Futurologi la Bucuresti

(Pentru ca am avut citeva posturi cu animale, ma gindeam eu sa inventez categoria crazy zoo. Postul care urmeaza ar putea intra si el aici.)

Acum trei ani, intr-o zi fara soare de primavara, am primit un telefon la redactie. Era un domn precipitat, cu o voce foarte speriata, care zicea ca are o fotografie senzationala. Am incercat sa-l calmez si sa aflu despre ce e vorba, dar el era curios mai intai de banii pe care ii va incasa. I-am spus suma (cel mult 50 de euro pentru o poza A4 de supercalitate) si a fost total nemultumit, precizind ca cei de la National Geographic ii vor da de 10 ori mai mult. I-am zis atunci, ok, mergeti la ei! Totusi e ceva senzational, a incercat el. Bine, putem negocia, i-am raspuns intr-o doara. Mi-a marturisit intr-un final ca in fiecare an, intr-o anumita zi si la o anumita ora, pe care evident le stie doar el, pe Lacul Rosu se arata chipul diavolului. Si ca el detine singura fotografie din lume cu numitul scaraoschi. Si cum arata? l-am intrebat curios. E barbos, roscat si are coarne, mi-a raspuns el terifiat si gifiind. I-am zis sa astepte putin sa caut un numar de telefon de la un director de la noi. I-am dat numarul de la spitalul de nebuni din Bucuresti. N-a mai sunat niciodata.

Vreme de doi ani de zile, in fiecare luna, la revista ne-a vizitat Morticia (cum l-am botezat). Morticia este un batrinel simpatic - are peste 90 de ani si este (inca) foarte vioi si lucid. Nu are nicio legatura cu restul personajelor din acest post, dar vreau sa-l evoc pentru ca (si) Morticia crede ca poate schimba lumea. A facut un plan (foarte serios, are peste 100 de pagini) prin care vrea sa irige toata Sahara si sa o faca tarim fertil. A descoperit aceleasi tehnologii de constructii in bisericile de lemn din Transilvania si in corabiile vikingilor si a plecat la un momentdat, vreme de 3 luni, sa-i caute pe vikingii ardeleni. Dupa citiva ani de cercetari, a descoperit data exacta la care Moise a a ajuns in Israel. Morticia e un dulce, are raspunsuri cam la orice.

In urma cu citeva luni, la redactie m-a vizitat alt nene. Era chel, mustacios si mirosea a mincare de fasole. Pe cap avea o sapca albastra si era imbracat in blugi si intr-un tricou alb, murdar. S-a prezentat, apoi foarte coerent si serios, mi-a vorbit, vreme de 5 minute, despre niste descoperiri. Erau niste formule matematice combinate cu semiotica. Apoi, s-a inflacarat brusc, s-a inrosit si mi-a zis afectat ca el a descoperit exact cind va avea loc apocalipsa, in urma unor studii complexe realizate pe textele biblice cu acele formule. I-am zis sa pastreze pentru el teribila informatie si l-am dat afara din cladire.

Azi am primit un e-mail de la un anume Stefan Dumitrescu care spune ca e scriitor si profesor si membru marcant al Biroului de Viitorologie din Bucuresti (BVB). Mi-am zis WOW! iata un mic grup Millennium care activeaza in buricul tarii. Nenea asta se lauda (dupa ce ma tot obliga sa dau ochii cu Cel de Sus, din 3 in 3 cuvinte bagind cite un Sa ne ajute Dumnezeu!) ca, dupa studii complexe si de lunga durata, BVB a descoperit al treilea tip de inteligenta, dupa cea emotiva si rationala. Inteligenta asta este pozitiva si negativa (deci, e al treilea si al patrulea, right?). Iata si post scriptum-ul (copy/paste) e-mailului:

“VA trimit si cartea SALAVAREA CIVILIZATIEI UMANE, aparuta anul acesta la Editura Anamarol< Bucuresti. Cartea este foarte importnata pentru ca ea propune PRIMA SOLUTIE ROMANEASCA PENTRU SALVAREA CIVILIZATIEI UMANE ! (prioritate mondiala, ca si Inteligenta Pozitiva si inteligenta negativa. va spteaptam cu nerabdare). Mai avem si alte descoperiri foarte importante. Am dori ca lucrarile noastre, daca este posibil sa fie publicate in limble de circulate. Fie ca Domnul sa ne ajuteĀ  si sa colaboram fructuos."

