“Invingand muntii din tine”

In perioada 9-27 februarie, orele 12-22Noi Art Café (Piata Alba Iulia, nr. 7, langa Emporiki Bank) va gazdui a doua expozitie personala a alpinistului Alex Gavan, ce reuneste cele mai reusite imagini ale expeditiei sale himalayene pe varful Cho Oyu din toamna 2006. Fotografiile expuse surprind diferite momente ale expeditiei, de la marsul de apropierea muntilor (prin Nepal si Tibet) pana la ziua varfului.   

Cele mai inalte 14 varfuri ale lumii (de peste 8.000 m) sunt concentrate in Asia Centrala, in regiunile izolate ale muntilor Himalaya si Karakorum. La 30 de kilometri vest de Everest, muntele sacru Cho Oyu, Zeita Turcoaz (8.201 m, al saselea ca inaltime de pe Pamant), este unul dintre acesti optmiari. Dupa un an si jumatate de pregatiri si antrenamente, doua luni de expeditie (dintre care una dedicata aclimatizarii), pe 2 octombrie 2006, la asfintit, Alex Gavan a atins singur vârful Cho Oyu. Cameramanul Sergiu Matei, celalalt membru al expeditiei, a trebuit sa renunte la 6800m, din cauza unui edem pulmonar. Intr-o expeditie separata, au mai urcat varful si Cristian Tecu impreuna cu Catalin Neacsu.
La 24 de ani, Alex e cel mai tanar alpinist roman care a reusit ascensiunea unui varf de 8.000 m si face parte dintre cei cativa conationali care au urcat un optmiar fara a folosi oxigen suplimentar.

 „La altitudine, in muntii mari, succesul inseamna sa vii inapoi viu. Varful e doar un bonus. Daca nu intelegi lucrul asta din timp, risti sa nu ai o viata prea lunga ca alpinist.“ - Alex Gavan

Leave a Reply