Internetul este al lui Obama

Sa incepem metodic. Cel mai cel motor de cautare din lume, gigant(ic)ul search engine care a ajuns practic sa se confunde cu experienta navigarii pe internet, Google, ofera 61 de milioane de rezultate pentru Barack Obama, in timp ce John McCain se poate lauda cu numai 43,2 milioane de rezultate. Personal, mai demult, priveam cu oarecare circumspectie articolele care se legitimau facand apel la astfel de statistici. Insa, in timp, am ajuns sa invat ca, chiar si dintr-o informatie atat de simpla si comuna, poti extrage invataminte serioase pe baza carora sa emiti judecati de valoare pertinente.

Statistica Google inseamna, in primul rand, ca staff-ul electoral al domnului Obama are un departament special dedicat internetului. Un “iDepartment” profesionist care a recunoscut potentialul urias de imagine si captare de electorat pe care ti-l ofera aproape gratuit (financiar, dar nu fara eforturi serioase) internetul si a actionat in consecinta: a produs cantitate, vizibilitate si mult SEO (search engine optimization). Iar daca sapam un pic mai adanc, vedem si punctele-cheie in care a activat acest “iDepartment”: cele mai populare comunitati si site-uri de socializare si interactiune sociala.

YouTube, Twitter, MySpace, Facebook, Second Life – absolut peste tot unde exista webaudienta, lui Obama i s-a construit o prezenta consistenta si generoasa. Pe YouTube, de exemplu, candidatul democrat se mandreste cu o zestre de nici mai mult, nici mai putin decat 1472 de clipuri video uploadate intr-un canal dedicat. Prin comparatie, ciracii internauti ai republicanului McCain au urcat pe cel mai cunoscut si “traficat” site de videosharing din lume numai 302 de filmulete. Canalul de Twitter al lui Obama are 96.885 de followers. McCain nici macar nu are cont propriu, fiind “splitat” in 3 conturi piaristice cu un numar cumulat de fani dedicati nu mai mare de 3.000 de oameni. Paginile de MySpace si Facebook ale lui Obama sunt updatate zilnic, au un aspect si un limbaj user friendly (adica gadila orgoliul internautilor si-i face pe acestia sa se simta importanti si egali cu candidatul democrat), sunt croite dimpreuna cu site-ul personal al lui Obama pe filosofia web 2.0 (care se poate caracteriza foarte simplu prin trei concepte: interactiune, interactiune, interactiune). Republicanul John McCain are o prezenta foarte stearsa si modesta in cele doua comunitati: in loc sa se adreseze direct si dezinvolt internautilor, a ales varianta mai batraneasca si mai corecta politic de expunere de programe stufoase si… foarte plicticoase. In sfarsit, in Second Life, Barack Obama are un sim (domeniu, “mosie” virtuala) propriu, unde avatarul sau se intalneste cu lumea, tine discursuri, participa la numeroase evenimente. Eu l-am intalnit intr-o galerie de arta, la un vernisaj si cu ocazia mai multor concerte de muzica clasica si jazz. McCain nu a auzit de Second Life.

Ceea ce este cel mai important, pana la urma, – dincolo de faptul ca din punct de vedere cantitativ, pe internet, Obama il bate pe McCain in orice “ring” virtual pe care l-am lua in calcul –, imaginea candidatului democrat este unitara. Obama de pe Facebook este acelasi cu Obama din Second Life care este perfect convergent cu Obama de la televizor si din discursurile publice. In concluzie, faptul ca Obama a strins aproape 200 de milioane de dolari din donatii online nu ar trebui sa mai mire pe nimeni. McCain are un webmesaj disipat, incoerent si gandit parca de niste amatori. Este ca si cum staff-ul lui McCain ar fi construit webprezenta candidatului republican ca pe o obligatie: hai s-o facem si pe asta, pentru ca este trendy, pentru ca, in principiu, trebuie. Sau, mai degraba, ca si cum ar fi pierdut startul cu campania online a lui Obama si ar fi incropit si ei ceva acolo, sa fie, pentru McCain.

Tinand cont de rolul excerbat pe care-l joaca internetul in cultura americana moderna, aceasta se poate dovedi o greseala strategica fatala. Este putin probabil ca in viitorul apropiat, cineva sa castige alegerile prezidentiale exclusiv pe baza prezentei sale virtuale. Insa, intr-o campanie in care se infrunta numai doi candidati (care, oricum, au scoruri sensibil egale), internetul este unul din factorii care pot face diferenta, trimitand un presedinte in celebrul Birou Oval si un infrant in patul anonim de acasa. 

6 Responses to “Internetul este al lui Obama”

 1. Dado Says:

  In Second Life Obama o sa castige sigur alegerile. In First Life…

 2. Marc Says:

  Pina una alta, si in first life are cam toata presa de partea sa. Daca la alegerile prezidentiale precedente exista o oarecare moderatie, acum in mass media americane se manifesta un fatis si explicit curent pro-Obama.

 3. Marc Says:

  Apropo de postul acesta, azi, un articol din The New York Times:

  “Television and radio coverage - airwave supremacy - has been the key to a successful presidential campaign in the United States ever since the Nixon/Kennedy clash in 1960. But in politics, just as in other fields, the Internet has changed the way professionals communicate with the public, and the way the public communicates with itself. In the years ahead, many of the biggest political conflicts will be fought in cyberspace”

 4. mocanu marilena Says:

  e foarte interesant tot ce citesc,la voi la descopera si la blogherii vostrii.sunt captivata de multe domenii pe care le abordati.aproape tot timpul meu e dedicat netului.dar am o mare suparare.multe situri au traducere in limbi pe care cred ca nu le vb aproape nimeni.pt informare si mai ales pt cultura,de ce nu exista traducere si in limba romana?
  este inadmisibil ca nimeni nu ridica aceasta problema,folosirea si a limbii romane la traduceri.nu suntem mai inteligenti daca citim in engleza,dar in mod sigur,neuronii nostrii sunt mai activi daca citim in limba materna.chinejii au totul tradus in limba lor,suntem noi mai,mai prejos ca altii?eu militez si cred ca multi fac ,ca mine si pt traducere in l.romana a siturilor de pe net.sau sa existe peste tot traduce textul si in lb pe care o doresti.poate militati si voi cei de la descopera pt cauza expusa mai sus.11.10.2008 h 11/40

 5. numitul Andone Says:

  @marilena: desi sunt de acord cu tine ca majoritatea materialelor scrise ar trebui traduse (nu este cazul unui blog) in limba romana pentru romani este INADMISIBIL sa nu cunosti limba engleza (as adauga si franceza) in anul de gratie 2008. din pacate sau din fericire, limba engleza a devenit o limba universala, globala in care se inteleg majoritatea oamenilor din zona civilizata.

 6. Descopera » Blog Archive » Google e al lui Obama. Sau invers Says:

  [...] dintre candidati (dupa propriile sale declaratii). Scriam pe la inceputul lui octombrie ca internetul este al lui Obama. Eh, acum intelegem (si) mai bine de [...]

Leave a Reply