Cit de verde esti in cerul gurii?

Este din ce in ce mai trendy sa fii eco. Pentru ca buba verde nu e deloc pe vindecate, dimpotriva - supura cu puroi toxic, incalzire globala, defrisari, uragane s.am.d., din ce in ce mai rau - a nu fi eco, mai ales la nivel corporate, inseamna ati trage un glont in cap, din punct de vedere imagologic. O companie mare sau o multinationala trebuie sa fie preocupata de problemele umanitatii, nu? Sa se implice in societate, sa aiba o “fata” umana si grijulie. Ce dracu’ mai e CSR-ul (corporate social responsibility) daca nu asta? Iar in 2009, CSR-ul va fi “confiscat” de problema eco.

Grupul Realitatea-Catavencu a adoptat saptamina aceasta Cod Verde. Initiativa este laudabila - numai daca, pe linga colorarea in verde a diverselor titluri, se va initia si o ampla campanie editoriala, pe tv si pe print, in adevaratul sens al cuvintului, care sa informeze poporul despre situatia ambientala din Romania, sa faca anchete, sa dezvaluie “vinovatii” si sa propuna solutii. Pe de alta parte, toate aceste actiuni nu sunt decit o datorie (etica) a oricarui trust de presa responsabil. Faptul ca au fost impachetate acum in acest cod, nu este decit o treaba de marketing.

Eu unul nu ma astept ca grupul R-C, Petrom, Coca Cola sau mai stiu eu cine sa ne salveze padurile. Asta e treaba miss-urilor. :-) Daca o companie va investi / investeste sume de bani semnificative pentru aceasta cauza, jos palaria… dar cele mai multe nu o fac pentru ca nu au absolut niciun interes. Se planteaza doi-trei copacei, se inaugureaza un parc (?!) mare nici cit un teren de baschet si se spune ca ne-am ocupat de mediu. Yeah, right?! Eu, insa, as fi tare fericit daca (pe linga plantatul copaceilor), ca linie de politica corporate interna, in fiecare mare companie s-ar da o sanatoasa directiva ecofriendly. Cred sincer ca daca fiecare companie si-ar vedea de treaba ei, gestionind ecoproblemele in propria ograda (prin actiuni precum reciclare, reducerea si rationalizarea consumului de resurse & energie, investitii in aparaturi si tehnologii ecofriendly and so on), efectele ar fi cu mult mai puternice. De altfel, acest demers ar fi si mai logic si mai moral. E cam penal sa te bati cu pumnii in piept ca ai facut in societate nu-stiu-ce mare brinza (verde, in acest caz), in vreme ce tu continui sa poluezi si sa-ti bati joc de resurse fara nicio jena.

Despre cele de mai sus cred si sper ca se va vorbi vreme de doua zile la CSR’08 Living the green, o serie de conferinte cu invitati dintre cei mai “grei”: Richard Moat (CEO Orange), Mariana Gheorghe (CEO Petrom), Roger Wercammen (Director External Relations SONY) si multi, multi altii. Faptul ca printre vorbitori nu se numara “sex-simbolul” ecologiei, “megastarul” miscarii eco din Romania - l-am numit aici pe Dragos Bucurenci - ma face sa cred ca evenimentul chiar este foarte serios. Va avea loc luni si marti, la JW Marriott din Bucuresti si va fi format dintr-un adevarat maraton de conferinte si discutii. I’ll be there si o sa va tin la curent pe blog si in revista despre ce si cum s-a intimplat.

Update: ieri, pe citeva zeci de copaci din Bucuresti au fost lipite benzi adezive, de plastic, pe care scria Eu iti dau Oxigenul. Din cite stiu, niciun copac nu intra in campania electorala - prin urmare, aceasta campanie, care trebuie sa fi costat ceva, este absolut inutila. In primul rind, discrimineaza floricele si iarba si papadia - alas!, si ele ne dau oxigen, nu? Iar chestia asta o stie si un pusti de clasa a IV-a. Apoi, banda aia adeziva este absolut ne-ecologica & asociata cu ceva viu, in speta un copac, devine cosmarul in timp real al oricarui ecologist (baietii de la Greenpeace cred ca au vazut stele… verzi cind au dat nas in nas cu copacii sugrumati in plastic).

