Archive for November, 2007

Recviem pentru un vis

Thursday, November 29th, 2007

In aceasta Divina Comedie a Americii secolului XX, lipsita insa de Paradis, visatorii scriitorului Hubert Selby Jr. dau o replica naucitoare celebrului American dream, mergand pana la capatul tuturor experientelor de mantuire chimica. Pastilele de slabit, ciocolata, talk-show-urile, heroina, amfetaminele, visele meschine functioneaza pentru ei ca vehicule de eliberare a mintii si trupului. La aproape treizeci de ani de la publicare, cartea lui Hubert Selby Jr. rezista prin faptul ca nu cosmetizeaza nici un pic chipurile schimonosite ale Americii si ale individului confruntat cu propriile iluzii. Recviem pentru un vis a aparut la Humanitas si costa 25 RON. Pe baza cartii a fost realizat si filmul-cult omonim, Requiem for a dream, din 2000.

Recviem pentru un vis

Scrisoare deschisa Greenpeace

Wednesday, November 28th, 2007

Greenpeace sustine astazi la Bruxelles o parodie-protest in fata cladirii Comisiei Europene (CE) , voluntarii verzi jucand rolul de lobbysti ai companiilor ce produc organisme modificate genetic (OMG) care incearca sa le forteze autorizarea pentru comercializare si cultivare in Europa. Cu ocazia asta, Greenpeace a faurit si o scrisoare la misto pentru barosanul Baroso.

Dragă domnule Preşedinte Baroso şi tovarăşi Membrii ai Comisiei Europene,

Noi, oamenii din industria organismelor modificate genetic (OMG) dorim să ne exprimăm din inimă mulţumirea pentru aceia dintre voi care faceţi treabă bună prin lobby intens în Comisie, măturând sub preş dovezile ştiinţifice care arată că OMG-urile noastre prezintă riscuri şi promovând interesele noastre deasupra legislaţiei UE pentru protejarea mediului. Dorim să ne arătăm aprecierea în mod deosebit Comisarilor Verheugen, Mandelson, Fischer Boel şi Potocnik, care au sprijinit cel mai activ promovarea OMG în Europa, dansând pe melodia noastră şi ignorând opinia publică. Moş Crăciun îi va răsplăti anul acesta pe măsură.

Trebuie să vă spunem că suntem mai puţin mulţumiţi de prestaţia Comsiarului Dimas, a cărui insistenţă de a invoca legislaţia UE şi de a dezvălui noi dovezi ştiinţifice dăunează afacerilor noastre. Propunerea sa de a nu autoriza două varietăţi de porumb MG în Europa din cauza îngrijorărilor faţă de impactului negativ al acestora pentru mediu este pentru noi un mare inconvenient. Cine are nevoie de Principiul Precauţiei când poţi să te alegi cu porumb mutant care produce propriile insecticide? Nu noi! Această zarvă despre porumbul MG care dăunează fluturilor şi insectelor benefice este un non-sens. Organisme acvatice? Insecte? Organisme din sol? Stârpiţi-le, acesta este moto-ul nostru. Şi de ce nu, stârpiţi-l şi pe domnul Dimas pentru că ne stă în cale. 

La Monsanto, Dow, Pioneer,  BASF şi Syngenta, noi vindem chimicale. Asta înseamnă că orice lege care interferează cu afacerile noastre nu este binevenită. De aceea suntem aşa de mândri de relaţiile de lucru excelente pe care le-am construit în Comisia Europeană, şi contăm pe Dumneavoasră să anulaţi propunerea domnului Dimas prin voturile voastre, la fel cum contăm să ignoraţi orice alte dovezi ştiinţifice care ridică dubii în privinţa siguranţei OMG. Prietenii noştri din Washington aşteaptă acelaşi lucru de la voi.

Este simplu: băgaţi-vă degetele în urechi şi fredonaţi cu glas tare de fiecare dată când cineva – cercetători independenţi, Parlamentul European, ONG-urile, statele membre – îndrăznesc să pună la îndoială valoarea OMG şi a investiţiilor într-o tehnologie care a eşuat să aducă rezultate în agricultură. Continuaţi să fredonaţi dacă menţionează contaminarea ireversibilă a solului ce decurge din cultivarea cu OMG, sau utilizarea sporită de erbicide în fermele ce utilizează plante MG. Ce ştiu ei? E mai bine să lăsăm industria biotech să decidă în probleme ce privesc bunăstarea oamenilor, siguranţa alimentară şi viitorul agriculturii. În final, nu dorim să ratăm oportunitatea de a oferi minunatei Autorităţi Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) o palmă energică pe spinare pentru că nu eşuează niciodată să ne propulseze produsele pe piaţă! Dragoste şi îmbrăţişări tuturor prietenilor noştri.

