Pastele orcilor

Toata saptamina trecuta a fost o imbulzeala de nedescris la super si hyper marketuri. Milioane de ochi exolftalmici s-au preumblat pofticios pe megaofertele la baxuri de bere pet, iepuri hidosi de ciocolata si halci de carne de miel. O gloata nebuna de zombie a ras raft dupa raft de parca se pregatea sa supravietuiasca unei indelungate ierni nucleare.

Simbata, o parte a galeriei Stelei s-a dat, din nou, in stamba. Un operator TVR a fost bruscat si lovit. De asemenea, baietzashii din galerie s-au luat la bataie, intre ei (nu cu dinamovistii), in timpul meciului. Imaginile grotesti  au fost prezentate pe larg de mai toate televiziunile – o turma de lighioane decerebrate a oferit un circ pe cinste in ajunul Pastelui. Sunt convins ca cei mai multi dintre ei sunt genul care isi fac mecanic cruce (meschin, aiurea si rapid, in dreptul pieptului) de fiecare data cind trec pe linga o biserica. La fel de convins sunt ca in noaptea cu pricina, batausii s-au dus in gashka, cu citeva beri la bord, la biserica, sa ia Lumina. Probabil si acolo au dat citeva coate, sa ajunga mai repede in fata..

Un post de televiziune – nu mai stiu exact care, TVR sau TVRM – a transmis integral slujba de Inviere de la Mitropolie. Ca in fiecare an, dupa momentul mult asteptat, “Veniti de luati Lumina!”, patriarhul a tinut deja traditionalul speech de Paste. In ciuda celor 92 (?) de ani ai sai, Teoctist a avut un discurs coerent si percutant… si deosebit de lung: 28 de minute, fara intrerupere. In timpul acestui discurs, televiziunea cu pricina a insistat in cadrele sale pe multimea care parasea Mitropolia si pe adunatura de popi din spatele preafericitului, popi(ci) care isi dadeau coate ca sa nu atipeasca si isi dadeau ochii peste cap cind se trezeau… cu alte cuvinte, savurau din plin sfaturile preafericitului…

M-am imprietenit cu o australianca in Second Life, Sierra. Sierra are un nepot care este impreuna cu o grecoaica, foarte credincioasa. De trei ani, de cind nepotul e cu grecoaica, toata familia Sierrei sarbatoreste si Pastele Ortodox: merg la o biserica ortodoxa din Sydney, la slujba, sa ia Lumina, apoi, a doua zi maninca oua, miel si brinza si beau mult vin rosu. Sierra a fost botezata catolica, dar imi marturiseste ca acum se considera pur si simplu crestina.

Duminica toate padurile din jurul Bucurestiului erau full de burtosi care iesisera la o bere si la un gratar. Printre ei si o familie de chinezi. Simpatici de altfel. E misto sa torni beri si sa ingurgitezi mititei la padurice, dar ma intreb ce farmec mai are asta cind locul cu pricina e arhiplin si stai care va sa zica in mijlocul naturii intr-o afumatura / rigaiala continua?

20.000 de romani si-au petrecut Pastele in Bulgaria. S-au simtit probabil foarte bine pentru ca dincolo de tarifele mai mici si serviciile mult mai bune decit la Mamaia, muzica populara a vecinilor cu ceafa groasa si mari iubitori de castraveti aduce foarte mult,  pina la confuzie, zic unii, cu maneaua.

Nu o data m-am intrebat ce legatura exista intre multe dintre obiceiurile noastre de Craciun si de Paste cu Iisus Hristos, cu ceea ce a predicat si facut Omul acesta? Probabil niciuna.

Leave a Reply