Anul in care nu s-a intamplat nimic

Cam asta a fost 2009. Incercam in decembrie anul trecut, avand premisele recesiunii in floare, sa fac niscavai previziuni apropo de ce va fi 2009 in stiinta si cercetare. La momentul cu pricina, simteam ca exagerez un pic - dat fiind si momentul mai de cumpana prin care treceam (inchiderea revistei, mutarea cu catel si purcel intr-un online mustind de efemer si in care daca vrei sa supravietuiesti ca brand mare - cel putin acum, in .ro - trebuie sa cobori un pic cam mult stacheta). In sfarsit, nu vreau sa ma umflu in pene; oricine studia un pic problema, la finele lui 2008, ajungea la aceleasi concluzii ca si mine - in science, cel putin, 2009 nu va fi fost anul marilor proiecte… si adevarul este ca nimic spectaculos nu s-a intamplat.

Din nefericire, perspectivele pentru 2010 sunt asemanatoare. Prin 2005, tin minte ca numerosi analisti si cercetatori cu patalama nobila de prin Vest dadeau 2010 drept anul in care primul echipaj uman va ajunge pe Marte, se vor gasi leacurile pentru SIDA si cancer, teleportarea va deveni un eveniment banal, precum mersul cu metroul la serviciu, iar realitatea augmentata va fi un bun comun - o wiki virtuala ambulanta. Evident, nimic din toate acestea nu s-au / se vor intampla si - cel mai probabil - vom mai avea de asteptat mult si bine. Acum, mai mult decat oricand, este vremea ca visarile grandioase sa fie puse in cui si proiectele sa fie centrate din capul locului pe efecte si eficienta.

Inseamna asta ca pasiunea pentru cunoastere se va stinge? Nu. Nu ar avea cum. Ne intelegem prea putin trecutul si stim prea putine despre noi pentru a abandona. Poate ca - “gratie” recesiunii - a venit vremea nu sa luam o pauza, ci sa reconsideram mai temeinic ceea ce cunoastem deja. Pe de alta parte, cele mai mari descoperiri nu s-au facut nici in perioada de pace, nici in vreme de avutie. O societate prospera indeamna fie spre introspectii exotice (imi tot vine in cap perioada interbelica si generatia Eliade, spre exemplu), fie spre lancezeala. O parte a celor mai importante descoperiri din tumultosul secol XX s-au facut animate de crize, razboaie si conflicte. Suntem - asadar - pe calea cea buna? :-) Ramane sa descoperim impreuna in anul ce va veni.

9 Responses to “Anul in care nu s-a intamplat nimic”

 1. molecula Says:

  Esti pilaf amice. Nimic spectaculos nu s-a intamplat. doar au descoperit apa pe Luna…….

 2. Marc Says:

  da mestere, am scris despre asta

 3. alex Says:

  cum nimic….Geoana si Basescu au facut spectacol la alegerile prezidentiale :)):))

 4. andrew Says:

  o mică întrebare. de ce nu foloseşti diacriticele? ultima dată când am verificat DOOM-ul diacriticele erau încă acolo. e adevărat că e mai uşor să scrii fără diacritice, dar e şi mai uşor de citit CU ele, pentru că nu mai stai să te gândeşti dacă e imperfect sau prezent, sau dacă e fată sau faţă, şi alte lucruri care pot fi confundate atât de uşor. atât timp cât limba română se scrie cu diacritice, trebuie să scriem şi pe internet cu diacritice. la fel cum grecii scriu cu alfabetul grecesc şi pe internet, şi noi trebuie să scriem cu diacritice pe internet!

 5. Marc Says:

  Îţi dau perfectă dreptate. Când & dacă voi revigora acest blog, voi folosi diacritice. De altfel, şi pe portal, începând cu versiunea 2.o, care se va lansa curând, vom folosi diacritice.

 6. andrew Says:

  Scuze, poate a sunat puţin “méchant”, dar chiar mă deranjează faptul că pe internet nu se mai scrie cu diacritice, şi sunt şi puţin naţionalist, la fel ca francezul, cred că este o problemă în ziua de astăzi când trebuie să fi deschis la tot felul de oportunităţi.

 7. Cocoselu Says:

  vai vai vai

 8. I.B. Says:

  Mai publicaţi şi pe aici!

 9. cristi Says:

  da…diacriticele… uite de asta stagneaza evolutia :))))

Leave a Reply