Oh vai! Abuzatu’ tablagiu al presei de stiinta ne-a prins!

Dragii nostrii, asta e: Jandarmul presei de stiinta ne-a prins! Umiliti-ne! Calcati-ne in picioare! Aruncati cu pietre in noi si ardeti-ne in piata publica! Suntem absoluti (sic!) si devastati! Am vrut sa plangem cu lacrimi de crocodil ore nesfarsite, sa ne autoflagelam in stil emo cu biciul dulce-amarui al remuscarii, sa ne luam adio de la cei dragi si sa ne retragem undeva in pustie pentru a ne dedica restul vietii introspectiei si redescoperirii de sine. In cele din urma, am ales sa radem. Si chiar am ras cu lacrimi.

Astazi de dimineata am primit un e-mail foarte ofuscat si patetic de la un tip pe nume Adrian Buzatu care presteaza gratis pentru un site ce, din motive obscure, se simte probabil concurent cu descopera.ro si care s-a autointitulat “Jandarmul presei de stiinta din Romania!” :D Nu, la o prima vedere, omul nu vine din acel tarc septic in care sunt pastrate exemplarele vesele ale societatii - este doctorand undeva prin Canada. (In sfarsit, asta nu e o garantie, dar…) Iata ce ne scrie abuzatu’ jandarm (boldul imi apartine):

“Buna ziua, poate nu facuserati inca cunostinta cu noi, echipa Stiinta Azi, niste oameni ce chiar scriem stiri de stiinta, pe gratis si fara ne ne batem joc de cititori asa cum o faceti dumneavoastra. Jandarmul Presei de Stiinta v-a prins deja cu acest articol si sunteti facuti de rusine in intreaga tara. Daca veti mai continua cu astfel de articole, veti fi facuti de rusine in continuare. Efectiv ne-am saturat de faptele evident false ce sunt prezentate doar pentru bani sau ca nu sunteti in stare sa angajati niste oameni ce chiar se pricep sa scrie stiri.

Adica eu, doctorand in strainatate, imi iau din timpul meu sa verific stirile din tara si dumenavoastra care sunteti platiti sa o faceti, o faceti prost si inca in mod voit? Foarte bine, veti fi facuti de ras in continuare, iar si iar.

Jandarmul Presei de Ştiinţă dezvăluie greşeli grave şi de la Descopera.ro despre avionul Concorde Într-un articol 17 februarie 2009, Descopera.ro ne arată imaginea unui artefact de câteva mii de ani şi ne spune nici mai mult nici mai puţin nu doar că este un avion, ba chiar un avion Concorde! Întrebarea atunci fiind cum de au ştiut unii cu mii de ani înainte că vor exista avioane, ba chiar forma precisă a unui avion Concorde. Jurnalistul nu s-a obosit măcar să caute pe google cum arată un avion Concorde şi dacă seamănă sau nu cu artefactul lui.

Cu respect,

Un doctorand satul de articolele gresite de stiinta din Romania

Short time solutions are long time failures. (Dune)”

“Articolul” incriminat (de fapt, nu este articol, ci un facts de tip “stiati ca” din cadrul rubricii DEXcopera) se gaseste aici, si suna asa:

Avionul egiptean. In anul 1898, intr-un mormant din Saqqara, Egipt, un explorator descoperea o ciudata macheta din lemn a unui obiect cu aripi. Cum la acea vreme avionul nu fusese inventat, cercetatorii au considerat artefactul drept reprezentarea unei pasari si l-au facut „uitat“ intr-un muzeu din Cairo. In 1972, arheologul Kalil Messiha a dat intamplator peste macheta si a ramas socat de formele sale aerodinamice si de curbura aripilor, identica celei a unui avion Concorde.”

Daca bravul si inflacaratul Jandarm ar fi sapat un pic mai adanc in portal, ar fi descoperit ca despre infamul avion am mai scris si in articolul 8 artefacte inexplicabile, produs de subsemnatul. Dincolo de acest mic amanunt, tendentiosul si abuzatu’ Jandarm comite cateva greseli grave pe care nu i le putem ierta. Cea mai importanta ar fi aceea ca fara sa aduca vreun argument, suparaciosul individ improsca cu acuze grave la adresa redactiei, jignindu-ne atat pe noi, cat si pe cititorii nostri.  A doua ar fi ca problema in sine exista fix in capul trist al individului. Despre artefactul cu pricina s-au scris multe. Pe internet, puteti gasi referiri si surse aici, aici, aici, aici sau aici, precum si in multe alte locuri. Asocierea incriminata dintre forma artefactului si aceea a unui avion Concorde nu ne apartine si a fost facuta de multi altii - primul care a realizat-o fiind chiar cel care a descoperit macheta, arheologul Kalil Messiha. Alti cercetatori au ajuns la concluzii similare:

