S-a nascut (adevaratul) Big Brother!

Scriam despre chestia asta intr-un articol din Descopera de acum 4 ani. Atunci, stocarea tuturor telefoanelor si a e-mailurilor in scopuri de securitate ni se parea foarte putin probabila - motiv pentru care articolul a intrat la rubrica D-future. Insa nu pentru ca legal sau moral o astfel de practica nu ar fi fost posibila, ci pentru ca in 2004 nu existau mijloacele tehnice pentru aceasta nebunie. De asemenea, nu prea credeam ca o democratie va fi capabila sa-si asume o asemenea initiativa, ci mai degraba un stat totalitar. Eram naivi. Intre timp, lucrurile s-au schimbat. Si in ciuda protestelor vehemente, britanicii tocmai se pregatesc sa fie pusi permanent, cu totul, 24 din 24, sub lupa mare si perseverenta a serviciilor secrete.

De altfel, Marea Britanie este tara cu cele mai multe camere de supraveghere stradala din lume - nu mai stiu unde citeam ca in Londra nu prea mai exista un coltisor de alee in care sa scapi de ochiul omniprezent (era sa zic, precum Orban, a lu’ Sauron :P) al MI-5-ului. Sau era MI-6? Whatsoever, vorba romanului. O astfel de situatie poate duce si la chestii mai comice. Saptamina trecuta, Claudiu imi spunea ca a auzit ca o trupa, nu mai stie care, nu avea bani sa-si faca videoclip. Si atunci baietii au iesit pur si simplu pe strada, in mai multe locatii, si au cintat. S-au dus seara la politie si i-au rugat frumos pe domnii militieni sa le dea inregistrarile. Am sapat un pic si am descoperit. Trupa se numeste The Get Out Clause, melodia Paper, iar clipul il puteti vedea aici. Evident, The Get Out Clause sunt din Marea Britanie, v-am spus asta, nu?!  

Este un paradox. Cu cit ne indepartam mai mult in timp de atacurile de la 11 septembrie 2001, cu atit mijloacele de securitate devin din ce in ce mai drastice si in numele razboiului impotriva terorismului se calca in picioare libertati si drepturi cetatenesti. Asta in conditiile in care Osama bin Laden e dracu’ stie unde bine mersi, iar Al-Qaeda nu a fost defel distrusa, ci shade precum masonu’ in adormire. O fi bine, o fi rau?! Asta imi aduce aminte intrucitva si de povestirea SF Minority Report a lui Philip K. Dick, in care criminalii erau depistati telepatic si condamnati inainte de a savirsi crimele. Mai ales ca… DAMN! atacurile alea au avut loc in Statele Unite ale Americii, nu in Regatul Unit al Marii Britanii.  

3 Responses to “S-a nascut (adevaratul) Big Brother!”

 1. Marc Says:

  Daca faceai click pe “dracu’ stie unde”, trebuia sa fie linkul asta http://www.whereisobl.com/ care duce in site-ul filmului “Where in the World is Osama bin Laden?”, o pelicula documentara si picanta realizata de Morgan Spurlock, tipul care a facut si “Supersize Me”. Din motive care-mi scapa, linkul cu pricina nici de-al naibii nu vrea sa stea acolo. Se pare ca, vorba Tribunului dezaxat, agenturile secrete m-au descoperit :D

 2. r cata Says:

  la inceput te deranjeaza ca cineva vede tot ce faci- ca pan la urma tot om e in fata monitoarelor ce surprind imaginile din oras, dar cu timpul uiti de prezenta lor. nu-ti plac, dar le accepti ca deh, n-ai ce-i face- daca vrei sa nu devi o potentiala victima…
  acuma ma gandesc ca daca ajung pe maini rau intentionate, anumite imagini te-ar putea compromite si ar fi, de exemplu, motiv de santaj. bine, ma gandesc la chestii mai personale, nu de siguranta cetatenilor.
  dar oricum, e frustrant; zici ca esti chiar inainte de a face ceva rau in ceva aproximativ echivalent cu maximum security prison.

 3. Adriana Says:

  Desi ni se pare totul un fel de big brother, n-ar trebui. Vorba lui r cata, cu timpul te obisnuiesti cu prezenta lor. In plus ele sunt puse acolo pentru a te proteja, rau n-au cum sa iti faca :)

Leave a Reply