10 sfaturi pentru supravietuire

De la Discovery Channel:

Organismul uman poate să reziste în condiţii de căderi periculoase, temperaturi extreme şi chiar atacuri de rechin – cu condiţia să cunoaşteţi secretele supravieţuirii. Iată mai jos câteva informaţii care vă vor menţine în viaţă şi în formă, chiar şi în condiţii extreme.

1. Organismul uman poate să supravieţuiască fără apă timp de 2,5 zile chiar şi în arşiţă cumplită (49 grade Celsius), dacă victima îşi petrece tot timpul odihnindu-se, la umbră. Organismul rezistă două săptămâni sau chiar mai mult fără hrană solidă.

2. Şansele de a supravieţui unui atac al rechinilor cresc masiv dacă înotătorul ripostează, lovind cu pumnii ochii şi branhiile rechinului. Nu ajută la nimic să vă prefaceţi că aţi murit.

3. Pe baza datelor statistice obţinute de la Trupele de Şoc ale SUA pentru Operaţiuni de Căutare şi Salvare, în caz de avalanşă, victima are şanse de supravieţuire de 90% dacă reuşeşte să nu se lase îngropată de zăpadă şi primeşte ajutor în decurs de 15 minute. După 30 de minute, rata de supravieţuire se reduce cu 50%.

4. Nu încercaţi niciodată să alergaţi mai rapid decât un urs. Acest animal poate atinge viteze de până la 50 – 55 km/h, într-o fracţiune de secundă.

5. O persoană de talie medie, care poartă îmbrăcăminte uşoară şi are un dispozitiv gonflabil personal, de tipul unei veste de salvare, poate să supravieţuiască între 2,5 şi 3 ore în apă rece ca gheaţa, dacă rămâne nemişcată şi îşi îndoaie genunchii, aducându-i la piept.

6. Victima muşcată de un şarpe cu clopoţei are şanse mari de supravieţuire. În Statele Unite se produc anual peste 7 000 muşcături de şarpe, dar numai aproximativ 15 victime mor în final din această cauză.
 
7. Şansele de supravieţuire în cazul unui accident rutier în care maşina cade în apă sunt mult mai bune dacă victima aşteaptă înăuntru până când maşina se umple cu apă – şi abia după aceea încearcă să deschidă o portieră sau un geam. În acest fel, presiunea apei care năvăleşte din exterior nu riscă să doboare victima sau să o ţintuiască sub bord.

8. Conform Şcolii de Paraşutism din Toronto, dacă paraşut nu se deschide, victima are şanse de supravieţuire mai mari dacă aterizează cu picioarele lipite şi genunchii uşor îndoiţi, decât dacă încearcă să se îndrepte spre o zonă împădurită sau să se rostogolească în momentul contactului cu solul.

9. Supus unor temperaturi extrem de scăzute, organismul uman începe să îşi întrerupă funcţiile când ajunge la 32 grade Celsius, provocând pierderea cunoştinţei şi rigiditate musculară. Şansele de supravieţuire cresc dacă victima reuşeşte să evite două lucruri: să se ude şi să adoarmă.

10. Conform Institutului Australian de Ştiinţe Marine, dacă sunteţi înţepaţi de o meduză veninoasă din clasa Cubozoa, şansele de supravieţuire sau măcar de întoarcere la ţărm sunt aproape zero, căci moartea se poate produce în decurs de numai 2 sau 3 minute.

Sfaturile de mai sus au fost concepute de Bear Grylls (foto), un tip care ne invata cum sa supravietuim in conditii extreme, in cele mai dure si mai neprimitoare locuri de pe planeta: desertul Saharei, jungla din Panama si mlastinile din Patagonia, in al doilea sezon al seriei Tehnici esentiale de supravietuire, incepand cu 4 august, in fiecare luni, de la ora 21.00 pe Discovery Channel. În al doilea sezon al seriei, Bear foloseşte tehnicile sale unice de supravieţuire, pentru a vă demonstra cum puteţi să rămâneţi în viaţă; el rezistă unei săptămâni pline de provocări, în locuri în care un om obişnuit nu ar rezista nici măcar o zi. Bear coboară pe pante abrupte care vă fac părul măciucă, în celebra Vale a Viperelor, pe Camino Reale, în Panama, şi eviscerează o cămilă moartă ca să îşi găsească hrană şi adăpost în Sahara. Îşi înfruntă cele mai cumplite spaime luptând să iasă din crevasele din Patagonia, iar pe parcurs mănâncă tot soiul de chestii care fac să vi se întoarcă stomacul pe dos: un scorpion, un şarpe, viermi, diverse insecte, rădăcini şi lăstari. Vizionare placuta! :D

Bear, supravietuitorul

Leave a Reply