Dr. Ivan Sanderson, a scientist from the United States, studied the object and said it looked too mechanical, like an airplane, to be a natural object. J.A. Ulrich, an expert on aircraft, also looked at the object and admitted that it closely resembled a Swedish SAAB jet. In 1994, three Germans, Algund Eenboom, Peter Belting and Conrad Lübbers, decided to create a scale model of the “airplane”. During their research they found that the object was much more like a modern space shuttle or the supersonic Concorde than an insect. (de aici)

sau

To elucidate the reasons for the decision of the committee, almost unprecedented in the field of archeology, let’s consider some aspects of the model. The model has the exact proportions of a very advanced form of “pusher-glider” that is still having “some bugs ironed out”. This type of glider will stay in the air almost by itself—even a very small engine will keep it going at low speeds, as low as 45 to 65 mph., while it can carry an enormous payload. This ability is dependent on the curious shape of wings and their proportions. The tipping of wings downward, a reversedihedral wing as it is called, is the feature behind this capability. A similar type of curving wings are implemented on the Concorde airplane, giving the plane a maximum lift without detracting from its speed. (de aici)

Acestea fiind spuse, eu unul consider sincer ca institutia Jandarmeriei este prea veche si nobila pentru a fi pangarita de acest “doctorand”. Un titlu care i s-ar cuveni cu mult mai bine decerebratului ar fi acela de Militianul (sau tablagiul) presei de stiinta. Poate chiar Garcea Presei de Stiinta!

Lasand zeflemeaua deoparte, ma intristeaza foarte tare ca un tip cu un CV impresionant, care se specializeaza in fizica particulelor, are totusi ochelari de cal, nu se exprima corect in limba romana, minte ipocrit, trage concluzii pripite si comite niste greseli absolut prostesti, elementare - unicul sau scop fiind acela de a ne musca de fund. Ma asteptam ca un copilas de 3-4 ani sa caute pe Google fotografia unui avion Concorde si in urma comparatiei, fara nicio alta verificare, sa emita textuletul prin care tablagiul se straduie din rasputeri sa ajunga la urechile noastre. Insa, poate tocmai asta este problema - da prietene, suntem platiti pentru ceea ce facem si, spre deosebire de tine, suntem profesionisti. De 6 ani de zile, avem o singura si aceeasi misiune: popularizarea stiintelor in Romania si incercam sa ne achitam de ea cat de bine putem. Oh, da, cateodata gresim, absolut toata lumea greseste - insa acum, nu a fost cazul, iar tot scandalul pe care tu ai incercat sa-l provoci este jenant si gratuit.

Ingaduie-mi, rogu-te, la sfarsit, sa-ti ofer cateva sugestii:

  • a avea o pasiune pentru stiinte nu este acelasi lucru cu a fi web-editor sau jurnalist
  • inainte de a mai scrie ceva, verifica informatia din cat mai multe surse. Si verific-o iar si iar.
  • pune-te serios la punct cu limba romana, cu gramatica, cu sintaxa si morfologia - este penibil sa scrii in numele ori pentru un site de stiinta si sa nu stii sa te exprimi corect & coerent
  • este si mai penibil sa te erijezi intr-o autoritate a presei de stiinta mintind, neavand niciun pic de experienta, scriind incorect si improscand cu rahat in stanga si in dreapta (in noi, in Ziua, in Cotidianul etc.) Scopul tau este admirabil - da, presa din Ro poate chiar are nevoie de cineva care sa-i arate cand greseste -, insa modul in care il executi este gaunos si deplorabil
  • este extrem de penibil sa te bati cu pumnul in piept pentru un lucru pe care-l savarsesti pro bono. Si il faci foarte, foarte prost. Dragule, nu-ti mai rupe din timpul tau pretios pentru a ne arata cat de tantalau esti ca militian-jurnalist, incearca sa devii un mare fizician - poate ca asta-ti e menirea.

Eu unul nu vreau sa mai afle nimeni cat de natarau esti si nici nu vreau sa te fac de rusine. Iar si iar. Te-ai facut singur. Te pup si iti urez succes! :P

DISCLAIMER (poate) necesar: Asa cum este scris in sectiunea Despre… a acestui blog, inca de la lansarea sa, din septembrie 2006, toate parerile exprimate pe posturile de aici imi apartin si nu implica in niciun fel vreo institutie, companie, brand etc. Reactia pe care am avut-o fata de mailul domnului Buzatu a fost poate disproportionata si pe alocuri ofensatoare. Nevertheless, problema de fond ramane. Ma bucur totusi ca in cele din urma A. Buzatu a recunoscut ca poate a gresit.

Comments are closed.