Fortul Otopeni

Fortul Otopeni vazut din satelit pe Google Earth

Un e-mail interesant, primit zilele acestea de la un domn pe nume Vadim Sergiu Diaconescu:

“Dupa cum multi dintre voi stiti, la sfarsitul sec. al XIX-lea, dupa experienta dureroasa a asediului Dealului Spirii si a Razboiului de Independenta, Regele Carol I a decis sa construiasca in jurul Bucurestiului o linie de forturi de aparare, puternic armate cu tunuri si fortificate cu ziduri inalte si cazemate, legate intre ele printr-o sosea, actuala Sosea de Centura, dar si de o retea de tuneluri. Astfel, dupa planurile si sub indrumarea generalului belgian Henri-Alexis Brialmont, arhitectul Verdunului, incepand cu anul 1884 se construiesc cu un efort financiar urias un numar de 18 Forturi, ridicate la o distanta de 2 km unul de celalalt (bataia tunurilor) si 17 baterii fortificate, la fiecare km intermediar. Ele urmau sa constituie o formidabila linie de aparare. Interesant este ca mai tarziu, in jurul acestor Forturi, s-au dezvoltat orasele satelit ale Bucurestiului: Otopeni, Tunari, Pantelimon, Catelu, Bragadiru, Berceni, Magurele, Jilava (Fortul 13), Chiajna, Chitila, Mogosoaia etc.

Insa, in 1916, cand a izbucnit si pentru Romania Primul Razboi Mondial, era Forturilor trecuse, iar Verdunul a fost trecut de nemti prin foc si sabie, gratie tunurilor gigant Die Dicke Bertha. In consecinta, Marele Stat Major decide evacuarea Bucurestiului fara lupta, si probabil, daca nu ar fi facut-o, astazi nu aveam ce Forturi sa vizitam. Pornesc astazi o campanie de constientizare a publicului asupra importantei istorice si turistice a acestor Forturi, pentru a le alatura pe firmamentul obiectivelor istorice si turistice ale Capitalei unor locatii precum Curtea Veche, Palatul Mogosoaia, Palatul Stirbey, Palatul Ghica-Tei, Manastirile Cernica si Caldarusani etc. Si asa avem putine obiective turistice in Bucuresti…. si oricum Forturile fac parte dintr-un capitol important si interesant al istoriei orasului. Macar cateva Forturi sa fie renovate si deschise publicului larg. Poate ar trebui inceput chiar cu Fortul Otopeni, aflat intr-o pozitie excelenta chiar pe DN1, langa restaurantul Mc Donalds.”

2 Responses to “Fortul Otopeni”

  1. Descopera » Blog Archive » Centura de fortificatii a Bucurestiului, de la extaz la agonie Says:

    [...] Vedeti si acest post. [...]

  2. silviu Says:

    Salut,

    am facut armata la unitatea de langa fortul otopeni si am avut ocazia sa vizitez si partea “securizata” care se afla in stare buna in anii 2000 , care te impresioneaza cu adevarat si te introduce imediat in istorie.
    Pacat de aceste bijuterii pe care le ingropam , ele tradeaza somnul natiunii noastre .

Leave a Reply