţii din alte ţări europene au fost valorificate şi transformate în muzee, centre culturale, restaurante, crame, parcuri de distracţii;
- Centura de Fortificaţii ar putea deveni un adevarat simbol istoric, cultural şi turistic al Bucureştiului şi al României;
- în prezent, unităţile sunt intr-o stare avansata de degradare, fie abandonate, fie lăsate să se degradeze.

Vedeti si acest post.

Tirgul de chilipiruri

Monday, October 27th, 2008

Stranse cu deosebita grija si atent selectionate, roadele editurilor si distribuitorilor de produse media – carte, muzica si film - vor fi oferite consumatorilor de cultura in perioada 12-16 noiembrie 2008, intre 10.00 si 20.00, la Sala Dalles din Bucuresti. Si in aceasta toamna, Kilipirim, tirgul de discounturi ajuns la cea de-a VII-a editie, deschide apetitul pentru lectura si auditie de buna calitate, reducerile pornind de la 30% din pretul de piata. Poftiti de va imbuibati! :D

Celebritatile si marketingul

Tuesday, October 21st, 2008

Tot la Living the green, Dumitru Razvan Cezar, un tip cu o vasta experienta in marketing, a facut o analiza foarte misto a celebritatilor ca vectori de imagine pentru campaniile sociale. Din lipsa de compatibilitate editoriala, pentru ca nu cred ca voi publica asa ceva in revista Descopera, o rezum, pe foarte scurt, aici.

Ideea de baza este ca atunci cind se cauta un model care sa sustina o campanie - indiferent ca e vorba de o cauza umanitara, un banal spot de advertising sau un program al Ministerului Sanatatii, celebritatea cu pricina trebuie sa aiba o imagine consistenta & coerenta, un mod de viata si un set de valori care sa fie complementare cu cele ale brandului pe care-l promoveaza. In Statele Unite, de exemplu, exista Davie Brown Index, un studiu independent desfasurat pe un portofoliu de 1.500 de vedete din toata lumea, care se updateaza saptaminal si care noteaza VIP-urile in funtie de 8 criterii (appeal, notice, trendsetting, influence, trust, endorstment, aspiration si awarness). Orice publicitar serios din US este abonat la Davie Brown pentru ca acesta determina afinitatea celebritatilor cu brandul si capacitatea acestora de a face potentialii clienti sa cumpere fix produsele promovate de un brand sau altul. Notele acordate pe cele 8 criterii se schimba in functie de o multime de factori, de la ce a spus vedeta X in emisiunea Y, la filmul pe care tocmai l-a lansat sau la ultimul scandal in care a fost implicata. De exemplu, cu 1 saptamina inainte de Olimpiada de la Beijing, inotatorul american care avea sa bata toate recordurile, Michael Phelps era situat in topul DBI pe pozitia 1.111 (din 1.500). In ultima zi a Olimpiadei, Phelps era pe 1!  

Cind un studiu de tipul DBI sau ceva similar nu se face inainte de inceperea unei campanii, exista 5 capcane in care publicitarii pot cadea fara sa-si de-a seama.

1.) Nepotrivire intre imaginea celebritatii si aceea a produsului. De exemplu, in Romania, regretatul Dobrin a facut la un momentdat reclama la apa minerala Biborteni. Insa, absolut toata lumea credea despre Dobrin ca e un mare betivan (cunoscutii sai spun totusi ca aceasta reputatie era falsa). Prin urmare, nimeni nu l-a crezut cind l-a vazut asociat cu apa minerala. Tot asa au stat lucrurile cu Nadia Comaneci si RAFO Onesti sau cu Tociu si Palade si margarina Wiesana.

2.) Celebritatea este vector de imagine pentru mult prea multe produse (unul cistiga, celelalte pierd). Cel mai elocvent exemplu in acest caz a fost la noi Gheorghe Hagi, care anul trecut era imaginea a nu mai putin de 8 produse, printre care Vodafone, Gillette si BRD. Din toate acestea, unicul castigator a fost Gillette pentru ca a asociat campania cu renumele si imaginea lui Hagi de fotbalist.

3.) Produsul este eclipsat de imaginea prea pregnanta a celebritatii. Un exemplu foarte bun - recenta reclama a lui Florin Piersic la zaharul Lemarco Alb. Dupa vizionarea spotului, cei mai multi spectatori ramin cu imaginea actorului si a Veronicai cu cap de prajitura, nu a zaharului.

