Fara fuste scurte!

Domnisoara, esti inacceptabila!

China este o tara a marilor contradictii. Cind toti marii analisti si experti politici o vad transformindu-se precum mirtzoaga din poveste intr-un comunism cu fata umana (si ochi oblici) si viseaza spre o varianta asiatica si originala de social-democratie in care libertatile si drepturile individuale sa aiba ceva substanta si fond, guvernul de la Beijing trage mojiceste cite o “duma” care ne readuce la realitate. Nu, de data aceasta nu e vorba despre cenzura libertatii de exprimare, nici de alt grup de tibetani torturati si ucisi. Insa, cu toate ca este frivola si neinsemnata, interdictia de fata face parte din acelasi sistem, este o extensie logica a sa: pe perioada Jocurilor Olimpice, fetele si femeile nu au voie sa poarte fuste scurte sau bluze-top/maieuri care le lasa buricul dezvelit. De asemenea, barbatii nu au voie sa umble pe strada la bustul gol. Toate aceste mirsavii vestimentare - decretate inacceptabile si interzise peste noapte - ar afecta care-va-sa-zica morala poporului si imaginea puritanului Partid Comunist in vremea Olimpiadei.

Masura cu pricina este de o meschinarie fara margini - daca niste picioruse de chinezoiace mici si goale (piciorusele, nu chinezoaicele) erau atit de degradante pentru etica publica, de ce s-a luat aceasta decizie de abia acum? Patania asta imi aduce aminte de dirigintele meu din liceu, poreclit Parpalea, probabil cel mai retrograd si ingust la cap profesor din Spiru Haret, un individ care la prima sedinta cu parintii le spunea raspicat acestora ca “fetele nu au voie cu fuste scurte la mine in clasa!”… apoi, dupa un moment de gindite, a adaugat “nici cu fuste prea lungi!”.

3 Responses to “Fara fuste scurte!”

 1. Madelaine Says:

  De ce nu interzic si filmarea peliculelor XXX cu chinezi?:-)
  Oricum, si in cateva state din America este interzis sa porti fusta scurta si sa faci topless… Si nu doar din considerente medicale (vezi pericolul expunerii necontrolate la soare).

 2. N. Raducanu Says:

  De regula chinezoaicele merg imbracate in niste halate de matase lungi pana la pamant. Interdictia de care pomenesti se refera probabil la niste fite ce se afiseaza desgolite pentru a atrage in chip comercial turistii. Problema nu are nici o importanta, caci chinezoaicele sunt pudice si nu fac excese in expunerea epidermei. Dar acum, in prejma jocurilor olimpice, parca s-a dat un consemn : cautarea si gasirea cat mai multor “abuzuri” chinezesti ce indigneaza mentalitatea europeana. Se compara jocurile de la Pekin nu cu cele olimpice din 1980 de la Moscova, ci cu cele din 1936 organizate de Hitler, se pretinde inceperea tratativelor cu Dalai Lama drept conditie a participarii sefilor de state sau guverne, se vantura steagul drepturilor omului, cerandu-se interzicerea pedepsei cu moartea etc.Pe langa ziaristii sportivi, vor fi frimisi si reporteri ca vor scormoni in periferiile oraselor pentru a gasi persoane traind sub nivelul minim de saracie si care vor fi prezentate ca “adevarul asupra Chinei, ce nu ne-a fost permis de autoritati sa-l vedem”. Imi amintec ca acum cativa ani, in avionul de la Berlin la Bucuresti, am avut alaturi de mine un reporter fotograf german. Era trimis cu un singur scop : sa fotografieze copiii vagabonzi pe strazile Bucurestilor, Personal el mai era interesat si de mitul lui Dracula despre care voia sa face un reportaj. Spunandu-i ca nu astea sunt cele mai interesante locuri si probleme ale Romaniei, el mi-a ripostat : “Domnul meu, presa e o curva. Ea se da cui plateste. Iar publicul cumpara ziarul BILD pentru a gasi zilnic imagini su reportaje senzationala”.
  Ma tem ca toate aceste critici si mai ales tacerea opiniei publice mondiale asupra efortului exceptional consimtit de chinezi pentru edificarea cladirilor olimpice, nu va fi uitat usor de Chinezi in tratativele comerciale ulterioare cu occidentul. Totodata jocurile sunt un motiv de strangere a unitatii acestui mare popor in jurul unei puternice identitati nationale.

 3. Haine Online Says:

  Alinuta, nu te mai legana pe picioarele bunicului! De ce? Pai si asa-i mort de o ora!

Leave a Reply