Sanctuarul Ursilor

In luna decembrie, Animal Planet le-a pregatit telespectatorilor un documentar cu totul special, filmat in Romania. “Sanctuarul ursilor“ dezvaluie povestile ursilor bruni care traiesc in cel mai mare adapost pentru ursi din lume. Inaugurat in 2007, uriasul spatiu de 70 hectare destinat ursilor este situat la poalele Muntilor Carpati din Romania si adaposteste azi in jur de 40 de ursi bruni locali, salvati din captivitate pe teritoriul tarii. Premiera documentarului va avea loc pe 1 decembrie la ora 22.00.

Acum, am si eu o intrebare - de ce naiba nu se amenajeaza mai multe rezervatii precum cel de la Zarnesti, dar pentru ursi salbatici? Nu stiu de ce, dar am sentimentul ca WSPA a platit o gramada de bani si de spagi primariei din Zarnesti pentru a primi spatiul cu pricina.

In continuare, daca doriti, cititi mai multe despre documentar. Asta drept exemplu de PR si marketare de nota 10 a unui produs realizat in Romania.

“Sanctuarul Urşilor urmăreşte poveştile urşilor bruni care trăiesc în cel mai mare adăpost pentru urşi din lume. Inaugurat în 2007, uriaşul spaţiu de 70 hectare destinat urşilor este situat la poalele Munţilor Carpaţi din România şi adăposteste azi in jur de 40 de urşi bruni locali, salvaţi din captivitate pe teritoriul ţării. World Society For the Protection of Animals (WSPA) – Societatea Mondială pentru Protecţia Animalelor estimează că în România inca mai trăiesc aproximativ 20 de urşi în captivitate, folosiţi ca atracţii pentru hoteluri şi restaurante, grădini zoologice private sau fotografii făcute de turişti.

Mulţi dintre aceşti urşi captivi sunt hrăniţi insuficient de proprietarii lor, care se bazează pe clienţi pentru hrana animalelor. Ca urmare, urşii au un regim alimentar sărac, alcătuit în principal din pâine şi porumb, primind adesea apă în cantităţi insuficiente. Trăiesc în spaţii strâmte, unde rareori au o formă de adăpost împotriva fenomenelor meteorologice extreme din România.

Sanctuarul urşilor din Zărneşti este un proiect realizat în parteneriat de către WSPA (World Society for the Protection of Animals), organizaţia “Milioane De Prieteni” şi Primăria din Zărneşti, care a donat suprafaţa de teren pe care se întinde adăpostul.
OPERAŢIUNI DE SALVARE

Camerele de filmat îi urmăresc pe ofiţerii WSPA, care colaborează cu autorităţile române în raiduri şi misiuni de salvare, pentru a captura şi muta urşii captivi în alte locaţii.

Granada Wild a asigurat accesul camerelor de filmat la 10-15 raiduri care s-au derulat în întreaga Românie.

Pe parcursul raidurilor, urmarim scene pline de tensiune şi pericol. Ofiţerii WSPA sunt însoţiţi de agenţi ai legii de la Ministerul Mediului, căci se produc conflicte, cei vinovaţi de ţinerea urşilor în captivitate riscând să fie arestaţi. Îi vedem pe lucrătorii WSPA cum fac tot posibilul pentru a asigura protejarea urşilor, pe tot parcursul acţiunilor. Mulţi dintre urşi nu au mai ieşit de ani de zile din cuştile lor, iar acum au un comportament imprevizibil şi periculos. Însoţim urşii pe întregul traseu, în timp ce sunt tranchilizaţi şi apoi transportaţi în centrul de sănătate, apoi în zona de carantină a adăpostului, pentru consultaţii medicale.

Aici, o echipă de veterinari şi experţi în comportamentul animalelor evalueaza starea urşilor şi stabileste un program de recuperare. Alte exemplare sosesc la adăpost din întreaga ţară, căci grădini zoologice care nu mai întrunesc standardele stabilite în urma intrării României în UE, în 2007, sunt închise de autorităţi.
 ADĂPOSTUL

Urşii îşi petrecec primele săptămâni în clădirea principală a adăpostului, unde spaţiile special amenajate în interior alcătuiesc zona de carantină pentru animalele noi, bolnave sau rănite. Personalul veterinar şi clinica dotată cu cele mai noi tehnologii susţin animalele pe parcursul primelor săptămâni trăite în adăpost.

