Dileme de clasa a III-a

Fetita lui Radu, senior art directorului nostru, se numeste Eva, este in clasa a III-a si a participat la Concursul International de Matematica Arhimede, pentru clasele III-IV. Una dintre problemele concursului a fost urmatoarea:

Avem un numar de 100 de sfori de lungimi si grosimi diferite. Fiecare sfoara, daca ii dam foc, arde dintr-un capat in celalalt intr-un timp de fix o ora. Nu avem voie sa masuram sforile (se presupune ca nu avem cu ce), nici sa le indoim, innodam, taiem etc. De cite sfori avem nevoie si cum procedam pentru a masura 15 minute cu ajutorul sforilor?  

Hai sa vedem cine si in cit timp rezolva asta! :) Come on, e de clasa a III-a!

8 Responses to “Dileme de clasa a III-a”

 1. LucianV Says:

  De una singura?

 2. Marc Says:

  De una singura, presupun… desi, nu imi este chiar clar la ce te referi :)

 3. Claudiu Andone Says:

  lol una pentru spanzurat ca pui probleme de clasa a treia pe blog :)

 4. Spiridusul Sef Says:

  Eu as lua orice sfoara de acolo, as face-o cerc (fetita mea de 2 ani poate face un cerc dintr-o sfoara…) si as folosi-o ca pe un ceas, ca tot e rotund ceasul, avind grija ca un capat sa fie la ora 12. Ii dau foc si astept pina cind focul ajunge la ora 3, adica la si-un sfert…se observa destul de usor.
  Ia zi Radule? Ca Marc sint sigur ca-mi va raspunde cu un sec Ho-Ho-Ho!

 5. r cata Says:

  am o solutie- mie mi se pare buna…

  iei 3sfori; la una ii dai foc la ambele capete, iar alteia doar la un capat (in acelasi timp); intreaga sfoara va arde in 30min; cand au trecut cele 30min, dai foc celei de-a 2a sfori si la al 2lea capat, iar ultimei sfori ii dai foc doar la un capat; arzand din 2parti, timpul in care sfoara a2a va arde se va injumatatii, iar a treia sfoara iti va arata cand au trecut cele 15min.

  asta e? :D

 6. Marc Says:

  @catalina: Yeap! Ai rezolvat-o. Congrats! :D

 7. Marc Says:

  @Spiridusul Sef: Hooo-Hoooo-Hooo!!!!

 8. Claudiu Andone Says:

  Spiridushule, data viitoare citeshte calumea enuntu :) Ho si de la mine.

Leave a Reply