Tragedia de la Krakatoa

Reconstituirea eruptiei  

Insulele Krakatoa se afla deasupra unei zone cu intensa activitate vulcanica, pe Cercul de Foc al Pacificului. Este posibil ca aceste insule sa fie ramasite ale unui vulcan masiv, care a erupt si s-a prabusit in vremuri stravechi, formand astfel un crater gigantic, plin cu apa, ca o caldare. In 1883, presiuni uriase se acumulasera sub insulele Krakatoa. Cu trei luni inainte de eruptia lor exploziva, oamenii au remarcat primele semne ale reinceperii activitatii vulcanice. Activitatea se intensifica semnificativ cu fiecare zi care trecea. In cele din urma, presiunea a atins un punct exploziv pe data de 27 august 1883. Vulcanul a erupt de trei ori in zorii acelei zile si apoi la ora 10:02 a.m. Krakatoa a explodat cu o forta distrugatoare. Suflul eruptiei a scuipat in vazduh 16,6 kilometri cubi de cenusa si materii vulcanice.

Eruptia a dislocat un volum masiv de apa din ocean, creand valuri tsunami enorme. On decurs de o ora dupa eruptie, aceste valuri gigantice au atins tarmurile din Sumatra si Java. Tsunami-urile au izbit zonele de tarm cu consecinte devastatoare. Apa a acoperit sau a spulberat sute de sate. Documentele vremii arata ca si-au pierdut viata 36.417 persoane. Daca majoritatea pierderilor de vieti omenesti din zona au fost provocate de tsunami-uri, aproximativ 4.500 persoane au fost ucise de materiile vulcanice care cadeau si scurgerile piroclastice fierbinti. Scurgerile piroclastice sunt alcatuite dintr-o masa de gaze si cenusa, extrem de fierbinte, care se scurge cu mare viteza, indepartandu-se de vulcan.

Sunetul exploziei vulcanului Krakatoa a fost auzit pe o raza de mii de kilometri in jur, iar cenusa a innegrit cerul. Norul gros de cenusa a filtrat lumina soarelui, creand jocuri stralucitoare de culori pe cer in multe zone ale lumii, ani la rand dupa eruptie. Activitatea vulcanica a lui Krakatoa nu s-a incheiat cu eruptia din 1883. in 1927, eruptiile au reinceput, iar in 1928 s-a ridicat din ape varful unei noi insule vulcanice. De atunci, aceasta insula, numita Anak Krakatoa sau „Copilul lui Krakatoa”, a tot crescut ca dimensiuni.

Ca parte a “Turului de Istorie” difuzat in fiecare duminica, Discovery Channel prezinta pe 27 aprilie documentarul KRAKATOA, o productie spectaculoasa caree reconstituie cea mai mare eruptie vulcanica inregistrata in istorie.

One Response to “Tragedia de la Krakatoa”

  1. vlad Says:

    incredibil :-| fara cuvinte, ce forta are natura !!!
    superb prezentat :)

Leave a Reply