Inapoi la argument

In dialog cu Horia-Roman Patapievici, istoricul Neagu Djuvara dezvolta ipoteza originala si controversata conform careia intemeietorul primului stat medieval romanesc, Neagoe Basarab, era de origine cumana - un “barbar necesar” istoriei noastre.
 
Neagu Djuvara a uimit prin lansarea unei ipoteze originale in cartea sa Thocomerius – Negru Voda. Un Voievod de origine cumana. “Scenariul“” propus care a starnit controverse este urmatorul: “Cand in 1238–1240 cumanii din Episcopatul Milcovului si din Muntenia noastra trec Carpatii pentru a se pune la adapost de navala mongola in regatul ungar, nu toti vor fi acceptat sa fie colonizati pe valea Tisei Mijlocii. Multi - fiind deja amestecati cu romanii sau chiar de-a binelea romanizati – vor fi ales sa ramana printre romani, si la nord, si la sud de Carpati. Coborator dintr-un asemenea neam, Negru Voda – cu posesiuni si la nord, si la sud de Carpati - izbuteste sa se impuna altor capetenii romane, sa se aseze la Campulung si, unificand intregul tinut intre Carpati si Dunare, sa fie recunoscut Mare Voievod – deocamdata tot vasal al regelui Ungariei.”

Audiobook-ul Inapoi la argument cu Neagu Djuvara a aparut la editura Humanitas si costa 30 de lei.

3 Responses to “Inapoi la argument”

 1. Nikelaos Says:

  treaba e veche. intre timp, istoricul neagu djuvara a emis o noua ipoteza interesanta; primul razboi mondial, al doilea si razboiul rece nu reprezinta, de fapt, decat un singur razboi. Un razboi de 77 de ani in care invingatoare a iesit SUA. Mai multe detalii despre ultima sa ipoteza cat si despre teoria cumanilor vei gasi in urmatorul interviu descopera.ro.

 2. Bunkerd Says:

  Daca lui nea Djuvara nu am ce sa-i cer, dansul traind mai mult prin Africa si luptandu-se in prezent cu senilitatea. Miorlaitul de Patatapievici ( Ce nume de comisar venit pe tancurile Armatei Rosii are si asta… ) recidiveaza din nou dupa seria de mizerii la adresa poporului roman din cartile sale…
  Constat cu stupoare o noua campanie de desnationalizare a romanilor…Deranjeaza pe multi ca stramosii nostri Geto-Daci au creat prima civilizarie a Europei.
  Din ciclul manualelor cu prezentatori TV in locul Domnului Stefan si al Mariei sale Mihai Intregitorul, suntem manipulati din nou spre directia uitarii radacinilor noastre.
  Daca in regimul comunist unii istorici de curte lansau teoria cum ca romanii ar fi in prezent mai mult slavi…acum ni se baga pe gat ideea cum ca am fi pe la origini, cumani - un neam turcic disparut de mult in lada de gunoi a istoriei.
  Cascati bine ochii, sub ei vi se fura deja identitatea , si uite asa deveniti din romani cetatenii globalismului consumist international…

 3. cd Says:

  Nea Djuvara spune lucrurilor pe nume. Adesea, in romanismul nsotru uitam ca intre geto-daco-romani si anii primelor scrieri despre vlahi au trecut pe meleagurile noastre peste 50 de semintii, dintre care vreo 20 au avut si mici regate aici. Ultimii veniti, cumanii si pecenegii, razboinici deloc de neglijat (ca toti turcomanii) au lasat si dinastia. Foarte posibil. Nu trebuie neglijata aceasta idee. Si nici nu trebuie sa ne aruncam intr-o negare absurda si fara sens agatandu-ne de mostenirea noastra geto-daca. Dacii erau la fel de departe de vlahi la vremea respectiva, cum sunt cumanii acum fata de noi. Numai ca, intre daci si cumani au mai trecut muuulte neamuri pe aici. Goti, huni, avari, gepizi, bulgari, slavi….sunt doar cateva neamuri ce au tinut teritoriul romanesc sub control destul de mult timp. Sigur au lasat urme, in limba sau in genele noastre. Interesant este ca, dpdv tipologic NU POTI DEFINI un roman. Suntem atat de amestecati genetic ca daca cineva ar face un studiu ADN in Romania cred ca ar gasi toata Europa si Asia la noi, in proportii egale.
  Pe de alta parte, sunt convins ca populati din actualele Romania, Bulgaria, parti ale Serbiei, Greciei au fost populate de o mixtura traco-romanizata, vorbind aproximativ o romana. Insa…au fost bulgarizati, slavizati, grecizati, turcizati…IZATI.
  Bunkerd, nu trebuie sa fii asa de vehement. Nu are sens. Daca asa a fost, daca primii domnitori romani au fost cumani, populatia era romana. Nu vad nici o problema. In plus, cumanii nu au fost niste fatalai. Erau niste razboinici extrem de respectati. Daca ne gandim ca au/am infruntat maghiarii, neamul care a adus in Europa de vest cele mai groaznice navaliri, comparabile doar cu incursiunile vikinge, si au si invins…nu e chiar putin.

Leave a Reply