Archive for April, 2007

Plecati pe centura cu Challenge-ul vostru!!!

Tuesday, April 24th, 2007

In perioada 18-20 mai, in Bucuresti, pe strazile din jurul Palatului Parlamentului (pe traseul Bd. Naţiunile Unite - Bd. Libertăţii - Calea 13 Septembrie - Str. Izvor), se va desfasura Vodafone Bucharest Challenge 2007. Pentru a pregati acest eveniment (in care vor avea loc curse din Campionatul FIA GT, Campionatul European FIA GT3, Formula 3 International Marea Britanie şi Cupa Dacia Logan), cartierul in care stau este mutilat cu precizie nemteasca (echipele de demolatori sunt din Germania) in fiecare zi.

O multime de copaci au fost defrisatzi pentru a face loc scheletelor de metal pe care se vor pune tribune. Bucati uriase de beton au fost aruncate pe strazi, pentru a forma parapetii circuitului. Squarurile cu flori si iarba au fost rase pur si simplu de pe trotuare. Asist cu uimire in fiecare dimineata cind vin la serviciu la acest hei rupism muncitoresc cum nu mi-a mai fost dat sa vad de la revolutie incoace. Asadar, daca e vorba de bani, probabil de foarte multi bani, se poate schimba fata orasului in mai putin de o luna…

Nu am nimic cu evenimentul in sine, foarte bine, sa se organizeze… desi hai sa fim seriosi WHAT THE FUCK IS FIA GT3??? Intelegeam sa se faca atita tambalau pentru un circuit de F1, dar asa… In sfirsit, ma intreb doar ce se va intimpla dupa?! Adica, hai sa ne cacam pe el de spatiu verde pentru 3 zile de intreceri tembele in care toti ”campionii” ratati si expirati din Europa si din Romania se vor sparge in figuri in jurul Casei Poporului, iar apoi, who cares?! Cine o sa puna toti copacii inapoi? Si de ce o astfel de intrecere de 3 lei trebuia organizata fix in buricul tirgului? Avem atitea spatii in Bucuresti si in jurul Bucurestiului care stau de pomana. Bunaoara, pe toata zona de la Vacaresti la Piata Sudului s-ar putea construi un supercircuit de formula 1.

Daca tataie Nigel Mansell va primi o rosie stricata in cap in timp ce se invirti ca (si) coiul in caldare in jurul Parlamentului sa stiti ca eu i-am dat-o! :-)

Patapievici danseaza tango la mine in toaleta

Tuesday, April 10th, 2007

Din cind in cind, mai ales in momentele de mare graba, cind insfac ce imi pica in mina si fug si in camera aceea ingusta si obscura, ma mai uit pe o revista pe care, de regula, o citesc doar mama si prietena mea - Tango. Nu ma pricep deloc la revistele de femei, dar asta imi place intr-o oarecare masura pentru ca are un aer mai elitist: dincolo de faptul ca e lucioasa si pre(ten)tioasa, isi ingaduie citeodata libertatea de a publica articole sau interviuri care, pot sa jur, provoaca crampe cerebrale si circei pe creier cuconetului amator de tzoale si parfumuri trendy si glamuroase… puah! :-)

Bunaoara, in ultimul numar din Tango, am descoperit un excelent interviu cu Horia Roman Patapievici. Excelent nu din pricina autoarei, care-l intreaba pe H.-R. niste banalitati, ci din pricina raspunsurilor inspirate si savuroase ale acestuia. As recomanda acest interviu (pe site gasiti doar un preview, asadar trebuie sa faceti rost de revista) mai ales adolescentilor: Patapievici dezvaluie dezinvolt rebeliunea sa din frageda tinerete, relatia tensionata cu parintii, refugiul in muzica rock si in carti - chestii pe care, o parte dintre noi, le traim / le-am trait pe propria piele. In plus, intr-o perioada in care personajul cu pricina a avut citeva iesiri publice mai exchibitioniste si / sau mistic-excentrice (pe la BNR, pe la Carturesti), interviul cu pricina il readuce pe Patapievici in cadrul imagistic cu care suntem obisnuiti: un jongleor versat intre conservatorism si libertarianism, care are foarte bine dezvoltat simtul apartenentei la o elita si se comporta/exprima ca atare.

