Dupa gratii, de la nastere pina la moarte

Fram e nefericit de multa vreme! 

Tiergarten Schonbrunn Zoo Vienna este considerata drept una dintre cele mai impresionante gradini zoologice din lume. Cea mai veche (a fost infiintata in 1752) si cea mai mare zoo din lume, in Gradina austriaca totul arata foarte bine - organizata dupa principii feng shui, este foarte mare si foarte curata, animalele sunt bine ingrijite si au spatii generoase de joaca si de locuit. Fiecare “vedeta” a Tiergarten-ului are haus-ul sau, cu locuri special amenajate pentru show-uri cu publicul si pentru facut fotografii. Am petrecut vreo 5 ore in ea, in urma cu 2 zile. Aparent, imaginea idilica prezentata pe site-ul oficial se regaseste si in realitate. Este o placere sa te plimbi prin Tiergarten si sa observi live tot felul de animale exotice. Daca, insa, petreci mai multa vreme acolo, iti vei da seama ca ceva e total in neregula.

Discutam, in urma cu ceva timp, impreuna cu citiva prieteni, despre gradinile zoologice, la modul general. Cele mai multe au fost inventate spre sfirsitul secolului al XVII-lea - inceputul secolului al XVIII-lea, in epoca de aur a naturalistilor, cind o gramada de nobili tineri cu pofta de viata si de a descoperi lumea au pornit in aventuri si expeditii prin locuri exotice pentru “batrina” si “civilizata” Europa, prin cele doua Americi si Asia si pe la Poli, de unde s-au intors cu tot felul de animale ciudate. Atunci, rolul gradinilor zoologice era acela de Discovery Channel - poporul de rind se intilnea si se minuna in fata orataniilor si dihaniilor bizare pe care altcumva nu le-ar fi vazut niciodata. Care mai este rolul gradinilor zoologice astazi, in epoca Google si Wikipedia si YouTube? Cind, daca esti curios, din doua clickuri, afli absolut tot ceea ce doresti, iar informatia asta este text, imagine, audio, video si, in plus, interactiva.

Imagineaza-ti o lume in care ai fi nascut dupa gratii. In care nu ai cunoaste niciodata libertatea. In care, eventual, ti-ar fi rezervat un singur partener sexual (pe care, oricum, nu l-ai alege tu). In care, in fiecare zi, niste extraterestri mari si oribili, de care ti-e frica, care te streseaza, care iti provoaca repulsie, de care ai fugi sau pe care i-ai omori daca ti-ar sta in putinta, te privesc din spatele unor geamuri incasabile. Well, cam asta trebuie ca simt cele mai multe animale dintr-o gradina zoologica.

Cele din Tiergarden, cum am mai spus, aratau foarte bine si erau ingrijite ca la carte - gradina vieneza este un fel de hotel de 6 stele al gradinilor zoologice din lume. Cu toate acestea, daca petreci mai mult timp si observi in amanunt fiecare “exponat”, vei vedea ca pina si aici exista animale care nu se simt deloc bine. Care se poarta de parca ar fi fost batute sau sedate zilnic - desi, evident, aici (spre deosebire de circuri) nimeni nu le brutalizeaza. Intr-un cinic top al nefericirii, pe prima pozitie s-ar clasa ursii (care, la intervale regulate, trageau de gratii si urlau, miscindu-si ritmic capul precum cei care sufera de sindromul Down), urmati de elefanti (care se balanganeau haotic precum niste ocnasi pusi la munca fortata) si de feline (care alergau in cerc sau tremurau de frig). Intr-un top in oglinda, al celor mai fericite animale de la Tiergarden, prima pozitie ar fi ocupata de rozatoare (Ratatouille stie de ce), urmate de maimute (urangutanii, cel putin, aveau mereu ceva de facut) si de girafe (care, se pare, sunt nesatule non-stop). Intre cele doua extreme se afla cele pe care le doare in pix: pasarile, hipopotamul si pinguinii fiind o parte a acestora. 

Let me out of here!

Vreau afara!

Flamingo roz?!

Flamingo roz pe dracu’! Suntem rosii toata-ziua!

Mai da-mi un pic! Te rooog

Saru’mina pentru cornul cu vanilie, sefu’!

Fucking lions

Leii mici nu sunt adusi de berze!

Nefamilistii

Cine? Unde? Cind? Eu?

Imi trebuie ochelari

Ce te uiti bah la mine?

Monkey business

Ne e friiiig!!!

Megastara

Am pozat pe coperta la Descopera!

De meserie killer

I pap you all!

Coca-Koala

Lasa-ma sa dorm!

Yo bro!

“I’m the king of the swingers, I’m the jungle VIP…”

3 Responses to “Dupa gratii, de la nastere pina la moarte”

  1. Dee Says:

    Poza cu ursul Koala e geniala! Am vazut pe site-ul Gradinii ca se organizeaza Night Tours, ati fost?

  2. Marc Says:

    Se pare ca ursii Koala sunt foarte somnorosi. Chiar erau indicatoare in “haus”-ul lor cu mesajul “pssss! keep quiet!” si o caricatura cu un ursulet dormind. Am revenit de citeva ori, sperind ca o sa-i gasesc trezi si vioi, insa nu am avut noroc :D La night tours nu am participat pentru ca in ziua in care am fost la Gradina am vizitat intregul domeniu Schonbrunn, deci spre seara eram kam epuizati.

  3. Descopera » Blog Archive » E vara si pentru vidre! Says:

    [...] aceasta primavara, la gradina zoologica a domeniului Schonbrunn am intalnit un rozator care poftea tare mult la cornul meu cu vanilie. Prin urmare, mi se pare [...]

Leave a Reply