Lasati-i pe emo in pace!

Emo Angel 

Numai Dumnezeu stie ce a fost in sufletul fetitei care s-a sinucis. Eu unul nu cred in analize psihologice post-mortem. Da, putem presupune o multime de lucruri, dar nu mai avem absolut nicio certitudine cind persoana ale carei motivatii si stari sufletesti le investigam nu mai exista. Subiectul - care a intrat perfect in categoria stirilor de la ora 5 - a fost baban, promitator, bun de supt si de muls atit pentru jurnalisti, cit si pentru blogeri. Prin urmare, au inceput sa-si dea cu parerea o multime de oameni. Gusati, umflati, cheliosi, slinosi, basinosi, clone de mariustuci, avataruri de cetepei, mici cristoi si hurezeni, zosolici wannabies, sferturi de arhi si jumatati de tatulici. In goana dupa tiraj sau dupa trafic, gloata mica si inflamata a ejectatorilor de opinie i-a transformat pe bietii emo-kizi (sic!) in problema nationala. Daca eram in Evul Mediu, gloata mare a cititorilor i-ar fi biciuit pe emo sau i-ar fi dus pe esafod (spre bucuria celor din urma, cel mai probabil :D).

Nu vreau sa transform acest post intr-o jeluire militanta de genul Leave Britney alone! … desi, uitati-va cu atentie la clipul ala! plingaciosul pare cam emo (lol). Ideea e ca, din cite am vazut eu, majoritatea celor care s-au pronuntat sunt niste babuini vlaguiti, dar umflati cu prejudecati si trecuti binisor de adolescenta si tinerete, care se deconecteaza voit si resping instant, aprioric, trendurile care bintuie generatia tinara. Sunt urmasii babuinilor care in anii ‘90 ne infierau (cu ura proletara, vorba cintecului) pe cei care eram atunci rockeri sau punkeri, facindu-ne drogati, satanisti, obsedati sexuali, tortionari de animale, dorind sa ne tunda pletele sau crestele, sa ne dea jos din picioare bocancii si ciocatele, sa ne inlocuiasca gecile de piele si blugii negri si rupti cu uniforme cuminti si sanatoase croite la Apaca.

Observ cu uimire cum o parte a celor care-i arata cu degetul astazi pe emo, sunt tocmai cei care erau aratati cu degetul acum 10 sau 15 ani! Probabil, tine de un conservatorsim intrinsec fiintei umane sa ne agatam de trecut; Mitul Paradisului Pierdut (care aici se traduce prin: nu mai e dom’ne cum a fost pe vremea noastra) face de milenii ravagii in religii, in filosofii, in politici… Mda, gusatilor si nasoalelor, nu mai e cum era pe vremea voastra, pentru ca intre timp voi ati facut burta, celulita si vi s-au lasat tzitzele si curul! Pentru ca timpul curge, pentru ca planeta se invirte, nu sta pe loc, dimpreuna cu oamenii care o populeaza si cu gusturile lor. Pentru ca Tokio Hotel sau My Chemical Romance au luat locul celor de la Guns’N'Roses si Nirvana, sau lui Julio Iglesias si Alphaville, daca ar avea vreo importanta. Pentru ca, de exemplu, indiferent cit de emo ar fi putut fi un Emil Cioran, el nu poate fi facut direct responsabil pentru nefericitii care si-au luat viata dupa ce l-au citit.

7 Responses to “Lasati-i pe emo in pace!”

 1. emo Says:

  Nu cumva esti si tu emo? Sau ai legaturi cu acesti copii, care apropo, nu trebuie incurajati sa-si taie venele!

 2. vorbaretu' Says:

  “Pentru ca, de exemplu, indiferent cit de emo ar fi putut fi un Emil Cioran, el nu poate fi facut direct responsabil pentru nefericitii care si-au luat viata dupa ce l-au citit”

  corect, bine punctat, perfect adevarat…
  altfel, ma-ntreb uneori, de ce naiba e asa de predictibila istoria asta? aceleasi conflicte intre generatii, aceeasi goana nebuna dupa evenimente “extra, super, incredibile”, aceleasi barfe, smenuri, susanele…pana cand, pana unde si mai ales…exista ceva “dincolo” de toate astea care sa merite?

 3. Marc Says:

  @emo: Eu - emo?! LOOOL! Fi serio(a)s(a)! :D Cine ii incurajeaza sa-si taie venele? Eu, cu siguranta, nu o fac. Nici macar EI intre ei nu o fac. Nu te mai pronunta in necunostinta de cauza. Judecata inainte de cunoastere e prejudecata - asta am spus mai sus. Emo poate fi considerat un trend, o moda vestimentara si un status. In el se regasesc si kizii depresivi, printre multi altii. Dar emo in sine nu e nimic - nu exista o miscare emo coerenta, o cultura emo sau un militantism emo (de genul taiati-va venele si aruncati-va in cap, cum insinuezi tu).

  @vorbaretzu: eu cred ca istoria e predictibila pina la un punct. Tehnologic, am evoluat poate mai mult decit oricind in ultima suta de ani. Cognitiv, intelectual, mental, nu cred ca ne-am schimbat tare mult - desi, evident, unele inventii, aparate si obiceiuri noi au produs efecte noi asupra noastra. De aceea inevitabil predictibilitatea - care in fond e o chestie mecanica, care ar trebui sa tina mai mult de fizica si de matematici - se aplica, mai bine sau mai rau, si in psihologie, psihiatrie, sociologie etc. “Dincolo” cred ca sunt diferentele dintre noi, de aceea “dincolo”-ul tau nu este acelasi cu “dincolo”-ul meu si fiecare ar trebui sa ne descoperim propriul “dincolo” :P care sa merite.

 4. vorbaretu' Says:

  …si daca “dincolo” nu e nimic… sau e pt toti la fel?
  chiar merita toate astea? la ce bun? in fine, cred ca ne prefacem cu toti ca am fi aflat despre acest dincolo, care ne devine astfel motivatie de a trai…in realitate ne distragem atentia de la unicul DINCOLO de care suntem siguri cu totii…

 5. vorbaretu' Says:

  …iar in momentul cand nu vom mai reusi sa ne distragem atentia, Dincolo se va produce…mai intai ca o angoasa, anxietate pasagera; mai apoi mi-e teama ca se va permanentiza…in fine, sper sa ma insel, sa fie dispozitia de vina…in fond exista si Descopera, inainte de Dincolo… :))

 6. Marc Says:

  Mie imi place mult Dincolo asta. Dincolo de realitate, dincolo de aparete, dincolo de viata - sunt multi dincolo foarte promitatori. Daca dincolo nu e nimic - atunci ne situam inca in pariul lui Pascal - ce ai avut de pierdut crezind in asta?

 7. HORIA Says:

  CAUT PRIETENI EMO SI COLEGI EMO !!!

  HORIA OPRAN

  STRADA UIOARA NO. 2 , BLOC 49 , SCARA 1 , ETAJ 4 , AP. 17 , BERCENI SECTOR 4 , BUCURESTI

  horiaopran@gmail.com
  tel=0754614557

Leave a Reply