Phoenix sapa pe Marte

Apa pe Marte. To be or not to be?! 

Dupa un zbor care a durat aproape un an de zile, luni foarte de dimineata, pe la 02.53 ora Romaniei, landerul Phoenix al NASA a ajuns cu bine pe Marte, amartizind (asta e echivalentul lui “a ateriza” pentru Planeta Rosie) cu succes foarte aproape de Polul Nord al planetei, in regiunea Vestitas Borealis. Laboratorul stiintific mobil Phoenix este primul vehicul NASA care ajunge in nordul planetei, locul unde se crede ca exista gheata si apa. In cautarea acestora va fora un brat robotic lung de 2,5 m. In afara robotului, Phonix mai este dotat cu panouri solare, o statie meteo, camere video si patru laboratoare care vor analiza atmosfera si solul planetei, pe baza mostrelor luate de robot si de diversi senzori. Astazi in jurul prinzului Phoenix a inceput sa trimita primele imagini si date catre NASA. Pentru a fi la curent in timp real cu misiunea Phoenix, accesati zilnic mini-siteul expeditiei, aici.

5 Responses to “Phoenix sapa pe Marte”

 1. Catalin Beldea Says:

  Termenul pentru “aterizare” pe o planeta oarecare este asolizare. De fapt nu exista amartizare, aselenizare etc. Atita timp cit sonda spatiala, robotul, roverul etc se sprijina pe un “sol”, pamint de pe alte corpuri solide din sist solar, avem de-a face cu asolizare.

 2. Marc Says:

  Cine zice ca nu exista? Tu? :D Cuvintele cu pricina (amartiza, aseleniza etc) deja fac parte din DEX si sunt folosite ca atare de comunitatea stiintifica. Asolizare este un termen generic.

 3. Imbarligaciosu' Says:

  Intrebare: Si daca o nava ajunge pe venus sau pe jupiter. zicem prin absurd, lasam la o parte eventuala compozitie gazoasa. Atunci spunem ca am avenusizat sau ajupiterizat?

  Doar am intrebat nu am dat cu apa fiarta!

 4. Marc Says:

  I don’t know maica, maybe the students

 5. Catalin Beldea Says:

  Pe Jupiter ai o problema sa asolizezi, pina sa atingi ceva solid facindu-te una cu atmosfera. Dar pe Venus nu exista problema asta. Desi are o atmosfera densa, neprimitoare, asolizarile au existat inca din anii 70. Sonda Venera 10 a trimis primele fotografii, asezata fiind pe solul venusian.
  In privinta termenilor din Dex: asa-i: ei exista! respira. Si sint foarte buni si folositori ca sinonome ale lui “asoliza” :)

Leave a Reply