Hero

Unul dintre putinele fire de actiune pe care le-am gasit cu adevarat captivante in seria de romane Harry Potter este acela care urmareste modul prin care Cel-ce-nu-trebuie-numit, Lordul Voldemort, obtine nemurirea. Fiind inca un tinar si foarte stralucit vrajitor intunecat, acesta descopera mitul-tabu al Horcruxurilor, sase obiecte oculte in care poti sa-ti ascunzi pentru eternitate o bucata din suflet, pacalind astfel moartea, pina cind toti receptaculii in care este inchistat sufletul sunt distrusi. In ciuda faptului ca folosirea Horcruxurilor aduce dupa sine alterarea si, in cele din urma, pierderea umanitatii,  trufashul vrajitor pleaca in cautarea magiei negre secrete care sa-i permita savirsirea unei astfel de infamii.

Fara a dispune de ritualurile macabre ale Lordului Intunecat, am ajuns – la alt nivel, ce-i drept – sa facem si noi acelasi lucru. Zilnic, ne “declinam” online prin e-mail, prin chat, prin Yahoo Messenger, forumuri, site-uri de socializare, bloguri si Second Life. Devenim pe rind nickname-uri funny, emoticoane zimbarete, fotografii fara nume, idei anonime, e-gadgeturi personalizate sau avataruri sofisticate. Ne intoarcem, intr-un fel, la origini, in timpul Eroilor si al Zeilor. Ati observat ca, deseori, stramosii nostri mitici si divini isi schimbau forma si isi luau nenumarate nume si porecle? Cind avem chef, mai rar, unificam toate aceste componente intr-un singur ego virtual, concordant, intr-o doza mai mare sau mai mica, cu acela din viata “reala”.

De cele mai multe ori, insa, este mult mai reconfortant sa te reinventezi cu totul online. Internetul vine ca o tabula rasa peste tine, iar apoi te suie in postura unui mic demiurg. Dintr-un singur click, iti formezi o noua personalitate. Inlaturi tot ceea ce te nemultumeste la propria persoana si devii Eroul pe care l-ai idealizat dintotdeauna. Un tip cool, cum s-ar spune, care face tot ceea ce vrea in no man’s land-ul virtual si are raspunsuri la orice. Acest role-playing game facil si gratuit face ca exercitiul sinceritatii vizavi de tine si de ceilalti navigatori sa fie “doar” o arma dibace, folosita, in special, in scopuri comerciale, de marketing…

Leave a Reply