Maestrul de go

In aceasta cronica romanesca a unei partide istorice in care se infrunta un venerabil maestru si un tanar jucator talentat, Yasunari Kawabata surprinde ciocnirea dintre traditia Japoniei imperiale si modernizarea adusa de secolul XX. Dincolo de eticheta subtila a jocului - expresie sublimata a spiritului japonez - si de respectul ceremonios al celor doi adversari, se desfasoara un duel simbolic, ce nu poate avea decat un deznodamant tragic. Maestrul de go se dovedeste astfel o elegie a disparitiei unei lumi milenare in fata invaziei prezentului pragmatic. Romanul a aparut la editura Humanitas si costa 21,9 lei.

Yasunari Kawabata s-a nascut la Osaka, in 1899. In 1924 a absolvit Universitatea Imperiala din Tokio. A debutat in 1925 si doi ani mai tarziu a devenit cunoscut prin nuvela Dansatoarea din Izu (Izu no odoriko), iar in 1948 si-a castigat definitiv notorietatea cu romanul Yukiguni (Tara zapezilor). Este primul scriitor japonez care primeste Premiul Nobel, in 1968, motivatia juriului fiind “maiestria lui literara, care exprima cu mare sensibilitate esenta spiritului japonez”. S-a sinucis in aprilie 1972, la doi ani dupa moartea prietenului sau, scriitorul Yukio Mishima.

Maestrul de go

One Response to “Maestrul de go”

  1. the other side of the moon Says:

    Am citit, candva, Yasunari Kawabata - “Stol de pasari albe” (Sembazuru) si “Vuietul muntilor”. Kawabata reuseste sa fie un scriitor tipic japonez, desi in anii ‘30 era reprezentant recunoscut al “miscarii noului senzualism” (neo-impresionism) - scoala literara cu program eclectic, combinand elemente de cubism, futurism, expresionism, dadaism cu impresionismul propriu esteticii haiku-urilor. Cu siguranta, voi citi si “Maestrul de go”. Uite un haiku pentru tine, scris de unul dintre cei mai mari haijini (creator de haiku) - Basho: “Ce jalnic!/ Sub coif/ tzaraie un greier.”

Leave a Reply