Unplugged

In urma cu putin timp, in cadrul unui forum gazduit de revista Descopera, am cerut si opinia unui acid si cunoscut jurnalist roman. Mi-a raspuns promt, secretara dansului trimitand un text… fara diacritice si cu mici greseli de ortografie. Am ramas oarecum descumpanit: din 1990 incoace, distinsul domn a scris apasat istorie in presa post-decembrista, si-a facut datoria de caine de paza al democratiei cu exces de zel, initiind numeroase anchete care au cutremurat din radacini establisment-ul economic si politic romanesc, a produs unele din cele mai nervoase si bune editoriale pe care le-am citit in viata mea, a format generatii intregi de tineri ziaristi care l-au venerat ca pe un semizeu. Apoi, nelamurirea mi s-a risipit – “tipul” nu avea absolut nicio treaba cu calculatorul, scrisese articolul cu stiloul, pe o coala alba, iar tanara secretara grabita l-a cules si mi l-a trimis prin e-mail, fara sa-si mai arunce ochii puternic machiati pe text. Iar cazul acestui domn nu este singular. Cu alta ocazie, am apelat la unul dintre cei mai respectabili si buni istorici pe care-i avem in momentul prezent. Foarte activ si vocal in viata cetatii, omul avea o sumedenie de studii academice in desfasurare si de asemenea lucra, in paralel, la trei carti. A fost o adevarata aventura detectivista sa-l gasesc – nu numai ca pentru dansul computerul personal era o entitate misterioasa si ostila, dar nici macar telefon nu avea.

Evident, precum cei doi, mai sunt si multi altii. Insa aici nu vorbeam despre indivizi care apartin unor comunitati izolate ce au adoptat sau le-a fost impusa simplitatea din ratiuni geografice, spirituale sau politice (gen ciobani pe munte, Amish, talibani sau mai stiu eu ce). Ci de oameni implicati, energici, informati. Sa fii anacronic in era digitala este un lux pe care numai un individ inteligent si-l poate permite, intrucat efortul pe care trebuie sa-l faci pentru a fi in pas cu trendurile, a le anticipa si a te ridica deasupra lor este cu mult mai mare decat in cazul celui care are oportunitatea de a-l intreba pe Big Brother Google tot ceea ce-i trece prin cap. Aceasta este insa situatia ideala, pentru ca de la nasterea internetului si pana in prezent functia de informare a retelei, in sens educativ, de cunoastere a fost si este cu foarte mult sub aceea, coplesitoare, de mediu de entertainment. In cazul unui utilizator obisnuit, este o dilema cat de necesar si de util ii este computerul si internetul si cat de mult acestea i-au patruns in casa si la serviciu gratie atotputernicului consumerism global. Aveam zilele trecute o discutie cu Claudiu despre generatii intregi de tineri care reduc internetul la messenger si hi5. Daca-i scoti din acesti parametri si ii pui sa faca online altceva - caz concret - sunt la fel de nestiutori precum un batrinel caruia ii pui mouse-ul in mina. 

La sfarsitul anilor ’80, MTV a provocat o serie de cantareti celebri si de formatii de top, majoritatea din zona rock-ului, care intreaga cariera performasera la instrumente electrice, sa se intoarca in timp, inainte de cel de-al doilea razboi mondial si sa cante acustic, natural, in concerte live. Denumite Unplugged (“Cu cablurile scoase”, in traducere libera) aceste concerte s-au constituit intr-un fenomen muzical special, apreciat de toti criticii si bucurandu-se de o popularitate uriasa. KISS, Cure, Nirvana sau Korn, formatii mai greu digerabile de publicul pretentios, foarte elevat sau mai in varsta, s-au reinventat spectaculos prin chitara clasica, pian, vioara, contrabas, ukulele si flaut, cucerind instant pe toata lumea. Gandidu-ma la asta, incep sa ma indoiesc din ce in ce mai tare ca o societate unplugged, vaduvita de internet, televiziune si comunicatii mobile ar fi cu adevarat un dezastru.

2 Responses to “Unplugged”

  1. numitul Andone Says:

    baaaaaaaaaa tu vrei sa-mi iei calu’ lasa-mi nuvela in pace :)

  2. Marc Says:

    Mda. Uitasem de “fituica” ta care nu mai apare niciodata. Dar, chiar asa, s-ar putea sa pornesti de la niste premise FOARTE gresite. Ma rog, fiind o opera de fictiune, you are the god there. :P

Leave a Reply