Ce nevoi avem de fapt?

In timpul conferintei CSR’08 Living the green de astazi, o fata din public - probabil activista intr-un ONG ecologist -, a intrebat-o pe Andreea Rosca, Director Business Press la Realitatea-Catavencu, ce rost are campania Cod Verde si plantarea de copaci din cadrul programului Romania prinde radacini din moment ce pentru produsele sale de print (Academia Catavencu, Business Standard, Money Express, Tabu, Psihologia azi etc.), intr-un an de zile trustul consuma oricum cu mult mai multa hartie decit toti copacii pe care ii va planta?

Nimeni nu contesta faptul ca o astfel de actiune nu ar fi benefica - in mod evident, un singur copac plantat este mai bun, in sine, decit niciun copac plantat. Intrebarea tintea mai degraba atragerea unui raspuns moral vizavi de acest act si a unuia proactiv - stimularea departamentului de New Media si migrarea cititorilor de pe print in online. Evident, nu a beneficiat nici de unul, nici de celalalt. Raspunderea morala nici eu nu cred ca are vreo insemnatate in acest caz: e ca si cum ai acuza un criminal ca a inceput sa faca si fapte bune pentru a-si rascumpara pacatele. In ceea ce priveste o solutie radicala de felul inchiderii ziarelor si revistelor si mutarea cititorilor pe net, asa cum onest a zis si Andreea, trustul este un business pe o piata libera. Prin urmare, va face aceasta mutare numai cind ii va aduce un profit comparabil, identic sau mai mare decit cel obtinut in prezent din afacerea de print.

Pentru a drege busuiocul, moderatoarea conferintei a spus ca: “avem nevoie de ziare, avem nevoie de saptaminale si de reviste glossy pentru ca avem nevoie sa citim”. FALS! Avem nevoie sa fim informati si sa citim - pentru distractie, relaxare sau studiu - dar, de fapt, nu avem nicio nevoie de suportul pe care citim. Poate ca nu e acelasi lucru sa citesti pe ecranul monitorului versus hartia tiparita (eu am citit citeva romane in format e-book si n-am avut nicio problema, dar nu pot sa ma pronunt pentru toata lumea), dar procesul cognitiv in sine este absolut identic. Ok, poate ca unii obosesc mai repede, poate ca pe unii ii dor ochii etc. Electronic paper, un concept / prototip / inventie la care se tot lucreaza de vreo 10 ani, sau un device similar cred ca va rezolva si aceasta problema.

La fel stau lucrurile si cu celelalte industrii poluante sau cu efect negativ asupra mediului. In fapt, avem nevoie de transport, dar nu avem nevoie de masini sau avioane! Intr-un oras supra/arhi/aglomerat unde oricum se circula foarte greu si cu viteze mici si stopuri dese datorita trafic jam-ului, un vehicul electric va face absolut acelasi lucru precum o masina poluanta cu carburanti. Tot astfel, un tren de mare viteza, precum este TGV sau Shinkansen elimina practic nevoia transportului aviatic pe distante mici si medii. Reprezentantul British Airways la CSR spunea ca avioanele comerciale ar fi aspru blamate pentru efectul de sera, in vreme ce, la nivel global, ele sunt responsabile cu numai 2% din producerea acestuia. OK, sunt convins ca omul are dreptate. Stiti cite gaze cu efect de sera produce un Shinkansen? Zero.

In sfirsit, tot asa am putea spune ca avem nevoia de a comunica, dar nu avem neaparata nevoie de telefoanele mobile. Voice chat-ul de pe YM face gratuit acelasi lucru, nu?! Si exemplele ar putea continua la nesfirsit.

Excelenta sa Jaap Werner, ambasadorul Olandei in Romania, spunea astazi in speech-ul sau ca “The green investment of today is tomorrow profit.”  Omul asta (un adevarat urias, era cam cu 2 capete mai inalt ca mine, iar eu masor 192 cm :D ) vine dintr-o tara unde exista numeroase micro-comunitati, programe si proiecte eco, unde reciclarea se desfasoara rational si eficient, unde panourile solare sau morile eoliene sunt ceva comun. Ginditi-va ca in Olanda toate aceste proiecte nu se desfasoara de 2-3 ani de zile, de cind problema eco a devenit o prioritate (cel putin la nivel declarativ) pe agenda guvernelor si corporatiilor, ci - multe dintre ele - de vreo 15-20 de ani.  

Leave a Reply