Archive for December, 2009

Anul in care nu s-a intamplat nimic

Monday, December 28th, 2009

Cam asta a fost 2009. Incercam in decembrie anul trecut, avand premisele recesiunii in floare, sa fac niscavai previziuni apropo de ce va fi 2009 in stiinta si cercetare. La momentul cu pricina, simteam ca exagerez un pic - dat fiind si momentul mai de cumpana prin care treceam (inchiderea revistei, mutarea cu catel si purcel intr-un online mustind de efemer si in care daca vrei sa supravietuiesti ca brand mare - cel putin acum, in .ro - trebuie sa cobori un pic cam mult stacheta). In sfarsit, nu vreau sa ma umflu in pene; oricine studia un pic problema, la finele lui 2008, ajungea la aceleasi concluzii ca si mine - in science, cel putin, 2009 nu va fi fost anul marilor proiecte… si adevarul este ca nimic spectaculos nu s-a intamplat.

Din nefericire, perspectivele pentru 2010 sunt asemanatoare. Prin 2005, tin minte ca numerosi analisti si cercetatori cu patalama nobila de prin Vest dadeau 2010 drept anul in care primul echipaj uman va ajunge pe Marte, se vor gasi leacurile pentru SIDA si cancer, teleportarea va deveni un eveniment banal, precum mersul cu metroul la serviciu, iar realitatea augmentata va fi un bun comun - o wiki virtuala ambulanta. Evident, nimic din toate acestea nu s-au / se vor intampla si - cel mai probabil - vom mai avea de asteptat mult si bine. Acum, mai mult decat oricand, este vremea ca visarile grandioase sa fie puse in cui si proiectele sa fie centrate din capul locului pe efecte si eficienta.

Inseamna asta ca pasiunea pentru cunoastere se va stinge? Nu. Nu ar avea cum. Ne intelegem prea putin trecutul si stim prea putine despre noi pentru a abandona. Poate ca - “gratie” recesiunii - a venit vremea nu sa luam o pauza, ci sa reconsideram mai temeinic ceea ce cunoastem deja. Pe de alta parte, cele mai mari descoperiri nu s-au facut nici in perioada de pace, nici in vreme de avutie. O societate prospera indeamna fie spre introspectii exotice (imi tot vine in cap perioada interbelica si generatia Eliade, spre exemplu), fie spre lancezeala. O parte a celor mai importante descoperiri din tumultosul secol XX s-au facut animate de crize, razboaie si conflicte. Suntem - asadar - pe calea cea buna? :-) Ramane sa descoperim impreuna in anul ce va veni.

Batalia de la Posada… cu legume (funny)

Thursday, December 10th, 2009

Pentru ca tot am facut noi maratonul despre istoria romanilor:-)