American Gods

O intrebare la care intotdeauna am cautat raspuns este ce s-a intimplat cu creaturile demonice, cind imigrantii au plecat din paminturile lor stravechi si au venit in America. Irlandezii isi amintesc de zine, norvegienii de elfi, grecii de vircolaci - dar doar in legatura cu evenimentele care au avut loc cu mult timp in urma in tarile lor de bastina. Cind in cele din urma am intrebat de ce asemenea demoni nu sunt vazuti in America, interlocutorii mei au chicotit stinjeniti si mi-au raspuns: “Le-a fost prea frica sa traverseze oceanul, este prea departe”. Adaugind apoi ca nici Iisus si apostolii nu au ajuns in America.

—Richard Dorson, “A Theory for American Folklore,” American Folklore and the Historian (University of Chicago Press, 1971)

Cu acest citat din Dorson isi incepe Neil Gayman romanul American Gods (tradus la noi Zei americani). In urma cu doua luni de zile, cind cautam prin librarii ultimul volum din trilogia Noului Crobuzon a lui China Mieville, am zarit alaturi de Consiliul de Fier aceasta carte. Titlul mi s-a parut atit de simplu si de seducator incit nu m-am putut abtine si am luat cartea din raft. Nu am citit decit aceste rinduri si m-am decis pe loc sa o cumpar. Intrucit inca nu am terminat sa o citesc (pentru ca intre timp m-am “ocupat” de concediu, de Consiliu… , si de Omul din Castelul Inalt al lui Phillip K Dick care erau de ceva vreme pe “lista de asteptare”), nu o sa va mai spun nimic aici despre American Gods, mai ales ca va fi o adevarata placere sa o prezint in revista Descopera, in cadrul rubricii Ultima carte… totusi, va recomand, de pe acum sa o cumparati. Un mic indiciu ar fi ca de la capodopera Maestrul si Margareta a lui Mihail Bulgakov incoace, eu nu am mai citit nimic similar… pina cind am dat peste zeii americani.

Marc

Leave a Reply