O istorie a igienei

Dirty Harry :-) 

Prima referire la fibra de bumbac provine din Rig Veda, o colectie de imnuri religioase din India antica, bumbacul fiind cultivat aici de mai bine de 3.000 de ani. Prosopul, asa cum il cunoastem astazi, este insa o inventie destul de recenta, datind din 1871. Anterior, pentru a se sterge, oamenii utilizau simple bucati de tesatura. De altfel, din secolul al XVI-lea si pina la inceputul secolului al XVIII-lea, frecarea partilor “vizibile” ale corpului cu cirpa a inlocuit spalarea lor cu apa.

In perioada Renasterii, exista convingerea larg impartasita ca un strat de murdarie reprezinta o buna protectie in fata bolilor. Utilizarea apei nu era justificata nici macar pentru descotorosirea de paraziti: era normal sa ai paduchi si purici, despre care se credea chiar ca sugeau impuritatile din singe si fortificau vederea. :D In acele timpuri, cu cit erai mai bogat, cu atit iti schimbai hainele mai des. O haina alba devenita neagra era semn ca absorbise murdaria, asa ca nu mai era cazul sa te speli…

Mai multe despre tot de felul de astfel de amanunte picante o sa cititi in Descopera in martie, intr-un articol foarte fain despre istoria igienei personale. Cu foarte putine exceptii, se pare ca pina in secolul XX, toata omenirea a fost mai jegoasa (la propriu) decit prevede legea… chestie care, paradoxal, era privita ca un semn de sanatate :D

4 Responses to “O istorie a igienei”

 1. Imbarligaciosu' Says:

  Oare chiar toata omenirea? Sper sa nu gresesc dar, din cate imi amintesc, japonezii aveau de cand lumea un adevarat cult pentru imbaiere. La fel si arabii, romanii sau turcii care foloseau din plin baile publice. Saunele finlandeze sau cele rusesti nu sunt nici ele inventii ale secolului XX. Deci, “omenirea” se reduce drastic la cateva tari “civilizate” din Europa si Asia.:))
  E adevarat ca in Europa multi oameni se imbolnaveau din cauza lipsei de igiena, a insectelor si a soarecilor care isi faceau cuib , de multe ori, chiar in celebrele peruci medievale. Dar, in cazul asta, cred ca e exagerat sa folosim sintagma “toata omenirea”.
  Am zis doar, n-am dat cu apa fiarta!:)

 2. Marc Says:

  Grosso modo, micile exceptii de care spun eu sunt tocmai “oazele” de curatenie de care vorbesti tu. Iar daca vei studia istoria vietii private a civilizatiilor cu pricina vei descoperi ca obiceiurile sanatoase vizavi de igiena personala (unde acestea existau) aveau capatai, totusi, doar in metropole, in marile orase… In rest, Dumnezeu cu mila :D

 3. Imbarligaciosu' Says:

  Si totusi, sapunul din grasime animala a fost inventat acum 4800 de ani de catre sumerieni si era folosit pe scara larga. La fel si romanii foloseau sapun din ulei de masline. In Pompei, toate casele erau racordate la reteau de apa(chiar si cele mai saracacioase). Epour si mouve!:)

  Dar nu mai zic altceva ca iar ma trimiti si citesc (recitesc) istoria:). Nu vreau sa polemizez. Anyway, daca articolul starneste interes inainte de a fi publicat, e semn bun. Nu-i asa?
  Succes in tot ceea ce intreprindeti!!!!!

 4. Marc Says:

  Merci! Si sa stii ca ne place sa fim imbarligatzi! :D

Leave a Reply