4.) Scepticismul consumatorului. (de fapt, dupa parerea mea, asta este tot acelasi lucru cu punctul 1, dar Cezar le-a prezentat drept “capcane” distinte). La sfirsitul anilor ‘90, inceputul anilor 2000, Madonna era imaginea Max Factor dar nici dracu’ nu credea ca ea foloseste produsele acestei companii. Pentru a schimba perceptia publicului, cei de la Max Factor au fost nevoiti sa faca o noua serie de spoturi cu stilistul Madonnei care declara solemn ca Madonna chiar foloseste MF. :D

5.) Celebritatile o dau in bara. De exemplu, cazul Mutu si Pepsi. In momentul in care a izbucnit scandalul consumului de cocaina la Chelsea, compania americana a retras imediat toate spoturile in care aparea fotbalistul roman. Dupa ce scandalul a trecut, Mutu a semnat un nou contract cu Pepsi.

Magie 2.0

Thursday, October 16th, 2008

 

Every magic trick consists of three parts, or acts. The first part is called “the pledge.” The magician shows you something ordinary. A deck of cards, a bird or a man. He shows you this object. Perhaps he asks you to inspect it, to see that it is indeed real, unaltered, normal. But, of course, it probably isn’t.

The second act is called “the turn”.The magician takes the ordinary something and makes it do something extraordinary. Now you’re looking for the secret, but you won’t find it, because, of course, you’re not really looking. You don’t really want to know. You want to be… fooled.

But you wouldn’t clap yet,because making something disappear isn’t enough. You have to bring it back. That’s why every magic trick has a third act.The hardest part. The part we call……”the prestige.”

Aseara, la Casa Poporului, in cadrul unei foarte reusite petreceri Logitech la care a participat cam toata lumea buna din presa IT&C (Victor, Valix, Hari, Mike si multi, multi altii), am asistat si la o reprezentatie a celui mai talentat iluzionist roman al momentului, Johannes. Magicianul moldovean este deja un client obisnuit al party-urilor corporate si isi adapteaza show-ul in functie de eveniment. Eu l-am cunoscut anul trecut, la o lansare Philips. Pe linga trucul cu masa zburatoare si spartul paharelor cu ajutorul unor lasere, la Philips, Johannes a facut “smecheria” cu alesul unei carti dintr-un pachet de joc, de catre cineva din public. Apoi a luat aparatul electric lansat de Philips si si-a ras parul de pe piept in forma cartii alese. :D

In showul de ieri, Johannes s-a folosit de cele mai performante laser-mouseuri lansate de curind de Logitech in Romania, pentru a “da greutate” unei usoare cutii de lemn care, dupa ce a asezat-o pe o masa cu mouseurile inauntru, a devenit imposibil de clintit sau desprins. De asemenea, iluzionistul a facut trucul cu cartile, numai ca, de data aceasta, cartea aleasa a aparut pe ecranul unui iPhone :P Atit la Philips, cit si la Logitech, cele mai misto momente mi s-au parut, totusi, trucurile aftershow pe care Johannes le face cu banutii si cartile de joc, efectiv in mijlocul publicului, inconjurat de lume la mica distanta, din toate pozitiile. Claudiu a fost printre cei mai entuziasmati spectatori, urlind din toti bojocii: Hai mah ca asa ceva nu se poate!

Ba se poate! :D Asa cum i-a marturisit si Johannes, asta este meseria lui pe care o practica cu pasiune de aproape 20 de ani si chiar daca 90% din public stie ca undeva este o iluzie, cu atit mai mare este provocarea sa faci un numar perfect, in care nimeni sa nu-si de-a seama cind si cum a fost pacalit.

Fara speechuri, fara fandoseli corporatiste, o locatie si hostesse de nota 10, Johannes si concurs de Gran Turismo 5 desfasurat pe PS3 cu volan si pedale Driving Force Pro Logitech (intr-un challenge cu Mini Coopere l-am batut pe Claudiu de 3 ori la rind, mwahaha), party-ul de aseara a fost printre cele mai misto din acest an. Bravo, Tudor!

Noaptea europeana a liliecilor

Wednesday, October 15th, 2008

“Ba, berbecule! Ti-am zis ma ca-i popa? Tu - nimic! Batman! Batman!”

