SOS: Una din vechile biserici de lemn ale Europei se stinge, treptat, la Putna

 

Biserica “Dragos Voda” este cea mai veche biserica ortodoxa din lemn din Romania, si una dintre cele mai vechi din Europa. Acest monument al arhitecturii medievale ce datează de 662 de ani se afla intr-un proces profund de degradare. Pentru a o salva, Parohia Bisericii Naşterea Maicii Domnului din comuna Putna, judeţul Suceava, împreună cu Erica Croitoru, muzeograful acestui monument au lansat o campanie de strângere de fonduri. 

Biserica a fost construită la Volovăţ, în judeţul Suceava de către Dragoş Vodă, descălecătorul Moldovei, în anul 1346, devenind prima biserică vievodală ortodoxă de lemn din Europa. Ştefan cel Mare a dispus desfacerea ei bucată cu bucată şi mutarea, într-o singură noapte, pe locul unde se află şi astăzi, la Putna, pentru a o apăra din calea năvălirii turcilor. Ctitoria, de o inestimabilă valoare spirituală şi culturală, păstrează încă, pe lemnele de la baza construcţiei, semnele de numerotare făcute la momentul desfacerii şi mutării ei la Putna.

In prezent, biserica se află în proces de degradare şi prezintă fisuri din cauza mucegaiului şi a infiltraţiilor de apă. O soluţie privind conservarea bisericii este reprezentată de includerea ei într-un plan naţional de restaurare. Pentru a accede aici este nevoie însă de o expertiză tehnică în valoare de 15.000 euro. Procesul presupune ca biserica să fie inventariată şi analizată la laborator din punct de vedere chimic şi biologic.

Dacă în trecut Sfântul Ştefan a salvat această biserică din calea turcilor, acum este rândul nostru pentru a salva acest patrimoniu din calea degradării şi a prăbuşirii. Pentru aceasta, Parohia comunei Putna a deschis următorul cont: RO16RNCB0241023042050001 BCR Radăuţi. Cod fiscal: 4326655; Persoana de contact: Erica Croitoru, muzeograf, Tel: +40766.340.043 ; +40741.033.454.

4 Responses to “SOS: Una din vechile biserici de lemn ale Europei se stinge, treptat, la Putna”

 1. Dado Says:

  Prima biserica voievodala din lemn din Europa… Cam prin cate tari s-au mai construit ”biserici voievodale” ?

 2. Marc Says:

  Pai si ce, Romania e in Asia? :D Daca a fost prima din Romania, a fost si prima din Europa :P

 3. numitul Andone Says:

  suna mai tare asa daca dize din Europa. se pricepe la marketing nenea Marc :)

 4. dani Says:

  Vezi toate Manastiri Romania aici http://www.rog.ro

Leave a Reply