Sex cu tentacule

Otaku este un termen care in limba japoneza desemneaza o persoana macinata de interese si pasiuni obsesive din zona anime & manga (manga otaku), jocuri video (gemu otaku) sau gadgeturi (pasokon otaku). Pentru un european sau american, cultura japoneza contemporana - un mix intre cyber postmodernism high tech si elemente simbolice traditionale - este deosebit de greu de descifrat, intrucit instumentele noastre de masurare si simtul estetic prin care am fost educati sa evaluam lumea inconjuratoare nu prea se potrivesc cu realitatea asiatica insulara. De exemplu, Arthur Golden, autorul romanului bestseller Memoriile unei gheise s-a documentat, practic, vreo 25 de ani pentru aceasta carte, studiind arta japoneza la universitate, devenind orientalist, cistigand burse la Tokyo unde a si trait o perioada indelungata. Europenii si americanii, de la critici literari la publicul larg, au adulat exoticul roman. Majoritatea japonezilor l-au desfiintat, sustinind ca Golden nu a inteles mai nimic din viata gheiselor si ca desi “vizual” descrie foarte bine traditiile japoneze, modul in care le interpreteaza este eronat.   

Cel mai apropiat termen pe care-l avem pentru otaku este englezescul geek, insa acestuia ii lipseste fanatismul extrem, proactiv continut in cuvintul japonez. Paradoxal, japonezii nu au nicio problema cu asta, pentru ei a avea impatimiri acaparante, care-ti schimba si formeaza viata este ceva obisnuit. Japonia, in prezent, este formata dintr-un popor de otaku.

Apropo de aceaste diferente, saptamina trecuta, in Japonia, sute de mii de otaku au primit cu bratele deschise ultima lucrare a unui apreciat artist plastic, Yokohama Tetsu. Statueta a fost ovationata in jurnale si la televizor. Lansarea ei pe piata, in editie de masa, a fost atit de populara incit a atras atentia si televiziunilor americane si europene. Ai caror crainici, evident, s-au aratat fie oripilati, fie ironici vizavi de ea. Arata in felul urmator (imagine discutabil NSFW):

Versiunea alba, de buzunar, pentru toata lumea, a statuetei costa 400 $, in timp ce cea pictata, in marime naturala, precum o vedeti mai sus - 3000$! De asemenea, fiecare are doua editii: cu sau fara par pubian. In restul detaliilor e mai bine sa nu intram, dar e suficient sa spunem ca e vorba de o femeie matura, intinsa orizontal si de 2 caracatite. Si ca toate cele 16 tentacule sunt ocupate. Tetsu, in virsta de 46 de ani, a realizat pina acum in jur de 200 de astfel de statuete de femei mature si e mindru pentru ca a ajuns celebru si le-a vindut pe toate intr-o tara unde cele mai multe reprezentari ale femeilor (in anime, manga, carti, filme etc.) sunt lolicom (de la Lolita Complex - probabil va dati seama singuri ce inseamna asta). 

Imbinare intre erotic si grotesc, sexul cu tentacule este un motiv des intilnit in imagistica hentai japoneza. Radacinile sale, insa, se infig mult mai adinc (asta ca tot vorbim de tentacule) decit ati crede. In secolul XIX,  unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati artisti ai perioadei Edo, Katsushika Hokusai, a surprins Muntele sfint Fuji in 36 de ipostaze diferite. Printre altele, in 1820, Hokusai a realizat si o lucrare pe care a numit-o “Visul nevestei pescarului“. Asta:

Lucrarea este rezultatul reformei prin care a trecut shintoismul - religia nativa a japonezilor - in acea perioada - ceea ce, in arte, a dus la o interpretare mai libera si mai “jucausa” a animismului in conjunctie cu sexualitatea. Cu aceasta lucare Hokusai a deschis un adevarat curent de printuri pornografice, shunga, care in secolul XX s-au transformat in hentai. Am vazut o multime de analize critice la situatia societatii japoneze moderne. Cum ca tinerii sunt rupti de realitate, obsedati de munca din care evadeaza numai virtual, mental, cu ajutorul gadgeturilor si deviceurilor dintre cele mai sofisticate pe care le butoneaza in fiecare clipa libera. Cum ca intre prezentul hi-tech si trecut traditional s-a cascat o prapastie uriasa care risca sa ocupe intreaga inima a poporului japonez, sa-l lase fara suflet. Cum ca unul dintre efectele acestei situatii ar fi interpretari sexuale deviante si aberante, precum cele de mai sus. Well, cel putin in aceasta privinta, europeanul rational si conservator s-a cam inselat.

Leave a Reply