Da, exista si asa ceva si se intimpla in aceasta simbata. Mai jos, pentru cei interesati, comunicatul copy/paste de la Antipa.

Muzeul national de istorie naturala “GRIGORE ANTIPA” in colaborare cu  Asociatia pentru protectia liliecilor din Romania va invita sa participati Sambata, 18 octombrie 2008, la Noaptea europeana a liliecilor. Noaptea europeana a liliecilor are o traditie de 10 ani si se organizeaza in mai mult de 30 de tari europene, semnatare ale Acordului privind Conservarea Liliecilor in Europa (EUROBATS). “Noaptea europeana a liliecilor” este un eveniment foarte cunoscut si extrem de important pentru ca isi propune sa atraga atentia publicului larg asupra situatiei ingrijoratoare in care se afla liliecii. In Bucuresti, evenimentul va fi sarbatorit in acest an pentru a treia data si se adreseaza publicului cu varsta cuprinsa intre 0 si 90 de ani.

Programul activitatilor din 18 octombrie 2008

• orele 16,00-17,00 (Amfiteatrul Muzeului)
„LILIACUL MEU IUBIT” - Atelier de plastica mica si origami dedicat copiilor cu varste cuprinse intre 7 – 11 ani

• orele 18,00-18,20 (Amfiteatrul Muzeului)
„ARIPI IN INTUNERIC”- vernisarea expozitiei de fotografie inedita cuprinzand instantanee din viata liliecilor, precum si ipostaze din “intalnirile” lor cu oamenii. Expozitia va fi deschisa publicului in perioada 18 octombrie – 1 noiembrie 2008.

• orele 18,30 (Amfiteatrul Muzeului)
 „LILIECII DIN ROMANIA”- Conferinta publica despre biologia, ecologia si comportamentul liliecilor din fauna Romaniei.

• orele 20,00 – 22,00 (Gradina Muzeului)
Interceptarea speciilor de lilieci din gradina Muzeului cu ajutorul detectorului de ultrasunete.

Participarea la evenimentele dedicate “Noptii europene a liliecilor” este gratuita. Vizitarea Muzeului National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” este permisa, contra cost, pana la orele 22,00.

SOS: Una din vechile biserici de lemn ale Europei se stinge, treptat, la Putna

Tuesday, October 14th, 2008

 

Biserica “Dragos Voda” este cea mai veche biserica ortodoxa din lemn din Romania, si una dintre cele mai vechi din Europa. Acest monument al arhitecturii medievale ce datează de 662 de ani se afla intr-un proces profund de degradare. Pentru a o salva, Parohia Bisericii Naşterea Maicii Domnului din comuna Putna, judeţul Suceava, împreună cu Erica Croitoru, muzeograful acestui monument au lansat o campanie de strângere de fonduri. 

Biserica a fost construită la Volovăţ, în judeţul Suceava de către Dragoş Vodă, descălecătorul Moldovei, în anul 1346, devenind prima biserică vievodală ortodoxă de lemn din Europa. Ştefan cel Mare a dispus desfacerea ei bucată cu bucată şi mutarea, într-o singură noapte, pe locul unde se află şi astăzi, la Putna, pentru a o apăra din calea năvălirii turcilor. Ctitoria, de o inestimabilă valoare spirituală şi culturală, păstrează încă, pe lemnele de la baza construcţiei, semnele de numerotare făcute la momentul desfacerii şi mutării ei la Putna.

In prezent, biserica se află în proces de degradare şi prezintă fisuri din cauza mucegaiului şi a infiltraţiilor de apă. O soluţie privind conservarea bisericii este reprezentată de includerea ei într-un plan naţional de restaurare. Pentru a accede aici este nevoie însă de o expertiză tehnică în valoare de 15.000 euro. Procesul presupune ca biserica să fie inventariată şi analizată la laborator din punct de vedere chimic şi biologic.

Dacă în trecut Sfântul Ştefan a salvat această biserică din calea turcilor, acum este rândul nostru pentru a salva acest patrimoniu din calea degradării şi a prăbuşirii. Pentru aceasta, Parohia comunei Putna a deschis următorul cont: RO16RNCB0241023042050001 BCR Radăuţi. Cod fiscal: 4326655; Persoana de contact: Erica Croitoru, muzeograf, Tel: +40766.340.043 ; +40741.033.454.