Pirat fara alternativa?

Foarte multi dintre noi zimbesc atunci cind pe net sau la televizor vedem puhoaie de geeks, fani si pasionati care asteapta cu orele sau cu zilele, la cozi uriase (ce ne aduc aminte de amara Epoca de Aur in Romania). Acest peisaj este ceva absolut obisnuit pentru US, Europa de Vest sau Japonia. In tarisoara noastra, la o lansare de produs, peste 50% dintre cei prezenti sunt angajatii companiei cu pricina. Emblematica ramine povestea (spusa de mai multi, desi nu stiu cit de autentica e) cu iPhone-ul, unde citeva sute de lucratori Orange Romania au fost imbracati in civil, casual, si adusi cu autocarele la eveniment. Insa nu despre asta e vorba si nici nu asta e problema.

Pe o piata matura entuziasmul autentic si popular din partea consumatorilor a fost format in timp prin masinarii uriase de marketing, investitii masive in publicitate, politici de discounturi si recompense si, nu in ultimul rind respect pentru cumparator. Asta se traduce prin seriozitate, pret corect, respectarea promisiunilor. La noi, toate acestea inca mai au de asteptat.

In urma cu 2 ani de zile am luat decizia ca atit de mult cit pot sa nu mai folosesc produse piratate pentru PC - soft, games, movie etc. Tocmai imi luasem un computer nou, iar hotarirea asta de a deveni clean, momentul 0 cum i se zice in fotbal, a fost luata utilitar. Trecusem de virsta experimentelor pe computer, stiam exact de ce am nevoie pentru a-mi satisface nevoile de office si entertainment. Ma saturasem pina peste cap de bug-uri, montat imagini in daemon, pacalit sisteme and so on. Am considerat ca pierd mult prea mult timp sa caut soft, sa-l downlodez, sa-l instalez, sa-l initiez prin tot felul de smecherii + nenumarate buguri, virusi, imposibilitatea de a face update-uri s.a.m.d. De atunci, incerc sa cumpar numai produse cu licente. Ce am observat de atunci? (pentru a simplifica lucrurile ma voi referi numai la industria de videogaming)

1.) Este absolut aberant ca intr-o tara in care salariu mediu pe economie nu depaseste 300 de euro sa ceri 50-60 de euro pentru un PC game nou! OK, veti spune ca exista niste costuri de productie, drepturi de autor blah blah. Asta nu explica faptul ca in magazinele de profil din Austria, Italia sau Franta, acelasi joc sa fie cu cel putin 10 euro mai ieftin (in conditiile in care si salariu mediu pe economie este de aproximativ 10 ori mai mare). Prin urmare pretul de start este incorect. Un roman obisnuit ajunge sa isi poata permite un joc la peste 2 ani de la lansare, cind in sfirsit incep reducerile. Cine naiba mai cumpara atunci?

2.) Nicio companie nu advertiseaza! Singurele reclame (si alea putine si triste) se gasesc exclusiv in revistele de profil - Level, PC Gamer and so on - ceea ce e aiurea. E ca si cum producatorii auto ar baga publicitate doar in Top Gear si Pro Motor. Sau cum bancile s-ar promova exclusiv in Ziarul Financiar. La fel stau lucrurile si pe online. Un mucles total! In plus, nu se fac evenimente. Nu se fac lansari. Nici macar din “alea”, mesterite. :P

3.) Cu foarte mici exceptii (eu nu stiu niciuna, dar sa zicem ca ar exista), Romania iese de pe harta mare a lansarilor. La noi, jocurile vin in magazine la 2-3 saptamini, chiar o luna sau mai mult dupa lansarea oficiala. Uneori nu mai ajung niciodata. Iar daca insisti totusi sa fii cinstit, sa dai un ban online, prin steam sau alte servicii o sa ai parte de o multime de surprize neplacute (Apropo de asta, vezi si mugetarea lui cioLAN de la Level). De exemplu, de 10 zile, in Europa s-a lansat Fallout 3, probabil cel mai bun RPG al acestui an. In Romania o sa vina… cindva… nu se stie cind. Pe Steam se poate downloda cu 50 de dolari (desi Steam are o jena vizavi de cartile de credit din Ro si in cele mai multe cazuri le refuza). Cine pune pariu cu mine ca in magazinele din Ro se va gasi cu 60 de euro peste o luna cind, Doamne ajuta! va fi lansat?

4.) Desi se vaita de mama focului, marii producatori nu investesc nimic in lupta impotriva pirateriei din Ro. Nu au o strategie coerenta, nu au niciun fel de strategie locala - totul e formal. Sa fie piata atit de mica incit sa nu conteze? Hai sictir! Nu am date statistice, dar intuiesc ca astazi peste 70% dintre copii si adolescenti au acasa un computer. Iar dintre acestia, absolut toti, 100%, se joaca ceva.

Uneori e trist ca vrei sa fii corect si nu ai alta alternativa decit sa faci blat. Fallout 3 e cu adevarat senzational! :D

5 Responses to “Pirat fara alternativa?”

 1. numitul Andone Says:

  CUUUUUUMMM????? ESHTI PIRAT?????!!!
  aveam o prietenie asha de frumoasa, dar trebuie sa te denuntz or whatever. yeah, whatever is fine :)

 2. Marc Says:

  Bah baba novac! Daca ciripesti tu, vars si io. :D Sa mergem ca fratii la mina de sare impreuna.

 3. numitul Andone Says:

  Te invit pe…torrent? :D

 4. Marc Says:

  Piei drace!

 5. trickz Says:

  Hehe…
  Mai sunt oameni pe aici care desi au citit review’urile care zic despre varianta de ps3 ca ar fi spalacita si vai de ea, tot asteapta cu nerabdare sa cumpere jocul….
  Now, behave and don’t spoil >:)

Leave a Reply