Aici, urşii sunt diagnosticaţi pentru prima dată. Mulţi prezintă un comportament dificil, ca urmare a anilor îndelungaţi petrecuţi în captivitate, iar personalul trebuie să depună eforturi serioase pentru a le recâştiga încrederea, ca prim pas către refacerea sănătăţii lor. Printre problemele frecvente cu care se confruntă veterinarii se numără: subnutriţia, rănile, problemele oculare şi de mobilitate limitată. Dar urşii sunt animale incredibil de rezistente şi în majoritatea cazurilor se recuperează foarte bine după traumele provocate de captivitate şi abuzuri, revenind rapid la comportamentul lor nativ, instinctiv. După ce echipa stabileşte că urşii s-au recuperat într-o măsură satisfăcătoare, aceştia sunt mutaţi într-un spaţiu de pădure de 70 hectare, îngrădit, unde au acces la mai multe bazine cu apă proaspătă şi zone de vizuini. Tot aici există păşuni deschise, unde urşii îşi pot căuta hrana, deşi personalul adăpostului aduce în zonă fructe şi legume, pentru a le suplimenta oricum regimul alimentar.
Fiecare spaţiu îngrădit poate adăposti confortabil până la 40 de urşi, iar în această etapă personalul urmăreşte îndeaproape interacţiunea animalelor, căci mulţi dintre urşi nu sunt obişnuiţi cu compania altor semeni ai lor.
URŞII

Sanctuarul Urşilor relateaza poveştile mai multor urşi aflaţi în prezent în adăpost, dar şi poveştile animalelor nou-sosite. Urmarim transformările lor pe măsură ce, îngrijiţi corespunzător, îşi recapătă sănătatea, apoi se obişnuiesc cu prezenţa semenilor şi a noului lor cămin din sălbăticie.

Programul prezintă poveşti precum:
Primul urs eliberat în adăpost a fost Odi, o femelă de 12 ani, salvată dintr-o cuşcă meschină, de doi metri pătraţi. În vara lui 2006, Odi a fost mutată pe o distanţă scurtă, din zona de carantină în pădure. Atunci a atins cu labele solul unei păduri adevărate  pentru prima dată după ce fusese capturată, când era abia un pui. Odi se simte foarte bine acum.

Următorul urs eliberat a fost Christy – un mascul de aproximativ 10 ani şi peste 300 kilograme în greutate. Christy a fost salvat împreună cu o ursoaică pe nume Lydia. Cei doi trăiau în condiţii cumplite, într-o cuşcă, într-un restaurant din apropiere de  Braşov. Christy a fost la început incredibil de nervos şi a durat destul de mult până când a făcut primii paşi în pădure.

Lydia a fost următorul urs şi, spre deosebire de Christy, s-a adaptat rapid la noul ei mediu, fără motive aparente de îngrijorare.

Moora este o tânără femelă de urs brun, salvată dintr-un circ din Bucureşti, după ce a refuzat să îşi mai facă numărul de dresură. Încă tremură când vede oameni. În momentul când a fost gata să plece din zona de carantină, Moora s-a năpustit din cuşcă spre pădure – dar a rămas ţintuită locului de noile imagini şi mirosuri care o înconjurau. Când a fost salvată, Moora era foarte bolnavă. În ultimele câteva luni, s-a mai îngrăşat şi, ca şi ceilalţi urşi, are acum blana lucioasă şi o stare de sănătate bună.

Susie a stat închisă într-o cuşcă opt ani - dintre care patru într-o grădină zoologică. Abia a fost adusă în adăpost şi nu este obişnuită cu acest spaţiu. Încă se plimbă nervoasă dintr-un capăt al cuştii în altul şi se linişteşte îmbrăţişând copaci, de fiecare dată când este agitată.

Sanctuarul Ursilor – poveşti înduioşătoare, în care curajul învinge cruzimea şi se dă o adevărată luptă pentru salvarea acestor uriaşi blajini ai României.”

3 Responses to “Sanctuarul Ursilor”

 1. diana Says:

  felicitari si speram la m-ai multe adaposturi pentru protectia animalelor!si legi care sa responsabilizeze oamenii!….si sa nu fie indiferent nimeni la tragediile care tot din vina noastra se intimpla.viata si natura trebuie respectata

 2. Diana Patras Says:

  Ma bucur ca in sfarsit s-a gandit cineva si la viata grea pe care o duc ursii din Romania desi fata de alte tari la noi au mai ramas ceva exemplare.
  As avea o intrebare pentru conducerea rezervatiei; daca primesc voluntari pe timpul verii si daca da, ce conditii trebuie indeplinite?
  Va multumesc si FELICITARI

 3. remus Says:

  as face orice sa incercam impreuna ptr ursii de la gradina zoologica din baia mare.e vai de mama lor,stau de zeci de ani in niste custi mici,eu le mai duc cateodata mere si morcovi,dar daca am putea sa-i ducem de aici as contribui cu placere…multumesc
  gradina e in curs de desfiintare,si nu stie conducerea ce sa faca cu animalele,macar ursiii daca ati putea sa-i luati voi..multumesc.va rog sa-mi scrieti cam ce demersuri ar trebuii facute

Leave a Reply