Capri, escape in Paradise

Din antichitate, Capri a fost refugiul de superlux al proscrisilor si rebelilor cu foarte multi bani - regi, printi, nobili, artisti, poeti, visatori, romantici, gangsteri, lesbiene si homosexuali. Situatia nu s-a schimbat deloc nici in prezent: astazi, in Capri, vin in vacanta in special marii milionari ai lumii, fie ei bancheri, oameni de afaceri si, mai ales, vedete de la Hollywood si cintareti celebri. Dincolo de citeva extravagantze de la sine intelese - de exemplu, faptul ca, zona comerciala, de shopping, este, in fapt, un bulevard chic cu piatra alba pe care se intind numai marile branduri si case de moda din lume (si nu ai nicio sansa sa cumperi ceva fara sa platesti de la 500 de euro in sus pe un singur produs) - Capri nu are cam nicio treaba cu restul locatiilor de lux din lume. Este un mic paradis, de o frumusete ravisanta, dar foarte minimalist si simplu.

Am ajuns la Capri din portul napoletan Molo Beverello. Pentru ca am vrut sa ma rasfat, in limita posibilitatilor (la Capri se poate ajunge si cu hidroavionul, elicopterul sau cu iahtul de lux), am luat bilet la cea mai scumpa companie care opereaza nave spre insule, SNAV: 32 de euro biletul dus-intors. La alte companii, puteti gasi si bilete cu 18 euro tur-retur, insa diferenta tine atit de confort (SNAV-ul are numai ambarcatiuni de ultima generatie, foarte spatioase si cu un design ultramodern, de bun gust), cit si de timp (Orion-ul cu care am fost a facut fix 35 de minute Napoli-Capri, in vreme ce urmatorul vapor avea anuntat un timing de o ora).

Pe la 10 dimineata, eram asadar in cea mai bellissima insula italiana. Cuvintele nu pot descrie Capri, la fel cum nu o pot face nici fotografiile pe care le-am facut. Si unele si altele ingusteaza persperctiva, Imagio-ul total cu care te infasoara si te impresoara si te impunge, asemenea unui narcotic dulce, acest coltisor de pamint. Apa marii care inconjoara insula este de o claritate incredibila - de albastru, de verde, de smarald si de turcoaz, in functie de cit de mult inoti fata de tarm. Culoarea se schimba, dar claritatea ramine la fel - la 50 de metri in larg, poti numara fara sa gresesti toate pietrele de pe fundul marii, in timp ce ai o senzatie bizara de imponderabilitate intr-o masa indefinita de albastru-verzui. Piatra muntelui care se ridica pe insula este invelita in vegetatie luxurianta si flori exotice, galbene si rosii si albastre si roz. Iar prin aceasta vegetatie au fost croite drumuri inguste pentru masini si alei pietruite, si mai inguste, pentru oameni.

Din port pina in centru ai de urcat intre patruzeci de minute si o ora (asta daca nu vrei sa iei funicularul sau un taxi-limuzina decapotabila, singurele mijloace de transport disponibile in Capri). Monotonia placuta a aleilor de piatra cuprinse intre garduri de piatra peste care se ridica palmieri si salcii este intrerupta de portile colorate ale numeroaselor villae si palazzo construite mai toate inland, departe de sosele. Fiecare poarta are deviza ei si emblema/blazonul domeniului care il deschide. Sus, in centrul Capri-ului, esti intimpinat de restaurante si terase de lux, de hoteluri de 5 stele, de o mica zona de shopping cu suveniruri si de fastuosul bulevard de fitze cu branduri high class de care vorbeam mai devreme. In mod ciudat, nici acestea nu par nenaturale in anatomia generala a insulei. De la domeniile si resedintele fastuoase pina la hotelurile de de superlux, totul este construit armonios, cu piatra alba, cu o grija minutioasa pentru armonia estetica si ambientala. Capri iti da impresia unui tot pur si unitar care oscileaza intre inchiderile launtrice ale aleilor care te imbie la introspectie si deschiderile covirsitoare, inspre marea ce pare infinita, ale falezelor si palatelor care te arunca intr-un tarim oniric, extrovertit, in care esti liber sa visezi fara oprelisti la orice iti poti imagina.

Marina Picolla si Faraglioni di Capri

Din centrul Capri-ului poti cobori spre Marina Picolla (foto) si spre superbele Faraglioni di Capri (2 stinci uriase, aproape identice, care se inalta erect din mare, la citiva metri de tarm, pe partea cealalta a insulei), o poti lua spre est, spre comuna Anacapri, unde se afla vestigiile orasului roman care a existat aici in urma cu 2000 si ceva de ani plus magica Grotta Azzurra sau poti merge spre vest, spre resedintele de lux ale vedetelor (Keanu Reeves, Mariah Carrey, Elton John, Eddie Murphy si multe, multe altele). Daca nu sunteti milionari in euro, nu va ginditi sa va petreceti vacanta aici - pe plajele de lux din Capri, un singur shezlong costa intre 50 si 1.000 de euro! Singura plaja libera, fara taxe, pe care am descoperit-o, este cea de linga Marina Grande - insa, evident, aici, daca nu esti la 8 dimineata in picioare, nu ai nicio sansa sa gasesti un loc liber.

Insa, o singura zi in Capri face cit o saptamina in oricare alt loc din lume.

3 Responses to “Capri, escape in Paradise”

  1. r cata Says:

    acuma am si eu o curiozitate- ai fost la Grotta Azzurra?

  2. Marc EiC Says:

    Nu am ajuns la Grotta Azzura din lipsa de timp - nu poti vedea, totusi, tot Capriul intr-o singura zi. Cind m-am intors cu vaporul in Napoli insa am vorbit cu 2 americani care au fost acolo si care au facut niste super poze.

  3. Retete cu poveste Says:

    Multumim ca ne-ai impartasit aceste minunate jurnale: Napoli si Insula Capri. Foarte frumos povestit si sunt convinsa ca nu ai exagerat cu nimic.

Leave a Reply