Scrisoare deschisa Greenpeace

Greenpeace sustine astazi la Bruxelles o parodie-protest in fata cladirii Comisiei Europene (CE) , voluntarii verzi jucand rolul de lobbysti ai companiilor ce produc organisme modificate genetic (OMG) care incearca sa le forteze autorizarea pentru comercializare si cultivare in Europa. Cu ocazia asta, Greenpeace a faurit si o scrisoare la misto pentru barosanul Baroso.

Dragă domnule Preşedinte Baroso şi tovarăşi Membrii ai Comisiei Europene,

Noi, oamenii din industria organismelor modificate genetic (OMG) dorim să ne exprimăm din inimă mulţumirea pentru aceia dintre voi care faceţi treabă bună prin lobby intens în Comisie, măturând sub preş dovezile ştiinţifice care arată că OMG-urile noastre prezintă riscuri şi promovând interesele noastre deasupra legislaţiei UE pentru protejarea mediului. Dorim să ne arătăm aprecierea în mod deosebit Comisarilor Verheugen, Mandelson, Fischer Boel şi Potocnik, care au sprijinit cel mai activ promovarea OMG în Europa, dansând pe melodia noastră şi ignorând opinia publică. Moş Crăciun îi va răsplăti anul acesta pe măsură.

Trebuie să vă spunem că suntem mai puţin mulţumiţi de prestaţia Comsiarului Dimas, a cărui insistenţă de a invoca legislaţia UE şi de a dezvălui noi dovezi ştiinţifice dăunează afacerilor noastre. Propunerea sa de a nu autoriza două varietăţi de porumb MG în Europa din cauza îngrijorărilor faţă de impactului negativ al acestora pentru mediu este pentru noi un mare inconvenient. Cine are nevoie de Principiul Precauţiei când poţi să te alegi cu porumb mutant care produce propriile insecticide? Nu noi! Această zarvă despre porumbul MG care dăunează fluturilor şi insectelor benefice este un non-sens. Organisme acvatice? Insecte? Organisme din sol? Stârpiţi-le, acesta este moto-ul nostru. Şi de ce nu, stârpiţi-l şi pe domnul Dimas pentru că ne stă în cale. 

La Monsanto, Dow, Pioneer,  BASF şi Syngenta, noi vindem chimicale. Asta înseamnă că orice lege care interferează cu afacerile noastre nu este binevenită. De aceea suntem aşa de mândri de relaţiile de lucru excelente pe care le-am construit în Comisia Europeană, şi contăm pe Dumneavoasră să anulaţi propunerea domnului Dimas prin voturile voastre, la fel cum contăm să ignoraţi orice alte dovezi ştiinţifice care ridică dubii în privinţa siguranţei OMG. Prietenii noştri din Washington aşteaptă acelaşi lucru de la voi.

Este simplu: băgaţi-vă degetele în urechi şi fredonaţi cu glas tare de fiecare dată când cineva – cercetători independenţi, Parlamentul European, ONG-urile, statele membre – îndrăznesc să pună la îndoială valoarea OMG şi a investiţiilor într-o tehnologie care a eşuat să aducă rezultate în agricultură. Continuaţi să fredonaţi dacă menţionează contaminarea ireversibilă a solului ce decurge din cultivarea cu OMG, sau utilizarea sporită de erbicide în fermele ce utilizează plante MG. Ce ştiu ei? E mai bine să lăsăm industria biotech să decidă în probleme ce privesc bunăstarea oamenilor, siguranţa alimentară şi viitorul agriculturii. În final, nu dorim să ratăm oportunitatea de a oferi minunatei Autorităţi Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) o palmă energică pe spinare pentru că nu eşuează niciodată să ne propulseze produsele pe piaţă! Dragoste şi îmbrăţişări tuturor prietenilor noştri.

Cu pesticimă,

EuropaOMG

Nu pot sa nu constat ca acronimul OMG (organisme modificate genetic) e identic cu OMG (d’oh! I’m smart! :D Oh my God!) :)

Leave a Reply