Razboiul impotriva biocombustibililor: sa ne stergem la dos cu Terra!

Oxfam International este un grup format din mai multe ONG-uri din intreaga lume. Sloganul lor este “Uniti pentru o lume mai echitabila!”, iar organizatia se ocupa cu de toate, in masura in care toate au o aura sociala - de la intrajutorarea victimelor dezastrelor naturale si a saracilor din Africa, la studierea efectele incalzirii globale si stoparea poluarii. Ca orice organizatie respectabila, si Oxfam publica din cind in cind cite un studiu. In noiembrie, anul trecut, niste “experti” Oxfam au conceput un raport de 6 pagini, plus inca 4 de anexe, plus inca 2 de contacte. Mic-minuscul, dar dat naibii: acest mini-studiu, ca sa-i zic asa, trage niste concluzii alarmante. Bunaoara cum ca biocombustibilii vor genera si mai multa saracie in lume si cum ca aceeasi biocombustibili, in loc sa fie o solutie salvatoare pentru efectul de sera, sunt frectie la picior de lemn, ca oricum nu s-a dovedit inca faptul ca industria pe baza de petrol ar fi printre principalii responsabili pentru poluare si incalzirea globala. Argumentele care sa sustina asemenea concluzii stralucesc prin lipsa, iar logica adoptata este din filosofia drobului-de-sare a lui Ion Creanga. In mod inexplicabil, astazi, la 7 luni de la facerea lui, dupa ce nu a fost bagat in seama de nimeni, raportul este preluat de goarna mare, onorabila si credibila a BBC, iar de aici raspindit in blogosfera si clasic media internationala. 

Cine ar avea interes ca o astfel de informatie prafuita sa fie larg popularizata astazi? Well, ”prietenii” Statelor Unite. De mai bine de o luna, America este cuprinsa de criza combustibilor - gallonul (3,7 l) de benzina a ajuns la cel mai mare pret din istorie, depasind 4 dolari. In SUA se desfasoara o adevarata dezbatere nationala cu privire la schimbarea obiceiurilor de motorizare ale americanilor - trecerea la masini mai mici, circularea cu viteze mai mici, adoptarea masinilor hibride si a combustibililor alternativi. Evident, daca cel mai mare consumator de gazolina din lume isi va schimba radical obiceiurile de consum, se va produce un mare cutremur, iar citeva miliarde de dolari (foarte multe!) vor ramine in buzunarele statelor si ale poporului. Bineinteles ca aici intervine si interesul producatorilor de masini - desi au inceput sa apara din ce in ce mai multe vehicule hibride, pasul decisiv la eco e cam greu de facut pentru ca o industrie atit de mare nu se poate da de 3 ori peste cap intr-o noapte si sa se trezeasca verde a doua zi dimineata. Nu in ultimul rind, foarte curind, pe 7-9 iulie, in Japonia se va desfasura summitul G8. Una dintre temele principale ale summitului va fi combaterea saraciei, cealalta - combaterea poluarii. Adica exact temele “studiului” Oxfam din noiembrie.

Sa ne stergem la dos cu Terra este mult mai ieftin decit sa ne reciclam dejectiile (industriale) si sa avem grija de Pamant, gindind pe termen lung. Din nefericire, asa a fost dintotdeauna - teoretic, era industriala s-a incheiat de mult, practic este la apogeu, iar in lipsa unui profit baban, ba chiar mai mult: cu cheltuieli (si nu mici), nimeni nu va adopta o politica prietenoasa proactiva fata de mediu. Resuscitarea unei fitzuici de anul trecut este oricum o actiune gratuita. Niste domni puternici, cu dintii albi si stralucitori si imbracati la costum scump se vor intalni in cadrul G8, vor face poze zimbarete in fata presei si se vor face ca dezbat problemele omenirii. Apoi, summitul va trece si nu se va schimba nimic. Cel putin, nu de azi pe maine, nu peste o luna si nici peste un an.  

2 Responses to “Razboiul impotriva biocombustibililor: sa ne stergem la dos cu Terra!”

  1. numitul Andone Says:

    Deci…sa facem ceva! Pregatesc eu petitzia?! :)

  2. Marc Says:

    Mai bine ai pregati o bomba. Ar fi mai de efect. O bomba de blog, normal :D

Leave a Reply