Ghidul crestinului ortodox de azi

Ghidul parintelui-profesor Vasile Raduca s-a nascut din intrebarile noastre, ale celor lipsiti de sansa unei educatii religioase: intrebari cu raspunsuri simple, despre prescriptiile crestine pentru viata de fiecare zi, si intrebari dificile, despre sensul acestor prescriptii si dogma care le-a generat. Explicate cu rabdare si interpretate din perspectiva vremurilor de azi, stravechile norme ale Bisericii ortodoxe devin usor de inteles si, poate, usor de urmat.

La re­cen­saman­tul facut acum cati­va ani, ro­manii s-au de­cla­rat in ma­rea lor ma­jo­ri­ta­te cres­tini or­to­docsi. Ex­pe­rien­ta de pre­ot m-a facut sa con­stat ca un nu­mar re­strans de oa­meni stiu de ce sunt cres­tini, un nu­mar inca mai re­strans stiu de ce sunt cres­tini or­to­docsi, iar altii, mult mai putini, stiu cum sa se com­por­te in ca­li­ta­te de cres­tini or­to­docsi. Din­tre cei care se con­si­de­ra cres­tini prac­ti­canti, nu pu­tini prac­ti­ca un cres­ti­nism pro­priu, ca si cum in­tr-o so­cie­ta­te care isi pro­pu­ne sa pri­va­ti­ze­ze to­tul am pu­tea pri­va­ti­za pana si via­ta re­li­gioa­sa. Prac­ti­ca­rea vie­tii cres­ti­ne la multi frati de-ai nostri este, de mul­te ori, di­fe­ri­ta de ceea ce in­va­ta Bi­se­ri­ca. Pe de alta par­te, alti cres­tini or­to­docsi con­si­de­ra ca prac­ti­ca­rea vie­tii cres­ti­ne este res­pon­sa­bi­li­ta­tea cle­ru­lui, Bi­se­ri­ca ne­fi­ind alt­ce­va de­cat o in­sti­tu­tie care pres­tea­za ser­vi­cii re­li­gioa­se po­pu­la­tiei. Me­ri­ta pre­ci­zat fap­tul ca in­tre­gul conti­nut al aces­tei lu­crari este pro­vo­cat de ras­pun­su­ri­le pe care am in­cer­cat sa le dau, in­tr-un lim­baj sim­plu si, sper, adec­vat, in­tre­bari­lor sau cel putin unei se­rii de in­tre­bari puse de cei pre­o­cu­pati de via­ta cres­ti­na.” Parintele Prof. Dr. Vasile RADUCA

 

Audiobookul in lectura autorului are o durata de o ora si 17 minute, a aparut la Editura Humanitas si costa 30 de lei. Fraza subliniata de mine mi se pare semnificativa pentru situatia in care se gaseste crestinismul ortodox in Romania, astazi. Iar aici nu ma refer numai la cei care se considera practicanti, ci si la marea majoritatea a tinerilor, in general, la cei care au atitudini, pro, neutre sau chiar ostile vizavi de biserica si religie. Sunt o gramada de oameni care nici macar nu au citit Biblia, dar emit fara nicio retinere pareri si critici despre ortodoxie. Fara a avea o minima cultura religioasa, e foarte lesne sa tabloidizezi institutia bisericii, sa pui semnul egalitatii intre religie si diversi reprezentanti mai mult sau mai putin onorabili ai ei. Pe de alta parte, sunt multi, la fel de ignoranti, care se duc la biserica ca vitele la pasune, pur si simplu pentru a indeplini un ritual social. Si pentru unii, si pentru ceilalti e simplu si confortabil sa traiasca cu certitudini, astfel au mintea odihnita si nu-si mai bat capul cu tot felul de probleme. In mod ironic, daca ne intoarcem privirea spre virful piramidei si analizam un pic vietile sfintilor vom vedea ca absolut niciunul nu a avut un trai simplu - cu totii au avut o existenta dramatica, zbuciumata, bintuita de incertitudini, dileme si lupte.

Leave a Reply