Jesus in top

Joseph Ratzinger (papa Benedict al XVI-lea) tocmai si-a publicat prima carte, de cand s-a suit in scaunul pontifical: Iisus din Nazaret, de la Botezul in apa Iordanului, pana la Schimbarea la Fata. In deschidere, Sanctitatea-Sa ne aminteste: “Prin intermediul lui Iisus omul, Dumnezeu a devenit vizibil si, plecand de la Dumnezeu, am putut vedea imaginea omului drept. Dar ruptura intre un Iisus istoric si Hristosul credintei a devenit in ultima vreme din ce in ce mai mare.” Si tot pontiful, mai departe: “In aceasta carte, am incercat sa-l prezint pe Iisus, cel din Evanghelii, ca pe adevaratul Iisus, ca pe Iisus cel istoric. (…) Punerea pe cruce si extraordinara ei eficacitate nu se explica decat prin faptul ca atunci s-a produs ceva cu totul exceptional, ca figura si vorbele lui Iisus au depasit radical toate sperantele si asteptarile epocii.”

Chiar daca imaginea lui Iisus Hristos si a faptelor sale nu este una negociabila, in sensul ca ramane fundamental ancorata in coordonatele canonice ale Noului Testament, nu putini au fost artistii ispititi sa citeasca intr-un mod diferit biografia Mantuitorului.

Eric Emmanuel Schmidt, romancier si dramaturg francez, a imaginat o Evanghelie dupa Pilat (care descrie convertirea la credinta a prefectului roman), iar José Saramago a scris o Evanghelie dupa Iisus, cutezatoare si razvratita, care se constituie intr-unul dintre cele mai tulburatoare documente de constiinta ale veacului XX. Jacques Duquesne a supus atentiei publicului, in 1994, volumul Iisus, unde a incercat sa-si elibereze personajul de toate elementele mitice pe care i le-a conferit traditia si sa ne infatiseze un Iisus istoric, a carui faptura se intalneste cu toate preocuparile si intrebarile actuale legate de crestinism. In 2003 aparea unul dintre cele mai bine vandute romane ale ultimului deceniu, Codul lui Da Vinci, care, intr-o intriga de factura politista, se straduieste sa demonstreze ca Vaticanul a incercat sa pastreze un secret de natura sa zgaltaie din temelii credinta crestina: Iisus ar fi avut un copil cu Maria Magdalena.

Pe un site dedicat cinematografiei, intalnim o fraza care vorbeste elocvent despre ceea ce s-ar putea numi comertul cu imaginea lui Iisus: “Cu un slogan beton (Iubiti-va aproapele!), o popularitate ce l-ar putea face pe Che Guevara sa paleasca de invidie si o biografie mai trash decat cea a lui Kurt Kobain, Iisus este, fara indoiala, cea mai sigura valoare a momentului. Intr-o societate din ce in ce mai lipsita de prezente mesianice (de cand cu disparitia lui John Lennon si compromiterea lui Michael Jackson), Fiul lui Dumnezeu se afla in top.”

Mai mult, incepind cu 4 aprilie, in articolul Iisus - Patimile artistice din revista Descopera

Leave a Reply