Centura de fortificatii a Bucurestiului, de la extaz la agonie

Ieri, canalul european de docu-drame istorice Viasat History a organizat la Mogoşoaia o lecţie de istorie eveniment despre “centura de fortificaţii a cetatei Bucuresci”, în cadrul proiectului regional “Istoria, la picioarele noastre”. Invitaţii - elevi de liceu, jurnalişti, pasionaţi de istorie – au avut ocazia să afle despre locuri şi întîmplări puţin cunoscute, într-un mod inedit. Locaţia în sine, demonstraţiile militare fidele perioadei de început de secol XX, materialele de prezentare concepute special pentru eveniment, filmuleţele documentare proiectate direct pe pereţii fortului, obiectele distribuite - specifice domeniului militar, precum şi prânzul cazon oferit la final - clasica fasole cu cârnaţi - au constituit elemente care au dat culoare evenimentului.
 
„Obiectivul nostru este să arătăm tinerilor că istoria nu este numai subiectul unor cercetări ştiinţifice, ci şi ceva viu, ce ne înconjoară. Am încercat să realizăm acest lucru printr-o lecţie de istorie locală „pe teren”, în cadrul Bateriei 1-2 Mogoşoaia, unde, împreună cu Asociaţia de Reconstituire Istorico-Militară Tradiţia Militară şi cu suportul Statului Major General, am căutat să redăm temporar caracterul militar al obiectivului şi viaţa sa cazonă la sfârşitul secolului XIX” a spus Cristina Călinoiu, coordonator marketing şi vânzări Viasat World Pay-TV România.

VIASAT HISTORY face apel la autorităţi şi la opinia publică pentru includerea Centurii de fortificatii a Bucurestiului pe lista monumentelor istorice, pentru a fi valorificate şi protejate. Iată doar cateva argumente în acest sens:

- în epocă, fortificaţiile bucureştene constituiau o mândrie a poporului român; sistemul dispunea de cel mai nou armament al momentului şi prezenta multe elemente avangardiste pentru vremea respectivă;
- acelaşi tip de construcţii din alte ţări europene au fost valorificate şi transformate în muzee, centre culturale, restaurante, crame, parcuri de distracţii;
- Centura de Fortificaţii ar putea deveni un adevarat simbol istoric, cultural şi turistic al Bucureştiului şi al României;
- în prezent, unităţile sunt intr-o stare avansata de degradare, fie abandonate, fie lăsate să se degradeze.

Vedeti si acest post.

3 Responses to “Centura de fortificatii a Bucurestiului, de la extaz la agonie”

  1. numitul Andone Says:

    parca e material preluat din Flacara :P

  2. Marc Says:

    Flacara, neflacara - e bine sa fie facut public. Avem o multime de locuri frumoase, cu insemnatate, in tara asta pe care le calcam in picioare. Ca sa nu scriu ca ne cacam pe ele, in conditiile in care prietenii nostri europeni intretin si valorifica la maximum lucruri similare.

  3. Bogdan Says:

    Adevarate monumente istorice lasate uitarii insa necunoscute de multi. Acoperite in marea majoritate de muntii de gunoaie si manjite de nepasarea oamenilor fara pic de cultura. Niste adevarate labirinturi care merita exploatate peste limitele permise!

Leave a Reply