Povestea lui Blair

 “Se poate sa ma fi inselat; e dreptul vostru sa ma judecati asa. Dar trebuie sa credeti un singur lucru, daca nu altceva: am facut ce am crezut ca este bine pentru aceasta tara!”
(Tony Blair, fragment din discursul de ramas bun)

Povestea lui Blair este aceea a unui politician populist si spilcuit care a dobindit puterea gratie unui val urias de adoratie neconditionata din partea publicului, si, dupa zece ani de suisuri si coborisuri, a devenit un lider de otel, foarte nepopular, condus numai de convingerile sale. Blair este omul care a cistigat de trei ori puterea in Partidul Laburist, care a jucat un rol important in incheierea pacii cu Irlanda de Nord, dar care a fost si un pion principal in razboiul singeros din Irak.

Pe 27 iunie 2007, Tony Blair a parasit cladirea din Downing Streen nr. 10 in strigatele multimii de protestatari inca furiosi din cauza razboiului. De la adulatie publica la izolare sfidatoare, aceasta este povestea omului ce s-a descoperit pe sine insusi, dar a pierdut increderea si suportul oamenilor sai de incredere si a britanicilor.

Pe In 11 septembrie, la ora 20:00, Viasat History prezinta in premiera un documentar despre povestea celor zece ani in care Tony Blair a fost primul-ministru al Marii Britanii. Programul este construit in jurul mai multor interviuri in care dl. Blair vorbeste cu candoare despre mult-dezbatuta modalitate de a conduce Guvernul, despre tensiunile dintre el si Gordon Brown ce au dominat toata aceasta perioada, despre pacea cu Irlanda de Nord, printesa Diana, strinsa colaborare cu America, razboiul din Irak si multe alte evenimente si conflicte ce au marcat aceasta decada. Marturiseste tensiunea exercitata de aceasta slujba, precum si de importanta credintei sale religioase, deseori ascunsa in timpul petrecut la birou, si despre actualul sau rol de reprezentant al Orientului Mijlociu pentru Cvartet (USA, Rusia, EU si ONU).

De asemenea, documentar mai contine o gama larga de interviuri cu importanti politicieni britanici si conducatori mondiali, care vorbesc despre legatura lor cu Blair – inclusiv despre certuri si neintelegeri – si despre cum au fost luate decizii fatale ce au conturat evenimente mondiale. Printre intervievati se afla George W. Bush, Bill Clinton, Kofi Annan, primul-ministru al Irlandei Bertie Ahern, negociatorul-sef al Sinn Fein Martin McGuiness, liderul Partidului Conservator William Hague, liderul Partidului Democrat Sir Menzies Campbell, purtatorul de cuvint al lui Blair, Alastair Campbell, consilieri de-ai sai si ministrii de cabinet.

4 Responses to “Povestea lui Blair”

 1. Matusa Lem Says:

  sorry,corect e “prim-ministrul” ! it doesn’t matter!

 2. Matusa Lem Says:

  m-am machit : “prim ministru “. Hi-hi-hi !

 3. Marc Says:

  cum spui tu, matusico

 4. the other side of the moon Says:

  Si daca are dreptate, de ce nu ai corectat si ai lasat primul-ministru (ceea ce inseamna altceva), in loc sa scrii prim-ministru? Si in alta ordine de idei, cred ca Matusa Lem nu este o matusica, ci un unchi intelept, Matusalem, caruia ii place sa destructureze limba si sa te atraga in capcanele ei. :)))

Leave a Reply