Ce vom face in Rusia?

Maine dimineata, la 9 fara 5 minute, impreuna cu Catalin, pornesc cu avionul spre Moscova. Ajungem acolo la 12.25 ora locala. In principiu, la aeroportul Sheremetyevo - care cica e foarte aglomerat (a fost conceput pentru un tranzit anual de 9 milione de pasageri, dar, de fapt, sunt 12 milioane de oameni care vin si pleaca de aici), motiv pentru care nu prea se respecta programul - ar trebui sa ne astepte un taximetrist basarabean. Tot in principiu, pentru 60 de euro, moldoveanul ar trebui sa ne duca la Piata Rosie, apoi la gara de unde, noaptea, pe la 10 si ceva, trebuie sa luam Transsiberianul. De undeva de linga gara ar trebui sa ne aprovizionam cu apa si, eventual, ceva alimente.

Calatoria cu Transsiberianul va dura 3 nopti si 2 zile; miercuri noapte/joi dimineata, suntem in Novosibirsk, in capitala Siberiei, undeva aproximativ in centrul Rusiei, la mijlocul distantei dintre Moscova si Vladivostok. Transsiberianul este cea mai lunga cale ferata din lume: 9288,2 kilometri - traverseaza Volga, muntii Urali si Taigaua Siberiana, unind Europa cu coasta asiatica a Pacificului. Motivele pentru care macar odata in viata ar trebui sa intreprinzi o astfel de calatorie sunt multe, ma voi opri doar la punctele (7) si (8) de pe site-ul Waytorussia:

(7) It is a great opportunity for relaxing and reflecting: you will have much free time for mental activities.
(8) Now, if you don’t feel like thinking too much, you can also join in some Russians in the train, and have the longest ever vodka party in your life

Dupa cum observati daca intrati acolo, dupa (5), punctul (6) nu exista, prin urmare recomandarea este candida si genuina - a fost facuta de cineva care chiar a avut o apriga calatorie mentala printre meandrele vodcii. :D Dincolo de asta, mentala au ba, o calatorie cu Transsiberianul e o experienta din aia once in a lifetime, si sunt fericit ca o fac.

In gara din Novosibirsk vom ajunge joi dimineata la 3. Trebuie sa luam un taxi - pe care-l vom gasi - si sa mergem la un butic non-stop pe nume Anushka (sau ceva de soiul asta), de unde luam cheia de la apartamentul pe care l-am inchiriat. Dormim citeva ore, apoi vizitam orasul si ne alegem locul din care vom realiza astro-shooting-ul de eclipsa. Novosibirsk este un important centru universitar, are cel mai mare teatru din Rusia, o multime de clinici, parcuri si monumente. La 20 de km de oras se afla Akademgorodok, supranumit si Silicon Taiga :-) , un orasel infiintat in 1950, in care traiesc numai oameni de stiinta, de la ciberneticieni si ingineri la sociologi si politologi. Se spune ca aici s-a inventat si s-a testat si perestroika, inainte ca Gorbaciov sa o adopte ca politica de partid.

Vineri, pe 1 august, vom fi dedicati 100% observarii si fotografierii eclipsei totale de soare. Unde va avea loc asta, n’as putea sa va spun: prognoza meteo arata acum ca in Novosibirsk va fi partial senin; daca chiar asa va fi cazul, avem inchiriata o masina care ne poate duce pe o raza de 100-150 de km primprejur spre un loc cu cer de cristal. Ma rog, noi speram ca o sa fie ok. Daca toate merg bine, vineri seara ne suim in Transsiberian si pornim spre Moscova.

Mi-as dori tare mult sa fac live blogging de la treaba asta, mai ales ca, gratie lui Victor, am un Panasonic Toughbook in teste (alegerea fireasca pentru o expeditie siberiana). Cu toate astea, mi-e teama ca ne vom conecta la net cel mult odata, in Novosibirsk si asta numai daca siberienii le au cu wireless-ul. Asadar, va uram наилучшие пожелания :D adica numa’ bine!

6 Responses to “Ce vom face in Rusia?”

 1. bob Says:

  foarte tare! mult succes in aceasta aventura. va veti intoarce cu o rezistenta sporita la vodka :)

 2. mvs Says:

  Va urez o calatorie plina de peripetii!

 3. kozo Says:

  eu plec in feb dati un nr de tel sa ma duc pe acelasi drum

 4. Sabau Ioana Says:

  Numai bafta si sa va intoarceti cu bine!

 5. Sasha Says:

  Salutari echipei din Novosibirsk!Sasha.

 6. Vanatorii de eclipse - neneamircea Says:

  [...] despre eclipse lunare Mai multe informatii despre eclipsa din 1 august 2008 puteti afla si de pe http://blog.descopera.ro/   SURSA: Descopera astronomie,diverse, D:News, Descopera Leave a comment [...]

Leave a Reply