Cu pesticimă,

EuropaOMG

Nu pot sa nu constat ca acronimul OMG (organisme modificate genetic) e identic cu OMG (d’oh! I’m smart! :D Oh my God!) :)

Straduta care este

Wednesday, November 28th, 2007

Locuiesc undeva pe 13 septembrie, vizavi de Casa Poporului. Cind m-am mutat acolo, acum vreo 10 ani, toti fostii vecini si prieteni de la marginea Berceniului au facut misto de mine ca ma duc in buricul tirgului. Aparent, asa era - Centrul Civic fusese rezervat pe vremea lui Ceasca securistilor si stabilor din Partid. Cind am ajuns eu acolo am nimerit intr-un bloc fara copii, cu destul de multi batrinei, grasa puturoasa de deasupra (care, saraca, nu a slabit niciun gram, desi face zilnic alergari pe loc, in crucea diminetii, deasupra dormitorului meu) si familia Piturca la 2 etaje sub mine. (By the way, ca vecin, antrenorul Victor Piturca este un superbaiat; de exemplu, intr-o noapte a venit la noi si ne-a reparat chiuveta de la baie care avea scurgeri dubioase :P) Oricum, una este fatada Centrului Civic (pe unde s-au invirtit baietzii aia cu masini furioase acum citeva luni) si cu totul altcumva este dosul… Adica, in spatele blocurilor se ascundeau cocioabe, manele, maidan, jeg si stadutze ca dupa bombardament. Incet-incet, cocioabele si maidanul au pierdut teren, in locul lor aparind noi blocuri - dar stradutele dinamitate au ramas. Asta pina la sfirsitul saptaminii trecute. Cind au aparut mai intai borduri noi. Apoi, ieri, furtunos, de dimineata pina seara s-a asfaltat tot… de am ramas cu gura cascata si am crezut ca am gresit adresa cind am ajuns home. Nu stiu daca actiunea apartine primarului care este (este la mine in sector) sau a mirelui rozaliu de la primaria generala, dar - in sfirsit - s-a intimplat ceva! :)

Ce ma? Guugîl???!

Wednesday, November 28th, 2007

Moldo Guugil

Via Deea. Nu este o gluma din ciclu “vir vazduh in gume” (pentru umflat cauciucuri), “lovitura de osinza” (pentru penalty) sau “stajer” (pentru portar) and so on. Multinationalul Guugil e raliat la politica corecta… a propriului sau portofel (cum a facut si in China si in alte tari cu conduceri “luminate”). Apropo de asta, “inteligentul” presedinte al fratilor nostri de peste Prut (in buna traditie comunista, domnul Voronin are origini sanatoase, incepindu-si prodigioasa cariera politica in bucataria unui restaurant) declara ca “Limba poate sa se asemene moto-moto, dar noi o numim moldoveneasca” (sic!). Despre asta a scris un editorial amarui-arzator colegul Hera de la EVZ.

Darth Vader fara sens

Monday, November 26th, 2007

Darth Senseless

O zi din viata unei comunitati eneolitice

Thursday, November 22nd, 2007

Astazi, la ora 18.00, la sediul Carturesti din Str. Arthur Verona, nr. 13, Bucuresti se lanseaza prima  aplicatie  interactiva  multimedia din  arheologia romaneasca plus o brosura si un film referitoare la o zi din viata unei comunitati de acum 6.000 de ani. Cercetarile au fost intreprinse in localitatea Bucsani, judetul Giurgiu,  acesta constituind un spatiu de referinta pentru cultura Gumelnita, la nivel national.

Aplicatia multimedia pe format CD, intitulata O zi din viata unei comunitati eneolitice reda principalele activitati ale omului preistoric (tesutul, confectionarea ceramicii, rasnirea cerealelor etc.), printr-un text accesibil “condimentat” cu animatie 3D, fotografii si desene de piese descoperite, fotografii din timpul ridicarii replicii in marime naturala a unei locuinte preistorice, reconstituirea grafica a unor actiuni plus filmulete care reconstituie modul de viata gumelnitean.

Reconstructie 3D a unui sat eneolitic

Remember

Thursday, November 22nd, 2007

Michael Hutchence (22 ian. 1960 – 22 nov. 1997)

Astazi se implinesc 10 ani de cind a murit, in conditii nu tocmai clare, Michael Hutchence, vocalul de la INXS. In urma lui au ramas o gramada de melodii faine printre care si asta, preferata mea.

Pinguin cu peste-n cioc…

Tuesday, November 20th, 2007

10 dintr-o muscatura

…subtzirica la mijloc :D

Later edit: expertul nostru in zoo&nature, Mihaela, imi spune ca pasaroiul de mai sus se numeste stiintific macareu (sau papagal de mare sau pufin), zboara si traieste in emisfera nordica, spre deosebire de pinguini (cu care este o ruda foarte indepartata) care traiesc in sud.

Doctor, rocker, rector

Tuesday, November 20th, 2007

Domnul rector May

Brian May, legendarul chiarist Queen in virsta de 60 de ani si doctor in astrofizica, a fost numit rector al universitatii John Moores din Liverpool. La universitatea cu pricina exista unul dintre cele mai bine puse la punct institute de cercetare astrofizica din Marea Britanie. Pasiunea domnului May pentru aceasta stiinta este foarte veche, (Brian era student la astrofizica la Colegiul Imperial cind l-a cunoscut pe Mercury si au format Queen in 1970), rockerul publicind si citeva carti de spercialitate. Mai multe, aici.

Dark Cornel

Monday, November 19th, 2007

Super-episod din Fredo&Pid’jin. In Dark Sabbath cei doi porumbei dementzi rullz big! Apropo de asta, o caricatura din ce in ce mai trista (e incredibil pina la ce strafunzimi de patetism poate ajunge acest om) este, evident, Cornel Dinu (miau! miau! miau!). Batrinul Georgel ii face o radiografie de zile mari.