Archive for August, 2008

Jazz vechi pentru toata lumea

Sunday, August 31st, 2008

Cautam niste melodii mai putin cunoscute de’ale lui Duke Ellington si am dat peste acest site. E o adevarata comoara, o splendida biblioteca a jazz-ului vechi ce nu trebuie ratata de niciun amator de muzica buna. Daca aveti real player (care se descarca gratuit de pe site-ul real), in sectiunea ”home” sunt mii de piese jazz care pot fi ascultate online, listate in functie de numele artistului. De asemenea, in sectiunea de download si listen - melodiile sunt royalty free, deci se descarca legal - gasiti peste 500 de piese in format mp3 din epoca de aur a jazzului, niciuna mai noua de 1950. De fapt, majoritatea dateaza de dinaintea celui de-al doilea Razboi Mondial, din perioada interbelica, desi sunt unele si mai vechi - am dat peste o “bucata” de-a lui Billy Murray (cintaretul, nu actorul) din 1904, de exemplu. Atentie! in momentul in care faceti refresh, atit la download, cit si la listen apar noi piese. Cu motorul de cautare puteti gasi orice piesa sau artist din uriasa fonoteca. De exemplu, eu l-am cautat pe Leadbelly, tipul care a compus acum 100 de ani, Where Did You Sleep Last Night, una dintre piesele de rezistenta ale celebrului concert NIRVANA Unplugged in New York din 1994, si am dat peste 20 de melodii, una mai faina decit alta. 

 

Cele unsprezece (o poveste origami)

Saturday, August 30th, 2008

(more…)

Politica internationala in ritm de kazacioc

Thursday, August 28th, 2008

Eastern Europeans are rightly alarmed about the brazenness and success of the Russian blitzkrieg into Georgia. For many living in Russia’s shadow, this is reviving traumatic memories - of 1968 for Czechs, 1956 for Hungarians, 1939 for Poles. It does not help that senior Russian generals are threatening to rain nuclear annihilation on Ukraine and Poland if they refuse to toe the Kremlin’s line. Even those states which, unlike Georgia and Ukraine, are already in NATO can take scant comfort. As Poland’s foreign minister, Radek Sikorski, says, “Parchments and treaties are all very well, but we have a history in Poland of fighting alone and being left to our own devices by our allies.” The only thing that the frontline states can count on is their own willingness to fight for independence. But willingness alone is not enough. They also need the means to fight, and at the moment they don’t have them. (Max Boot, istoric militar pentru New York Times, azi)

Sa vedem acum ce zice, pe aceeasi tema, Mihail Gorbaciov, ultimul presedinte URSS, tatucul perestroicii si artizanul transformarii Rusiei intr-un stat cit de cit… modern (ma rog). 

Russia did not want this crisis. The Russian leadership is in a strong enough position domestically; it did not need “a little victorious war.” Russia was dragged into the fray by the recklessness of the Georgian president, Mikheil Saakashvili. He would not have dared to attack without outside support. Russia could not afford inaction. It is still not quite clear whether the West was aware of Saakashvili’s plans, and this is a serious matter. What is clear is that the Western assistance in training Georgian troops and massive shipments of arms had been pushing the region toward war rather than peace. There is much talk now in the United States about “reconsidering” relations with Russia. I suggest one thing that should definitely be reconsidered: the habit of talking to Russia in a condescending way, without regard for its positions and interests.

Zilele trecute auzeam la radio smiorcaielile inutile a diversi oficiali americani care se plingeau ca Rusia nu respecta de facto nici macar acum Tratatul de Pace semnat in urma cu 2 saptamini. In fond, de ce sa-l respecte? Dupa dezagregarea URSS, in imaginarul colectiv din Europa Occidentala si America si-a facut loc un nou personaj: fata de larg consum (pe sume modice) din Rusia. Sa ajungi sa-l tratezi pe Putin ca pe un porn teen mi se pare, totusi, o greseala tactica ingrozitoare. Mai ales cind ai pe constiinta doua importuri de democratie total esuate - in Irak si Afgahnistan, care te-au cam sleit de putirintza (militara si financiara). Prin urmare, tatuca Gorbaciov, care prin pozitia adoptata mai sus demonstreaza inca odata proverbul cu lupul, blana si naravul, chiar are dreptate: nu doar americanii, ci cu totii ar trebui sa fim mult mai precauti in relatia cu Rusia.