Pastele orcilor

Tuesday, April 10th, 2007

Toata saptamina trecuta a fost o imbulzeala de nedescris la super si hyper marketuri. Milioane de ochi exolftalmici s-au preumblat pofticios pe megaofertele la baxuri de bere pet, iepuri hidosi de ciocolata si halci de carne de miel. O gloata nebuna de zombie a ras raft dupa raft de parca se pregatea sa supravietuiasca unei indelungate ierni nucleare.

Simbata, o parte a galeriei Stelei s-a dat, din nou, in stamba. Un operator TVR a fost bruscat si lovit. De asemenea, baietzashii din galerie s-au luat la bataie, intre ei (nu cu dinamovistii), in timpul meciului. Imaginile grotesti  au fost prezentate pe larg de mai toate televiziunile – o turma de lighioane decerebrate a oferit un circ pe cinste in ajunul Pastelui. Sunt convins ca cei mai multi dintre ei sunt genul care isi fac mecanic cruce (meschin, aiurea si rapid, in dreptul pieptului) de fiecare data cind trec pe linga o biserica. La fel de convins sunt ca in noaptea cu pricina, batausii s-au dus in gashka, cu citeva beri la bord, la biserica, sa ia Lumina. Probabil si acolo au dat citeva coate, sa ajunga mai repede in fata..

Un post de televiziune – nu mai stiu exact care, TVR sau TVRM – a transmis integral slujba de Inviere de la Mitropolie. Ca in fiecare an, dupa momentul mult asteptat, “Veniti de luati Lumina!”, patriarhul a tinut deja traditionalul speech de Paste. In ciuda celor 92 (?) de ani ai sai, Teoctist a avut un discurs coerent si percutant… si deosebit de lung: 28 de minute, fara intrerupere. In timpul acestui discurs, televiziunea cu pricina a insistat in cadrele sale pe multimea care parasea Mitropolia si pe adunatura de popi din spatele preafericitului, popi(ci) care isi dadeau coate ca sa nu atipeasca si isi dadeau ochii peste cap cind se trezeau… cu alte cuvinte, savurau din plin sfaturile preafericitului…

M-am imprietenit cu o australianca in Second Life, Sierra. Sierra are un nepot care este impreuna cu o grecoaica, foarte credincioasa. De trei ani, de cind nepotul e cu grecoaica, toata familia Sierrei sarbatoreste si Pastele Ortodox: merg la o biserica ortodoxa din Sydney, la slujba, sa ia Lumina, apoi, a doua zi maninca oua, miel si brinza si beau mult vin rosu. Sierra a fost botezata catolica, dar imi marturiseste ca acum se considera pur si simplu crestina.

Duminica toate padurile din jurul Bucurestiului erau full de burtosi care iesisera la o bere si la un gratar. Printre ei si o familie de chinezi. Simpatici de altfel. E misto sa torni beri si sa ingurgitezi mititei la padurice, dar ma intreb ce farmec mai are asta cind locul cu pricina e arhiplin si stai care va sa zica in mijlocul naturii intr-o afumatura / rigaiala continua?

20.000 de romani si-au petrecut Pastele in Bulgaria. S-au simtit probabil foarte bine pentru ca dincolo de tarifele mai mici si serviciile mult mai bune decit la Mamaia, muzica populara a vecinilor cu ceafa groasa si mari iubitori de castraveti aduce foarte mult,  pina la confuzie, zic unii, cu maneaua.

Nu o data m-am intrebat ce legatura exista intre multe dintre obiceiurile noastre de Craciun si de Paste cu Iisus Hristos, cu ceea ce a predicat si facut Omul acesta? Probabil niciuna.

4 ani!

Wednesday, April 4th, 2007

Atit am implinit astazi, noi, revista DESCOPERA! Ma voi abtine de la elogii, evocari, evaluari. Suntem inca mici si avem multe, multe lucruri de realizat in continuare. Dar suntem si multumiti de ce am facut pina acum - dintr-un supliment science al ZF-ului, am devenit number one pe nisa publicatiilor knowledge din Romania. Nefiind o nisa foarte mare, nici asta nu e un titlu de glorie. Oricum, faptul ca atit noi, cit si National Geographic, am crescut impreuna ca numar de cititori pe o piata de presa inca imatura (oglinda a societatii in care traim), demonstreaza ca apetitul vostru pentru publicatii de calitate, care nu pun accentul exclusiv pe senzational si vulgar, a crescut. Iar intrucit noi, de 4 ani de zile, chiar facem aceasta revista cu pasiune, speram ca acesta cerere sa nu scada niciodata.