Despre mine

Nu stiu de ce am deschis acest blog. Probabil, era la moda… Intre timp, mai precis din primavara lui 2007, blogul asta a inceput sa-mi devina drag (adica am inceput sa-l updatez aproape zilnic), desi consider in continuare ca este un mutant: nu e nici chiar personal, nici chiar corporate. Cu toate astea, parerile pe care le exprim aici imi apartin si nu implica nicio institutie, blah-blah. Mai jos, aflati citeva lucruri despre mine. Beti o cola, ca sa nu adormiti :) Am dat cu copy/paste de pe vechiul site, prin urmare, totul e la persoana a III-a, ceea ce pare cam weird, dar…

Marc

Marc s-a nascut pe 20 ianuarie 1980, in Bucuresti. A studiat stiinte sociale la colegiul national Spiru Haret (de care are legate cele mai funny amintiri din viata lui) si stiinte politice-sociologie la SNSPA (unde s-a simtit ca intr-o academie de jedi pro-UE). In timpul facultatii a facut parte dintr-un ONG afiliat UNESCO (avind functia de vicepresedinte, de care s-a plictisit intr-un an de zile si a demisionat :-) si a lucrat la o companie de advertising politic (ca media analist si project manager). In ciuda profesorilor valorosi pe care i-a avut in SNSPA (Stefan Stanciugelu, Adrian si Mihaela Miroiu, Alfred Bulai, Sebastian Lazaroiu, Cristian Pirvulescu, Renatte Weber, Alina Mungiu-Pippidi, Vladimir Pasti, Vintila Mihailescu si Aurora Liiceanu), Marc a decis ca nu vrea sa urmeze o cariera universitara si nici una politica. Prin urmare, s-a retras un an de zile… in sala de forta BGS Gym din Militari si in biblioteca din sufragerie. Apoi, a primit oferta de a lucra la Descopera.

In timpul liber, Marc citeste (nu poate adormi fara sa citeasca citeva pagini), se joaca pe computer (uneori, exagerat de mult) si face exercitii cu sabia sa laser :-) ). De fapt, are o anumita slabiciune pentru universul Star Wars (unii i-ar spune obsesie), desi filmul pe care l-a vazut de cele mai multe ori este Terminator 2 (cu toate ca acum i se pare o porcarie). Asculta in special rock (dupa ce odata, in adolescenta, l-a visat pe Kurt Cobain care ii cinta la chitara pitit sub masa, in bucatarie), ii plac drumetiile (desi nu prea ii mai vine sa colinde singur prin munti, dupa ce a fost fugarit si atacat de un urs) si maninca multa ciocolata. Intre aprilie 2003 si decembrie 2008, Marc a fost Editor in Chief (adica redactor-sef) al revistei Descopera, iar din ianuarie 2009, de cand echipa editoriala din print s-a unit cu cea din online, este director editorial www.descopera.ro

Cum ai ajuns sa lucrezi la DESCOPERA?
Absolut intimplator. Proiectul fusese conturat de Lucian Vasilescu si de Ioan Es. Pop. M-au chemat in 2003, inainte cu doua luni de lansare, sa scriu un articol despre clonare. Le-a placut, am mai scris, le-a placut, am mai… si tot asa – am 3-4 pseudonime in numarul 1! In cele din urma, am ajuns capitan pe un vas cu doi amirali.

Care crezi ca este cel  mai mare atu si cel mai slab punct al DESCOPERA?
Descopera este un portal dinamic si flexibil – avem o libertate nemarginita in alegerea subiectelor, pentru ca absolut totul pe lumea asta poate fi explicat prin matrix-ul pe care-l folosim in  articolele noastre: istorie, stiinta, filosofie. Punctul slab ar fi, poate, lipsa unei implicari militante vizavi de cercetarea stiintifica din Romania. Din dorinta de a nu arata lucruri neplacute, am ignorat anumite subiecte autohtone.

Care este, dupa parerea ta, cea mai importanta descoperire stiintifica din toate timpurile?
Masina cu aburi. A schimbat dramatic istoria – in mai putin de 50 de ani, mare parte din omenire a sarit din Evul Mediu direct in epoca industriala. In momentul de fata, rolul acesta de booster este jucat de computer.

Cine este omul de stiinta/inventatorul tau favorit?
Sir Francis Bacon – un tip uns cu toate alifiile, cum s-ar spune: initiat, alchimist, ocult, filosof, cercetator. In urma cu 400 de ani, formula metoda pe baza careia s-a dezvoltat toata stiinta moderna: “cauta cunoasterea prin experimentare, observare si testarea ipotezelor”. Tot el este cel care a scris celebrul aforism “Knowledge is Power.”

Ce ai face tu ca sa salvezi Pamintul :-)?
Nu stiu daca l-as salva, dar cu siguranta as face aerul mai curat: as inlocui absolut toate automobilele pe baza de carburant cu vehicule electrice. Stiu ca sunt unii mari si rai care comploteaza din umbra impotriva acestui vis (pentru detalii, vezi excelentul documentar Who kill the electric car?), dar eu inca sper.

Cum crezi ca va fi lumea in anul… 2050?
Roz.

Cu cine ai tine daca intr-un meci de K1 fratii Wright (inventatorii avionului) s-ar lua la bataie cu Alexander Graham Bell (cel care a inventat telefonul)?
Cu Obi Wan Kenobi!

Cine a fost primul… cipul sau computerul?

Pleata hippie peste ochelarii cu rame groase in spatele carora se ascundeau ochii rotunzi si blegi ai lui Billie Gates.

Ti-ai clona pisica daca ar da ortul popii?
Daca si ea ar fi de acord, da.

Ce ai inventa tu daca, peste noapte, te-ai trezi cu creierul lui Einstein in cap?
O gaura de gorila (ca prin una de vierme nu as incape) care sa ma duca in spatiu/timp unde vrea muschii mei :-)