Amintiti-va si de pozitia transanta (si inexplicabil de putin analizata la momentul respectiv) pe care Putin a avut-o in cadrul summit-ului NATO de la Bucuresti. Grosso modo, (pe atunci… si pe acum) presedintele URSS Rusiei, Putin a fost diplomat si a dat bine in poze, cind zimbea la cina alaturi de Condoleezza. Cu toatea astea, in discursul sau, vizavi de extinderea NATO si posibilitatea absortiei Georgiei, la un momentdat a rostit textual: “Ma baieti, voi ce credeti ca faceti aici?” 

Ce inseamna lectia Georgiei pentru Estul Europei? Exact ce spune domnul Boot (care, by the way, in ciuda numelui, este rus). Daca Rusia si-ar incorda un pic muschii, Europa de Est ar fi ramine in fundul gol. Exact cum s-a intimplat si in urma cu 60 de ani, la sfirsitul celui de-al doilea Razboi Mondial.  

Poveste despre dragoste si intuneric

Thursday, August 28th, 2008

Cel mai cunoscut romancier israelian contemporan, Amos Oz, isi impleteste istoria personala cu istoria Israelului intr-o insolita si seducatoare autobiografie: Poveste despre dragoste si intuneric. Editura Humanitas Fiction publica romanul la sfarsitul lunii august in colectia “Raftul Denisei”. Considerata cea mai importanta carte a celebrului scriitor, Poveste despre dragoste si intuneric (aparuta in 2002) a primit pana acum zece distinctii literare internationale, printre care Premiul France Culture in 2004 si Premiul Goethe in 2005, si a fost publicata in peste douazeci si cinci de tari.

Scriitorul ne poarta intr-o calatorie prin copilaria si adolescenta lui petrecute pe strazile toropite de caldura din Ierusalimul anilor ‘40-’50, prin istoria neasezata a Israelului aflat la rascrucea vremurilor si prin tumultul vietii de familie alaturi de o mama romantica si visatoare si de un tata logic si sobru, antrenati in nesfarsite discutii intelectuale. Prins intre cele doua lumi, cea dinauntrul si cea din afara caminului parintesc, copilul Amos simte greutatea trecutului si a prezentului apasandu-i umerii, iar prin ochii lui de martor inocent si curios luam parte la nasterea unei natiuni.

Ecranizarea cartii este preconizata pentru 2009 si va fi regizata de Natalie Portman. Pentru proiectul filmului, Portman, care debuteaza astfel in cariera de regizor, a semnat contractul cu Participant Media, casa de productii care a adus pe marile ecrane Tom Wilson’s War, An Inconvenient Truth, Good Night and Good Luck sau Syriana.

Amos Oz (n. 1939) este cel mai important prozator si eseist israelian, in prezent profesor la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva. S-a nascut la Ierusalim, parintii sai fiind originari din Polonia si Rusia. La cincisprezece ani se stabileste in kibbutzul Hulda si o cunoaste pe viitoarea sa sotie. Dupa absolvirea Facultatii de Filozofie a Universitatii Ebraice din Ierusalim revine in kibbutz, unde practica agricultura si preda la liceul local pana in 1986, cand se muta cu familia in orasul Arad de pe tarmul Marii Moarte. Prima sa carte de povestiri, Acolo unde urla sacalii, apare in 1965, fiind urmata de romanul Altundeva poate (1966). In 1967 lupta in Razboiul de Sase Zile, iar in 1973 participa la Razboiul de Yom Kippur. De la succesul rasunator al romanului Sotul meu, Michael  din 1968, pina in prezent scriitorul continua sa publice nenumarate romane, povestiri, eseuri literare si politice.

Poveste despre dragoste si intuneric

Design and Discovery a ajuns in Romania

Thursday, August 28th, 2008

Astazi, Intel Corporation a lansat în România initiativa sa globala “Design and  Discovery” (D&D), care urmăreste să impulsioneze eforturile din sfera cercetării si a programelor scolare stiintifice. Design and Discovery este un program de instruire destinat elevilor si profesorilor, pentru a-i sustine în crearea de proiecte exploratorii în domenii precum fizică, biologie, chimie si matematică. Pe baza proiectelor stiintifice cu o calitate si mai bună, România va putea participa la International Science and Engineering Fair - cea mai mare competitie internatională de proiecte stiintifice.

