O poveste adevarata

Henry Tandey

“Sa luam cu totii aminte la povestea lui Henry Tandey, un infanterist britanic din regimentul Duke of Welington. In data de 28 septembrie 1918, Tandey a participat la un atac impotriva unor transee inamice din apropierea oraselului francez Marcoing. Britanicii au cistigat batalia si, in timp ce inaintau, Tandey a privit cu bagare de seama intr-un transeu. A vazut un soldat inamic, un caporal care zacea intr-o balta de singe. I-ar fi fost usor lui Tandey sa-si lichideze dusmanul, asa cum ucisese multi in ziua aceea; Tandey jucase un rol eroic in batalie si, mai tirziu, a fost rasplatit cu Crucea Victoriei, cea mai inalta decoratie de razboi britanica, pentru marele lui curaj. Dar a socotit ca nu e corect sa impuste un ranit, asa ca i-a crutat viata acelui caporal.

In 1940, in timpul bombardamentului nazist asupra orasului Coventry, unde lucra ca paznic la fabrica de automobile Triumph, Tandey a inceput sa scrisneasca din dinti: Daca as fi stiut ce-o sa iasa din caporalul acela! Dumnezeule, ce rau imi pare ca l-am crutat. Caporalul era Adolf Hitler.”

text din Machiavelli despre arta moderna a conducerii, Michael A. Ledeen, Humanitas, 2004

Povestea este adevarata, daca doriti sa aflati mai multe detalii despre acest… “accident” care confirma sublim zicerea romaneasca cu “facerea de bine e f… de mama”, cititi si pe wiki

One Response to “O poveste adevarata”

  1. numitul Andone Says:

    Hai satz esplic cum cred io ca vine treaba. A fost un caz de lipsa de comunicare. Dupa cum spuneai, H statea intr-o balta de sange. Englezu l-a vazut shi a zis sa-l lase in pace pentru ca oricum, situatia era mult prea grava ca neamtzul sa-shi mai revina, drept care, pe buna dreptate, H a considerat gestul ca pe un caz de cruzime, ca englezul n-a vrus sa-i curme suferintza. H a scapat insa shi fiind cuprins de spume a incercat sa cotropeasca lumea. Apoi a murit.
    lol asta merge ca perla de bac :)

Leave a Reply