Ghidul crestinului ortodox de azi
Ghidul parintelui-profesor Vasile Raduca s-a nascut din intrebarile noastre, ale celor lipsiti de sansa unei educatii religioase: intrebari cu raspunsuri simple, despre prescriptiile crestine pentru viata de fiecare zi, si intrebari dificile, despre sensul acestor prescriptii si dogma care le-a generat. Explicate cu rabdare si interpretate din perspectiva vremurilor de azi, stravechile norme ale Bisericii ortodoxe devin usor de inteles si, poate, usor de urmat.
“La recensamantul facut acum cativa ani, romanii s-au declarat in marea lor majoritate crestini ortodocsi. Experienta de preot m-a facut sa constat ca un numar restrans de oameni stiu de ce sunt crestini, un numar inca mai restrans stiu de ce sunt crestini ortodocsi, iar altii, mult mai putini, stiu cum sa se comporte in calitate de crestini ortodocsi. Dintre cei care se considera crestini practicanti, nu putini practica un crestinism propriu, ca si cum intr-o societate care isi propune sa privatizeze totul am putea privatiza pana si viata religioasa. Practicarea vietii crestine la multi frati de-ai nostri este, de multe ori, diferita de ceea ce invata Biserica. Pe de alta parte, alti crestini ortodocsi considera ca practicarea vietii crestine este responsabilitatea clerului, Biserica nefiind altceva decat o institutie care presteaza servicii religioase populatiei. Merita precizat faptul ca intregul continut al acestei lucrari este provocat de raspunsurile pe care am incercat sa le dau, intr-un limbaj simplu si, sper, adecvat, intrebarilor sau cel putin unei serii de intrebari puse de cei preocupati de viata crestina.” Parintele Prof. Dr. Vasile RADUCA
Audiobookul in lectura autorului are o durata de o ora si 17 minute, a aparut la Editura Humanitas si costa 30 de lei. Fraza subliniata de mine mi se pare semnificativa pentru situatia in care se gaseste crestinismul ortodox in Romania, astazi. Iar aici nu ma refer numai la cei care se considera practicanti, ci si la marea majoritatea a tinerilor, in general, la cei care au atitudini, pro, neutre sau chiar ostile vizavi de biserica si religie. Sunt o gramada de oameni care nici macar nu au citit Biblia, dar emit fara nicio retinere pareri si critici despre ortodoxie. Fara a avea o minima cultura religioasa, e foarte lesne sa tabloidizezi institutia bisericii, sa pui semnul egalitatii intre religie si diversi reprezentanti mai mult sau mai putin onorabili ai ei. Pe de alta parte, sunt multi, la fel de ignoranti, care se duc la biserica ca vitele la pasune, pur si simplu pentru a indeplini un ritual social. Si pentru unii, si pentru ceilalti e simplu si confortabil sa traiasca cu certitudini, astfel au mintea odihnita si nu-si mai bat capul cu tot felul de probleme. In mod ironic, daca ne intoarcem privirea spre virful piramidei si analizam un pic vietile sfintilor vom vedea ca absolut niciunul nu a avut un trai simplu - cu totii au avut o existenta dramatica, zbuciumata, bintuita de incertitudini, dileme si lupte.