Poveste despre dragoste si intuneric

Cel mai cunoscut romancier israelian contemporan, Amos Oz, isi impleteste istoria personala cu istoria Israelului intr-o insolita si seducatoare autobiografie: Poveste despre dragoste si intuneric. Editura Humanitas Fiction publica romanul la sfarsitul lunii august in colectia “Raftul Denisei”. Considerata cea mai importanta carte a celebrului scriitor, Poveste despre dragoste si intuneric (aparuta in 2002) a primit pana acum zece distinctii literare internationale, printre care Premiul France Culture in 2004 si Premiul Goethe in 2005, si a fost publicata in peste douazeci si cinci de tari.

Scriitorul ne poarta intr-o calatorie prin copilaria si adolescenta lui petrecute pe strazile toropite de caldura din Ierusalimul anilor ‘40-’50, prin istoria neasezata a Israelului aflat la rascrucea vremurilor si prin tumultul vietii de familie alaturi de o mama romantica si visatoare si de un tata logic si sobru, antrenati in nesfarsite discutii intelectuale. Prins intre cele doua lumi, cea dinauntrul si cea din afara caminului parintesc, copilul Amos simte greutatea trecutului si a prezentului apasandu-i umerii, iar prin ochii lui de martor inocent si curios luam parte la nasterea unei natiuni.

Ecranizarea cartii este preconizata pentru 2009 si va fi regizata de Natalie Portman. Pentru proiectul filmului, Portman, care debuteaza astfel in cariera de regizor, a semnat contractul cu Participant Media, casa de productii care a adus pe marile ecrane Tom Wilson’s War, An Inconvenient Truth, Good Night and Good Luck sau Syriana.

Amos Oz (n. 1939) este cel mai important prozator si eseist israelian, in prezent profesor la Universitatea Ben Gurion din Beer Sheva. S-a nascut la Ierusalim, parintii sai fiind originari din Polonia si Rusia. La cincisprezece ani se stabileste in kibbutzul Hulda si o cunoaste pe viitoarea sa sotie. Dupa absolvirea Facultatii de Filozofie a Universitatii Ebraice din Ierusalim revine in kibbutz, unde practica agricultura si preda la liceul local pana in 1986, cand se muta cu familia in orasul Arad de pe tarmul Marii Moarte. Prima sa carte de povestiri, Acolo unde urla sacalii, apare in 1965, fiind urmata de romanul Altundeva poate (1966). In 1967 lupta in Razboiul de Sase Zile, iar in 1973 participa la Razboiul de Yom Kippur. De la succesul rasunator al romanului Sotul meu, Michael  din 1968, pina in prezent scriitorul continua sa publice nenumarate romane, povestiri, eseuri literare si politice.

Poveste despre dragoste si intuneric

Leave a Reply