WOW! Fac lucruri mari baietii astia, viitorologii, mi-am zis. Adica, ptiu drace!, salvarea civilizatiei?! Nici Superman, nici macar Bruce Willis nu s-ar baga la un astfel de job. (Damn!, Bruce deja a facut-o in Armageddon! Whatever). Am cautat pe net sa vad cu ce se mai lauda distinsii “cercetatori”. Am dat peste un text absolut halucinant (de prost) in care, printr-un proiect numit Decebal, urmat - evident - de proiectul Burebista (sic!), BVB isi propunea salvarea poporului roman. Sa va de’a Dumnezeu sanatate! va zic si eu :-) inseamna ca ati reusit cu romanii, din moment ce acum va bagati direct la salvarea omenirii!

In ultima vreme, vad din ce in ce mai multi oameni cu privirea fixa care vorbesc singuri in mijloacele de transport in comun sau pe strada. Nu, nu au handsfree! :-) si nici nu par bauti. Sunt, pur si simplu, nebuni care circula liber…

Desi, fara sa vreau zimbeam ironic de fiecare data cind aparea pe la birou, acum imi este dor de Morticia al meu… Dupa lungi insistente, l-am vizitat anul trecut, intr-o dupa-amiaza de vara. M-a servit cu dulceata si sifon, apoi m-a poftit in biroul lui care mi-a adus aminte de cel al lui taica’miu: o masa de scris mare, un scaun ca un tron, 4 rafturi de carti, de sus pina jos, ocupind toti peretii, plus carti in saci pe jos, pe si sub masa. Am discutat acolo despre preocuparile lui (vezi mai sus) si mi-a dezvaluit toate sursele sale, pe baza carora isi facuse teoriile. Erau carti serioase, de istoria religiilor, simbolism, speologie, tehnologie etc. Dupa aceea ne-am dus pe balconul sufrageriei care dadea intr-o gradina mare si verde. Balconul era plin de flori rosii (cred ca muscate) si de desene si picturi ciudate, arhaice, tribale, foarte colorate, pe care le realizase chiar batrinul. Am pus impreuna masa pe balcon si am mincat o friptura delicioasa de vitel, preparata tot de el. Apoi, m-a servit cu capsuni peste care a turnat rom. Am discutat si am fumat, am mai baut sifon rece si visinata. L-am intrebat la un momentdat ce-i face familia si mi-a spus ca de 20 de ani este singur, ca a fost inginer la Chisinau, dar sotia si fiica sa s-au prapadit in urma accidentului de la Cernobil, la nici 3 luni dupa dezastru. Dupa aceasta tragedie, el a venit in Romania… si si-a inceput cercetarile. In ciuda virstei sale foarte inaintate, Morticia nu abera deloc cind imi vorbea despre proiectele din Sahara, de urmele lasate de etrusci in Constanta, despre vikingi sau Moise. Pur si simplu, se entuziasma prea mult pe marginea unor ipoteze.

Eu nu am avut niciodata bunici, doar pe bunicutze le-am cunoscut. Cred ca mi-ar fi facut placere ca Morticia sa fie bunicul meu.

One Response to “Futurologi la Bucuresti”

  1. Teo Thetank Says:

    Dude, sorry ca nu am citit pana acum blogul asta. E absolut fantastic modul in care scrii. Pacat ca nu mai e activitate.

Leave a Reply