Update 2: Un proiect cu adevarat misto: Bucurestenii nu se vor mai putea casatori fara sa planteze un copac! Mai multe, aici.

4 Responses to “Cit de verde esti in cerul gurii?”

 1. numitul Andone Says:

  coane, este exceptional sa fie trendy ca esti eco. dupa cum am mai zis, absolut orice chestie cat de mica ajuta. evident ca multe chestii sunt facute absolut aiurea, dar e totusi ceva. vino si tu cu idei constructive ca de injurat ne pricepem toti. sa fie clar ca la nivel corporate nimeni nu face de buna voie. ori esti constrans prin legi si taxe usturatoare sa faci ceva, ori prin recompense. nu exista companie pe lumea asta care sa fie “verde” din respect pentru natura.

 2. Maria Says:

  Campania “eu iti dau oxigenul!” se desfasoara pe durata unei saptamani, sambata viitoare fiind stranse toate benzile care au fost puse. Aceasta a fost campania de constientizare. In primavara urmeaza partea a doua a campaniei in care se vor planta copaci in zone defrisate, si speram ca va veti alatura membrilor rotaract in incercarea lor de a sprijini natura.
  Pana atunci se pot vedea poze din orasele in care s-a desfasurat campania pe http://www.euitidauoxigenul.ro
  Maria

 3. Marc Says:

  @andone: “coane”, si China se lauda ca respecta drepturile omului. Ceea ce NU ai inteles este ca ca unele companii fac bravada de cultura lor eco, iar in practica fac numai PR mincinos si actiuni de marketing cu impact 0 asupra mediului & populatiei. In vreme ce altele, SIMENES, Orange, Petrom sau SONY - ca sa-ti dau citeva exemple - au invatat ca din asta, pe linga imagine, se poate face si filantropie si profit. Pe de alta parte, tu, ca outsider, poti sa vii cu cite idei constructive vrei, este strict in puterea CEO-ului de a-si ralia compania la miscarea eco (in practica!) au ba.

  @Maria: ma intreb daca in loc de acel plastic nu se putea folosi totusi un material mai prietenos. Astazi, la conferintele CSR’08 Living the green, Andreea Mihai, Marketing Director Carrefour spunea ca o punga de plastic se biodegradeaza natural in 400 de ani…

 4. numitul Andone Says:

  Marc, am inteles perfect ce vrei tu sa spui. Bineinteles ca sa practica parada fara rezultate, dar companiile ar putea fi constranse sau recompensate (ca un SUA) sa fie ecofriendly. La noi sistemul nu functioneaza deloc in niciun sens. Stiu problema din experienta la compania la care lucrez. In fiecare an vine garda de mediu ca sa “colecteze” amenda. Ba chiar au zis ca suntem nebuni pentru ca facem colectare si sa stam linistiti ca e mai bine sa platim amenda. Ce se intampla daca la amenda aia se mai pune un 0? La coruptia din Romania, oamenii de la mediu tot vor veni sa COLECTEZE AMENDA pentru ca sigur iti vor gasi un mic nod in papura, asa ca se va mari shpaga. E un cerc vicios. Metoda 2: recompensa. Iti dai seama ca toti vor avea niste dosare beton cu care vor lua scutirile de taxe si daca te duci in control sa vezi ce se intampla te intorci la punctul 1.
  Concluzie: responsabilizarea incepe de la omul de rand pana sa patrunda in toate structurile si sa obtinem un rezultat global. Solutia este sa crestem nivelul de civilizatie. Daca faci in fiecare luna un program cu euitidauoxigenul o sa inceapa lumea sa priceapa treaba asta, administratia o sa puna recipientele alea de reciclare in spatele blocului ca sa nu trebuiasca sa mergi 200 m pana la intersectie s.a.m.d. O sa dureze muuult.

Leave a Reply