În prima etapă, Intel va sustine sesiunea de formare “Design and Discovery” pentru profesori, care va avea loc la Brăila, în perioada 28-29 august, în cadrul Academiei de Vară Forum IT. Profesori certificati din Irlanda – tară unde programul Intel D&D este complet dezvoltat la nivel national – vor participa la acest eveniment, oferind pregătire profesională unui număr de profesori români pentru a implementa programa Design and Discovery în scolile unde predau. În România, programul D&D va însemna pregătire si sustinere pentru cadrele didactice, astfel încât acestea să poată, ulterior, dezvolta abilitătile stiintifice si de proiectare ale elevilor lor, iar elevii români să îsi poată transpune mai bine ideile în proiecte, prin cercetare, modelare si creare de prototipuri, urmând să participe apoi la cea mai mare competitie mondială axată pe subiecte stiintifice si destinată elevilor din învătământul preuniversitar, International Science and Engineering Fair – Târgul International de Stiintă si Tehnologie, derulat anual în Statele Unite si sponsorizat de Intel.

Oscar pentru Ledger

Thursday, August 28th, 2008

Joker

Whatever don’t kill you, simply makes you… stranger!

Imediat dupa Revolutie, in 1991, in Romania, exista o singura librarie de unde iti puteai cumpara romane grafice, la Brasov. Am nimerit acolo in timpul unei excursii cu scoala generala si mi-a atras atentia o coperta cu un tip zimbaret si fistichiu, imbracat la costum mov si cu parul verde. Prin urmare, prima carte de benzi desenate din universul DC Comics pe care mi-am luat-o a fost o “clasica” Batman vs Joker - era in franceza si nu am inteles nimic si am fost si un pic dezamagit pentru ca eu credeam ca Jokerul este eroul. Pina la urma, am devenit un fan al seriei, desi de Batman nu prea mi-a placut in mod special niciodata, ci mai degraba de baietii rai: Anarky, Bane, Two-Face si, evident, Joker.

Poate si din aceasta cauza, cred acum, dupa ce am vazut The Dark Knight, ca Heather Ledger chiar isi merita Oscarul post-mortem pentru interpretarea lui Joker. Este foarte greu sa joci un personaj de BD (adica sa fii costumat precum un papitoi) si sa fii convingator, dramatic, tragic, capabil sa provoci emotii audientei. In momentul in care au zburat de pe hartie pe marile ecrane, cei mai multi (anti)eroi au cazut in penibil… cel putin pentru o audienta matura. Incepind cu Batman Begins si continuind cu The Dark Knight, talentatul regizor Christopher Nolan demonstreaza ca totusi poti realiza un film adaptat dupa un roman grafic care sa pastreze rigorile oricarei drame. Iar Christian Bale si Heath Ledger sunt convingatori, palpabili, reali - paradoxal, tocmai pentru ca nu-si “caricaturizeaza” in niciun fel personajele.  

E vara si pentru vidre!

Thursday, August 28th, 2008

Ice ice baby

In aceasta primavara, la gradina zoologica a domeniului Schonbrunn am intalnit un rozator care poftea tare mult la cornul meu cu vanilie. Prin urmare, mi se pare absolut firesc ca, pe caldurile astea, vidrele de la National Sea Life Centre din Birmingham sa se racoreasca cu o inghetata (sortimentul Cap de Peste). In fond, si animalele sunt oameni. Sau, ma rog, invers.

Cel mai mare LEGO din lume

Thursday, August 28th, 2008

LEGO Tajmahal

Cu ocazia implinirii a 74 de ani de la infiintare, in luna septembrie a acestui an, simpatica companie daneza LEGO va lansa cel mai mare model din intreaga sa istorie: o replica a celebrului palat indian Taj Mahal compusa din nici mai mult, nici mai putin decit 5.922 de piese! Aceasta va costa 200 de euro si, dupa ce va fi construita, va masura 1 metru in latime si 60 de cm in inaltime, dimensiuni care vor “bate” cel mai mare model LEGO din prezent, naveta spatiala Millennium Falcon din Star Wars. Taj Mahalul original este situat in nordul Indiei si a fost ridicat in secolul al XVII-lea de catre Sah-ul Jahan in cinstea sotiei sale moarte, Mumtaz Mahal. Constructia a durat 22 de ani si a necesitat aproximativ 20.000 de muncitori.

Pe urmele lui Muse

Wednesday, August 27th, 2008

Nenumitul avea dreptate aseara, cind zicea ca o sa ma laud pe blog cu asta. Deci, da - dupa “succesurile” nebanuite pe care le-am avut la clape in Trobles in Paradise 2008, m-am autocooptat am fost rugat in genunchi de catre Nenumit sa fac partea de orga la un cover dupa UnintendedAm insistat Am acceptat pe loc, mai ales ca varianta demo, pe care nemernicii o trasesera in lipsa-mi, mi-a placut mult mai tare decit originalul lui Muse. Pe care, totusi, va invit sa-l ascultati.

Poop u allz!

Wednesday, August 27th, 2008

(e totusi subtil) :P