BANG!

Pentru iubitorii de muzica rock de buna calitate, Brian May nu mai are nevoie de nici o prezentare: este legendarul chitarist al trupei Queen. Mai putin cunoscut e faptul ca pasiunea de-o viata a lui Brian este astrofizica si ca virtuosul domn May are ditamai doctoratul PhD in acest domeniu. Sir Patrick Moore este un astronom amator din Marea Britanie. Venerabilul domn Moore, care de curind si-a sarbatorit cea de-a 84-a aniversare, a fost prieten cu domnul Einstein (tipul ala simpatic care scoate limba si a descoperit o formula celebra) si este considerat cel mai mare astronom britanic din toate timpurile. Chris Lintott este un recunoscut astrofizician si coprezentator al serialului de profil “The Sky at Night” de pe BBC. Domnul Lintott realizeaza in prezent cercetari postdoctorat la Universitatea din Oxford, cu privire la modelele astrochimice de formare a stelelor dincolo de Calea Lactee.

Pe acesti trei domni, dincolo de o veche si strinsa prietenie, ii uneste cartea Bang! Istoria completa a Universului, pe care au scris-o in cursul anului trecut si care, dupa umila mea parere, este cea mai buna lucrare de popularizare si introducere in astronomie din prezent. Din clipa zero a Big Bang-ului si pina la 18,7 miliarde de ani dupa acesta (cind se estimeaza ca va avea loc Big Crunch-ul, Marele Sfirsit), istoria Universului ne este pusa pe tava prin intermediul unei structuri simple si al unui limbaj foarte accesibil si nepretentios, pe intelesul tuturor. Presarata cu mult umor englezesc si cu o multime de informatii auxiliare si trimiteri utile pentru astropasionati, aceasta carte are marele merit de a expune sintetic si clar cele mai noi teorii despre formarea Universului, a galaxiei noastre si a sistemului solar. Prin intermediul Bang!-ului aflam cum se naste o gaura neagra, din ce este compusa o stea, ce este misterioasa energie neagra, ce sanse sunt ca pe Marte sa existe apa sau cum va sfirsi viata pe Pamint. Scrisa atent si alert, lucrarea celor trei domni nu ar trebui sa lipseasca din biblioteca nici unui iubitor de stiinte, fie el un adolescent de 15 ani sau un bunicut de 80. Bang! costa 80 RON si a aparut acum citeva luni la editura Rao.

 

One Response to “BANG!”

  1. Descopera » Blog Archive » Doctor, rocker, rector Says:

    [...] Brian May, legendarul chiarist Queen in virsta de 60 de ani si doctor in astrofizica, a fost numit rector al universitatii John Moores din Liverpool. La universitatea cu pricina exista unul dintre cele mai bine puse la punct institute de cercetare astrofizica din Marea Britanie. Pasiunea domnului May pentru aceasta stiinta este foarte veche, (Brian era student la astrofizica la Colegiul Imperial cind l-a cunoscut pe Mercury si au format Queen in 1970), rockerul publicind si citeva carti de spercialitate. Mai multe, aici. [...]

Leave a Reply